Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, hubertuss napisał:

Adblue ma skład podobny do rsm 32 jeśli chodzi o zawartość mocznika.

Nie prawda. Adblue to 32.5 % płynnego mocznika ( około 15 % azotu), dodatkowo tylko forma amidowa. RSM 32 to 32% azotu w 3. formach.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Polecam tym co sypią tą saletrę i sypią i ch.... Zbierają to polecam raz dać 100-150kg saletry na start a później saletrzak kiedyś sypałem tej saletry jak była tania i po 600kg i to nic nie dawało plon był o około 40% mniejszy od tego co teraz miałem przez 2 lata może 

• Haha 2
Opublikowano

Pany, a co to się dzieje z tym mocznikiem UFF, bo na wiosnę były takie achy i ochy a teraz jakaś dziwna cisza nastąpiła? A co tam słychać u forumowego potentata od intratnych interesów z UFF?

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
33 minuty temu, jacor73 napisał:

Pany, a co to się dzieje z tym mocznikiem UFF, bo na wiosnę były takie achy i ochy a teraz jakaś dziwna cisza nastąpiła? A co tam słychać u forumowego potentata od intratnych interesów z UFF?

Trafne pytanie, też jestem ciekaw. Jak tam plony pędzone uff 🤔

Opublikowano
4 godziny temu, przemek28_28 napisał:

300kg/ha wapna to rzeczywiście szkoda czasu i pieniedzy. 

Tonę nawozu wapniowego po 42 zł to wolał bym Potafoski dać, z tego co piszecie to ten nawóz pomaga jedynie roślinie w danym roku ale nie odkwasza gleby .

Opublikowano
3 godziny temu, rolnik039 napisał:

Polecam tym co sypią tą saletrę i sypią i ch.... Zbierają to polecam raz dać 100-150kg saletry na start a później saletrzak kiedyś sypałem tej saletry jak była tania i po 600kg i to nic nie dawało plon był o około 40% mniejszy od tego co teraz miałem przez 2 lata może 

Jeszcze napisz że saletrzak długo ale powoli działa, bo granula się nie rozpuszcza od razu i będzie komplet xD 

• Haha 2
Opublikowano
28 minut temu, 6465 napisał:

Znajomy to dal pod kukurydze ladnie wyglada ma kolor , tylko nie rowno podane wozkiem do wapna.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jak mam gleby 4b 5 o niskiej zawartości próchnicy to wapno i NPK widzę że nie pomaga a ostatni obornik był w 2000 roku .

też mam takie i jeszcze kl.6 , 4b redzina głownie z kamieniem to jest Ph, piachudry pod ziemniaka "dobre" ... jak nie ma obornika to trzeba słome zostawiac, i poplony siac zielone ,  na piaski to sype róznie 8-10 ton wapna dolomitu 0-2 / 0-4mm co ok 10 lat jak sie zaczyna pojawiac skrzyp

azotu warto dawać dzielone na wiosne , bo przelatuje razem z deszczem..../ 😆nawal tu panie azotu po 5000 na klase 5....

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

powiem tak, ja wszystko zaczynam przeliczać na tony pszenicy bo widać jak to wychodzi finansowo. np. jeśli pszenica osiągnie w zimę cenę 2300, to polifoska po 4600 nie wychodzi gorzej niż dwa lata temu. tylko po prostu coraz więcej zer będzie.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

To to prawda.Ale jak będzie po 2300.Ale znowu jak by była to zaraz polifoska bedzie po 6 tyś. Ale nie będzie  zboże takie drogie bo kto kupi pszenicę czy pszenzyto jak ceny świń czy bydła nie podrożeją jedynie mleczarnie dbają o dostawców bo jak ktoś już odejdzie rzuci krowy to nie wróci ale znowu krowy mało zboza potrzebują. Może drub to zje ale ogólnie ludzie wycofują się z hodowli na mieso.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Kolejny front z Komisją Europejską. Walka o nawozy dopiero się zacznie .

Niezależnie od obecnego kryzysu energetycznego, Unia Europejska konsekwentnie zmierza do ograniczenia stosowania nawozów sztucznych. Napięta sytuacja na tym rynku tylko utwierdza Komisję w przekonaniu, że warto odchodzić od tych substancji. Polscy rolnicy mocno sprzeciwiają się takiemu pomysłowi w obawie przed spadkiem produkcji.

Ograniczenie w stosowaniu ma być widoczne anie tylko nawozy i nawozy . Mniej nawozów i przyzwyczajać się do tego .

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/wojna-o-nawozy-dopiero-sie-zacznie-to-kolejny-front-z-komisja-europejska/ptkcq79

Janusz Wojciechowski i Henryk Kowalczyk, choć są z tej samej partii, stoją po przeciwnych stronach barykady. Swoje dokłada nielubiany przez PiS wiceszef Komisji Europejskiej.

