Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z tego co podaje GA sprzedali mniej nawozów w ciągu ostatniego roku, więc i rolnicy mniej posiali...co mamy z ceni zbóż każdy widzi. Wyciąganie kasy ze słoików i skarpet trwa w najlepsze...Ale ludzie widać jeszcze kasę mają bo nawozy biero ino szum.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Nikt nie będzie kupował bo zimą już większość kupiła na dwa trzy lata 😁. Saletra 4,8tys Polifoska Krzem 4,6tys cena z pobliskiego składu

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
6 minut temu, Dastan napisał:

No nie, ale przy mniejszym wysiewie nawozów można by liczyć na większe ceny zbóż.

Nie, nie można liczyć, to tak nie działa ceny zboża obecnie mało wspólnego mają z cenami nawozów

Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Z tego co podaje GA sprzedali mniej nawozów w ciągu ostatniego roku, więc i rolnicy mniej posiali...co mamy z ceni zbóż każdy widzi. Wyciąganie kasy ze słoików i skarpet trwa w najlepsze...Ale ludzie widać jeszcze kasę mają bo nawozy biero ino szum.

Ja mam azot w marcu kupiony pod dopłatę i teraz mocznik dojechał , mogło by być ciut więcej ale musi starczyć , z npk jednak rezygnuje pola regularnie gnoje , do tego ścinam słome i nasiane mam poplonów , więc pier**le te ich chore ceny i jakoś będe żył ...

8 minut temu, marcin19071980 napisał:

Nikt nie będzie kupował bo zimą już większość kupiła na dwa trzy lata 😁. Saletra 4,8tys Polifoska Krzem 4,6tys cena z pobliskiego składu

Inagri ?

Opublikowano

Ja rozumiem o braku kasy nie mówi się chętnie i przyjemnie, ale prawda jest jaka jest, że rolników nie stać na tak drogie nawozy, a  tym bardziej na robienie zapasów na rok do przodu, zwalanie i bębnienie na okrągło o małej podaży czy wstrzymywaniu sprzedaży, tylko utwierdza rząd i resztę że rolnicy kasę mają i trzeba podnosić dalej.

Opublikowano
1 minutę temu, Dziad932 napisał:

Ja mam azot w marcu kupiony pod dopłatę i teraz mocznik dojechał , mogło by być ciut więcej ale musi starczyć , z npk jednak rezygnuje pola regularnie gnoje , do tego ścinam słome i nasiane mam poplonów , więc pier**le te ich chore ceny i jakoś będe żył ...

Inagri ?

Nie

Opublikowano
11 minut temu, marcin19071980 napisał:

A Ty kup rozum nie nawozy, o ile idzie , na rok to ma wielu , ale nie na trzy

Opublikowano

Jak gaz nie stanieje to nie obniżą , jak pszenica będzie po 1200 , a nawozy po 6 tysi , też nie będziemy siać

Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

A Ty kup rozum nie nawozy, o ile idzie , na rok to ma wielu , ale nie na trzy

Warzywami się zajmuję więc nie ma możliwości aby nawozu nie kupić.

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

Ja rozumiem o braku kasy nie mówi się chętnie i przyjemnie, ale prawda jest jaka jest, że rolników nie stać na tak drogie nawozy, a  tym bardziej na robienie zapasów na rok do przodu, zwalanie i bębnienie na okrągło o małej podaży czy wstrzymywaniu sprzedaży, tylko utwierdza rząd i resztę że rolnicy kasę mają i trzeba podnosić dalej.

O tym pisałem wyżej...a niżej artykuł, znaczy będą interweniować Asy w sprawie nawozów 😬

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/rynki-rolne/doplaty-do-nawozow-czy-bedzie-drugi-nabor-w-2022/

Opublikowano
2 minuty temu, Dastan napisał:

Jak nie stać na tak drogie nawozy jak magazyny wielu ma zawalone jak nigdy o tej porze, a nawet zboża jeszcze nie sprzedawali, kasa jeszcze widać jest i to nie mała.

Taa mają, zwłaszcza na AF i YT.

• Haha 1
Opublikowano
Desperado napisał:

zboże niby trzymacie w magazynach, ci co sprzedają to szału też nie ma, wszystko podrożało, większość to nie ma czym sr**, a ci pier**lą o kupowaniu na drugi rok czy wszyscy kupili.     

Ja nadal widzę ogłoszenia "wezmę w DZIERŻAWĘ" "kupię pole"... Chętnych do sprzedaży raczej brak, nawet wysokie ceny nie zachęcają do sprzedaży. Wśród moich znajomych 40% kupiło np 4 lub 10 czy 13 t saletry w zależności ile mają pola. Cenowo od 3500 do 4000 zl. Świętokrzyskie, gmina pińczow/działoszyce

Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

Tylko duży realny spadek sprzedaży przekona firmy do obniżki cen nawozów.

Realnie nie da się tęgi osiągnąć, obecnie wzrost zainteresowania taki że w tydzień magazyny wyczyszczą 🙆‍♂️

• Like 1
Opublikowano

Ja to już zwątpiłem w kupno azotu , kupi się po prostu na bieżąco 50 -60% tego co się dawało do tej pory , i myślę że też będzie , bo skoro teraz już azoty są ok 5 tys , to dokąd ta paranoja nas doprowadzi 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jakby Donaldo rządziło to by nie dawano dopłat do nawozów tylko darmowe gumowe kulki.

Zakłady wstrzymują produkcje bo ceny gazu wysokie, magazyny pełne, a produkować z drogiego gazu i potem co ... maja poniżej kosztów sprzedawać?

Edytowane przez tracker
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Uczą się od Putina, wstrzymać dostawy gazu, wywołać panikę, wysokie ceny gazu.

Wstrzymać produkcję, wywołać panikę, wysprzedać już horrendalnie drogie nawozy i jeszcze podnieść ceny.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Kupujcie kupujcie, w sowietach już się rozgrywka zaczęła o tron na Kremlu, żebyście się nie zdziwili jak wiosną w Braniewie znowu zaczną nawóz przewalać z wagonów

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
58 minut temu, Navara1988 napisał:

To tak szczerze ilu już z was ma azot na nowy sezon ? Jak gadam z znajomymi to już wszyscy kupili. Kombinat Kietrz mają na placu już wszystki azot kupiony nawet z zapasem. Dostali prędzej info że będzie drogo 

Ja mam ok 75 procent azotu kupione na przyszły sezon. Saletrę i mocznik. Nie ma co cwaniakowac bo tanio też nie było. Saletra bodajże 3740 wymieniona za rzepak , mocznik po 4900 w tamtym tygodniu. Szału nie ma, ale człowiek spokojniejszy

Jeszcze jakby z cenami pszenicy i rzepaku było ok, jestem w stanie zaakceptować tą sytuację. A co będzie to sam nie wiem. Nie sprzedałem nic pszenicy, obserwuje, czekam

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v