Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

No to wytłumacz mi takie coś: w październiku 2021 brak saletry na składzie a w marcu 2022 jakimś cudem znalazła się ze stycznia 2021

bo wygodniej powiedzieć że nima zamiast jest ale nie sprzedaje bo czekam na wyższą cenę 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Mocznik z inhibitorem zalecany do stosowania pogłównego -właśnie w tym przypadku straty N są ograniczone 

Czyli przy stosowaniu przedsiewny nic się nie zmienia w stosunku do starego mocznika bez otoczki ? Czyli wysiać i wymieszać z gleba 

Znalazłem jeszcze coś takiego 

Inhibitory ureazy to substancje, spowalniające hydrolizę mocznika przez enzym ureazę. 🧬

W moczniku znajduje się azot w formie amidowej, którym rośliny 🌿 się bezpośrednio nie odżywiają. Po przejściu formy amidowej do amonowej (hydroliza mocznika), rośliny mogą korzystać z nawozu jakim jest mocznik. 

Na czym polega działanie inhibitora ureazy? 

Inhibitor ureazy wstrzymuje hydrolizę 💧 mocznika. Forma amidowa mocznika jest mobilna w glebie, w przeciwieństwie do formy amonowej. Dlatego hydroliza mocznika na powierzchni gleby (gdy stosujemy go pogłównie) albo płytko w glebie (przy uprawie uproszczonej) powoduje, że w wierzchniej warstwie gleby powstaje duża ilość formy amonowej, co powoduje, że roślina nie szuka głębiej azotu, bo ma go płytko. Inhibitor ureazy, opóźniając hydrolizę, powoduje że forma amidowa się przemieszcza do strefy korzeniowej i dopiero tam zachodzi przejście do formy amonowej. 

Jednym z najbardziej liczących się na rynku inhibitorem ureazy jest NBPT - N (n-butylo) trójamid tiofosforowy.

Zaletami inhibitora ureazy NBPT są:

🟢 lepsze wykorzystanie azotu amidowego;
🟢 większa produkcja podstawowych aminokwasów; 
🟢 ograniczenie kosztów nawożenia (minimalizacja strat azotu + mniej wjazdów w pole); 
🟢 większa elastyczność terminu aplikacji nawozu. Tekst z jednego z dostawców nawozów na moim terenie

Opublikowano
10 godzin temu, raven18 napisał:

U mnie na podlasiu nikt nic nie robi, kilka worków npk może rozsieje na łąki jutro, choć sam nie wiem bo dalej mrozy zapowiadają  

U mnie na Podlasiu wszyscy już posiali azot zarówno na rzepaki jak i pod rzepak

5 minut temu, artur1910 napisał:

U mnie na Podlasiu wszyscy już posiali azot zarówno na rzepaki jak i pod rzepak

i zboza oczywiscie

Opublikowano

I ja też. w zasadzie tylko dwuch posialo  1wszego reszta czeka aż ziemia odmarznie. 

Opublikowano

U mnie jeden posiał w sobotę o poranku co ma zawsze bagno, przepony ilaste gdzie koniec kwietnia mógł wejść. Ale mówił sam, że trochę żałuje bo jeszcze mrozy nadają, a nawóz leży i ucieka. Pszenżyta siwe się porobiły. Głupia pogoda

Opublikowano

Niedaleko spory producent kostki brukowej ogranicza produkcję brak surowców. Tylko kontrakty, prywatnie ciężko kupić. Koja Smolniki też ogranicza bo brak materiałów, pracownicy na urlopy, a kto na wylocie był to zwalniają 🙆 nie dość że drożyzna w hooj to jeszcze trochę i nie będzie czego kupić

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał:

Niedaleko spory producent kostki brukowej ogranicza produkcję brak surowców. Tylko kontrakty, prywatnie ciężko kupić. Koja Smolniki też ogranicza bo brak materiałów, pracownicy na urlopy, a kto na wylocie był to zwalniają 🙆 nie dość że drożyzna w hooj to jeszcze trochę i nie będzie czego kupić

U mnie rejon meblarski, to żaden zakład nie pracuje w pełnym wymiarze. Przez zawirowania z gazem, płyta pilśniowa poszła do góry (oparta jest na azocie).

Opublikowano

dizelek też z 6,5 powinien być, ale cóż dobra zmiana 😪 

jeszcze się nie zdziwię jak ceny stałe jarek na psienice zrobi żeby patusow tanio okarmic i żeby buntu elektoratu nie było 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

W poniedziałek chciałem kupić blachę to sprzedawca powiedział, że ma zakaz sprzedaży i przyjmowania nowych zamówień. Kazał zadzwonić we wtorek, zadzwoniłem i usłyszałem, że można złożyć zamówienie, ale alucynk jest po 70 zł m2, a jeszcze kilka dni temu był po 42 zł 😬

Opublikowano

Blachy wieksze olpści na dach m,w tym roku nie osiągalne

8 godzin temu, HF86 napisał:

I ja też. w zasadzie tylko dwuch posialo  1wszego reszta czeka aż ziemia odmarznie. 

Nie pitol że ziemie masz zamarzniętą od grudnia

Opublikowano

Będziemy na Ukrainie sponsorować budowę nowych dacz dla osiedleńców izraelskich.

Temu już teraz tak drogo. Trzeba ściągnąć pieniądze na dary dla naszych pejsatych przyjacieli no i jeszcze na ukraińskich przesiedleńców którzy osiądą w naszym kraju.  Hymn ukraiński sporadycznie już gramy, niedługo Mazurek Dąbrowskiego będzie okazjonalny.

Państwo Izrael od zawsze było w Europie, w rozgrywkach piłkarskich w Eurowizji,  teraz faktycznie w niej będą🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Tylko my staniemy się drugą Palestyną. 

Rsm 26s 4000zł

Polifoska 6 3300zł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v