Opublikowano
4 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Z kad to niby wiesz ze tylko mocznik będzie ? Grupa Azoty plajtuje czy co ? 

Nie ma  gazu to raz, droga energia... Ponoć jeszcze trochę i Europa będzie Putina na kolanach prosić o szczyptę gazu. Szykuje się jeszcze spadek cen zbóż, jak przyjdzie tej zimy to nasze rolnictwo leży. GA wyrobiło takie zyski ostatnimi miesiącami że mogą sobie pozwolić na przerwę...Ukraińcy lepiej zapłacili za wagony z saletrą niż Polscy rolnicy, oczywiście walutą amerykańską. Nasłuchałem się że głową  boli...a to tylko ułamek prawdy o naszej gospodarce.

Opublikowano
5 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Dziś byłem na składzie, mocznik litewski po 4900 przy cenie saletry rownież 4900 to okazja. 

Widzę, że na OLX są oferty sprzedaży mocznika w bardzo dużych ilościach po 3000 zł/t, np.:
https://www.olx.pl/d/oferta/mocznik-n46-urea-n46-n-46-CID757-IDQA1Nr.html

Myślę, że skoro na świecie da się kupić ten mocznik w tak niskiej cenie to prędzej czy później będzie można to kupić u nas. Ja na razie się nie wyrywam z kupowaniem nawozów azotowych.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Pisałem, qqrydza nie odbiega w ogóle od tej na 300kg mocznika, z tym że uff dawałem +-600kg/ha bo rcw ciężko wycelować. Z tym, że uff kupowałem po 1800 bodajże i przy kombinacji w kukurydzy z uffem koszty to 3,880 + kombajn + odwóz 

Edytowane przez Murphys
  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, marcianjargit napisał:

Dlaczemu lepiej wyszedł ? Ci co nie sypali gówno nakosili 

Bo dał trochę w korzeń zrobił od chwastu na jesieni i zebrał po rzepaku fasoli 4-5 t zero grzyba zero azotu więc wyszedł lepiej i założę się że w tym roku będą znów tak robić 

Opublikowano
5 godzin temu, akmaly napisał:

Nie prawda. Adblue to 32.5 % płynnego mocznika ( około 15 % azotu), dodatkowo tylko forma amidowa. RSM 32 to 32% azotu w 3. formach.

Masz rację , ale hubertus też dobrze pisze , tylko ze on jak zawsze wprowadza zawsze zamęt , tyle dobrze napisał że adblu i rsm mają podobne ilości azotu , tyle że tylko  amidowego (rsm 32 ma 16kg azotu amidowego w 100kg , a adblu ma bodajże 15,6kg azotu , i na tym się to porównanie kończy , bo rsm ma dodatkowo 16 kg azotu saletrzano- amonowego)

Opublikowano
7 godzin temu, Dziad932 napisał:

Azot jest najbardziej plonotwórczym składnikiem , więc życzę powodzenia...

Zgadza się ale pod warunkiem że są opady . Gdy jest brak opadów to wyrządza więcej szkody niż pożytku. Kto przesadził w tym roku z azotem to paliło zboże. Ja też poprawiłem na górce azotem i widziałem efekt .

• Like 2
Opublikowano

Nie opluwajcie mnie z tym azotem bo to trzeba przekalkulować. W tym roku na zboże dałem po ok 250 -300 kg na rzepak 300 kg wszystko sama saletra. Rzepak i pszenica dały ok. Zwłaszcza że rzepak pod korzeń dostał tylko 250 kg soli. Pod jęczmień nic azotu nie dałem i dał lepiej niż z azotem . 

Pod buraka dałem 300 kg polifoski 6 150 soli i 150 kg saletrzaku i tyle zobaczymy jaki będzie plon . 

Jak we wrześniu wystartują z drogą saletra to dam po 300 kg polifoski i ok 150-200 saletry trochę mocznika i odżywki dolistnie i tyle bo nie zamierzam kupować drogiego azotu i sprzedawać za parę groszy zboże .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Jeszcze napisz że saletrzak długo ale powoli działa, bo granula się nie rozpuszcza od razu i będzie komplet xD 

Nie chcesz to se nie wierz w to 🤣🤣🤣

2 godziny temu, EppS napisał:

@rolnik039 chemicznie to niemal identyczne nawozy, dodatek otoczki wapiennej zrobił taką różnice ? odpowiem sobie, nie nie zrobił szukaj przyczyny gdzieś indziej

Nie wiem gdzie szukać przyczyny identyczne to prawda ale jednak różnica jest został tylko nawóz zmieniony ale to że niektórzy nie wierzą to niech nie wierzą mi to lotto nawet jak by pogoda ale gorsza była niż 3 lata temu teraz wiosną sucha była jak się klosila też było sucho dopiero jak dojrzewała coś popadalo i kwiecień spadlo około 60l

1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Syp dalej te swoją saletrę i koś marne 5-7ton

Edytowane przez rolnik039
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v