Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Krowiarze nie powinni w ogóle dostać dopłat mają darmowy nawóz z obornika a naomwozu to limit wykorzysta taki co 100ha ma a taki co ma 50 normalny bez krów to mu braknie

Ma dużo to zabrać, dać tym co nic nie mają i nie chcą

• Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, Mateusz1q napisał:

Krowiarze nie powinni w ogóle dostać dopłat mają darmowy nawóz z obornika a naomwozu to limit wykorzysta taki co 100ha ma a taki co ma 50 normalny bez krów to mu braknie

Pan se zobacz w temacie ceny bydla, to tam nawet jako dochód gówno liczyli a nie  tylko darmo 🤣

Opublikowano
50 minut temu, Mateusz1q napisał:

Skoro mają darmowy nawóz to nie potrzebują kupować bo po co. 

7 godzin temu, vat napisał:

Na tym efa nie można stosować ŚOR, nawozić można 

Nawet jak masz poplon w EFA to nie możesz nawozić nawozami. 

Opublikowano

Poplonów nie można nawozić  ale rośliny wiążące azot (łubin) można było.nawozić przynajmniej wcześniej tak było, Moze coś się  zmieniło ostatnio nie śledzę tego bo inaczej spełniam efa

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

oj kolego nikt ci nie broni kupić krówek i produkować darmowego nawozu 

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, vat napisał:

Różne teorie krążą już  w sprawie tych dotacji więc Przykładowo mam:

- 10ha kukurydzy co daje 10*500= 5000zł

- 5 ha TUZ co daje: 5*250= 1250zł

razem do zwrotu "należy mi się": 6250zł

W styczniu kupiłem:

- 10ton saletry po 3000zł/t (cena MinRol 1235,8) co daje różnicę 1764,2 

więc 1764,2*10=17642zł

- 5ton soli potasowej po 2100zł/t (cena MinRol 1617,2) co daje różnicę 482,98 

więc 482,98*5=2414,9zł

w sumie: 20056,9zł należałoby mi się do zwrotu ale że mam za mało ziemi więc zwrócą mi te 6250zł

Zgadza się?

Tak

8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

W Agrobiznes mówili to pewne jak w Banku🙆‍♂️

W rosyjskim banku? Gratuluję.

Termin będzie przedłużony ale ogłoszą w piątek żeby jak najwięcej złożyć wniosków w terminie.

Opublikowano

Panowie, czy faktury do dopłat nawozowych muszą byz z NIPem czy wystarcza imienne plus adres ? Dodam, że jestem rolnikiem ryczałtowcem więc teoretycznie nie posiadam numeru NIP

Opublikowano
4 godziny temu, wojak1986 napisał:

Ma dużo to zabrać, dać tym co nic nie mają i nie chcą

Typowe pisowskie podejście. 

Ja w sumie na 60ha wziąłem azotu dużo za dużo względem tej doplaty, bo wychodzi na to że dostanę do jakichś 16t saletry, no ale cóż, niech oddają chociaż część tego co zabrali!!

Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Jakie ceny polifoski w lubelskim ? Lub innego npk zbliżonego składem ?

poli 5   3750

poli 6  4100

Cena z soboty

Opublikowano

Dziś dokupiłem 200kg polidapu bo mi brakło do podsiewacza, tona 5200zl i brak dostępności, nie ma nowych dostaw i mówią żeby zapomnieć na tą chwilę o tym nawozie.

Faktura z stycznia tego roku 3500zl polidap

Opublikowano
6 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Kup krowy i za***rdalaj świątek, piątek i niedziela przy nich w zamian za gówno. To nie sama uprawa gdzie masz 2 miesiące pracy w roku. Sama produkcja roślinna w porównaniu do hodowli to są wczasy pod gruszą.

• Like 5
Opublikowano
6 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Trzymaj krowy co za problem.Ja nie chce ich nawozu i  tych krów.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, poosa21 napisał:

Skoro mają darmowy nawóz to nie potrzebują kupować bo po co. 

Nawet jak masz poplon w EFA to nie możesz nawozić nawozami. 

ja pier..lę a na ile procent ha ten nawóz zaspokaja w 100 % potrzeby upraw? My krowiarze gdzie  mamy przewagę użytków zielonych jesteśmy w plecy z dopłatami do nawozów. Jak ziemi brak to sypiemy na łąki na przestrzeni roku zdecydowanie więcej npk, N niż Wy na rzepaki. Tylko chemia odpada. Jak ma to służyć regulacji cen by zboże nie wyje...ło z ceną to tak samo trzeba się martwić oceny mleka i mięsa.

Opublikowano
15 minut temu, marek1977 napisał:

A są na liście?

W rozporządzeniu jest jasno napisane że chodzi o nawozy mineralne z wyłączeniem wszelkiego rodzaju wapna. Nic nie ma o tym że muszą być na liście. Na moje to będzie aktualizacja listy o resztę nawozów. Bo co w przypadku jeżeli mam f VAT za kornkalii z tego i zeszłego roku ? Nawóz wtedy nie musi się na liście znajdować. 

Opublikowano
47 minut temu, Troker1979 napisał:

ja pier..lę a na ile procent ha ten nawóz zaspokaja w 100 % potrzeby upraw? My krowiarze gdzie  mamy przewagę użytków zielonych jesteśmy w plecy z dopłatami do nawozów. Jak ziemi brak to sypiemy na łąki na przestrzeni roku zdecydowanie więcej npk, N niż Wy na rzepaki. Tylko chemia odpada. Jak ma to służyć regulacji cen by zboże nie wyje...ło z ceną to tak samo trzeba się martwić oceny mleka i mięsa.

Widzę że nie załapałeś żartu. 

Znajomy z ARiMR mówił że dofinansowanie ma być nawet na odżywki typu kristslon, bosfoliar czy florovit ale wtedy najlepiej przedstawić faktury z poprzedniego roku. 

Opublikowano

Jeżeli we wniosku obszarowym mam MIESZANKA WIELOL. TRAW Z BOBOWATYMI DROBNONAS. to do dopłaty na nawozy na tą działkę przysługuje 500Zł? A nie 250 jak za zwykłą mieszanke traw?

Ma ktoś łąki i pakiet 4.10 PRŚK Ochrona siedlisk lęgowych ptaków na N2000 - tam nie ma zakazu nawożenia więc 250 się należy?

Ekologia i zakup nawozów eko - co wtedy?

Opublikowano

Jeżeli jest w wykazie jaki pracownicy mają do wprowadzenia to przejdzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v