Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, mf362 napisał:

Ile cenisz?

To nie moja, sąsiada. Mam, że się tak wyrażę "prawo pierwokupu". W necie chodzą po 30-35k, ile będzie chciał dowiem się jak kupi następne, max. miesiąc. Naprawdę warto. Sąsiad emeryt.

Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał:

Ktoś kupi to potem go chłop spali tak to już jest z komornikami , jeden nawet trzymał z 10km od gospodarstwa po zakupie i tak zpłonoł, albo wp***dol taki dostanie ze ledwo przeżyje, tanie mięso psy jedzą. Nie czepiajcie się ludzkiej biedy.A przynajmniej jak co to dogadać się z właścicielem bez komorników to co innego.

To czemu właściciel nie sprzedal wczesniej i nie spłacił długów zanim wlazł komornik?

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał:

. Nie czepiajcie się ludzkiej biedy.A przynajmniej jak co to dogadać się z właścicielem bez komorników to co innego.

Osobiście nigdy nie próbowałem nic kupowac od komornika, ale nie uważam tego za czepianie się biedy. To nie tak działa, że dziś ci powstaje zobowiązanie jakieś, a jutro komornik ci pół gospodarki zabiera.

• Like 6
Opublikowano

https://erli.pl/produkt/polmaska-lakiernicza-app-air-plus-a1-p2-r-zestaw,21094370?utm_source=google&utm_medium=surface&gclid=Cj0KCQjwwfiaBhC7ARIsAGvcPe4PyRr0MUn-WrjGjRxER-iyOS51uy048qwCA9gckY5zSvB-_4pOK_0aAraSEALw_wcB

Ja mam coś takiego lakiernik robiąc 4 wsady na kabinie to co 2 miesiące wymieniał filtry.  Zależy do czego chcesz bo jak będziesz szlifował ruda to po jednym dniu będzie do wymiany bo się zapcha

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 28.10.2022 o 23:13, Strongman napisał:

Ktoś kupi to potem go chłop spali tak to już jest z komornikami , jeden nawet trzymał z 10km od gospodarstwa po zakupie i tak zpłonoł, albo wp***dol taki dostanie ze ledwo przeżyje, tanie mięso psy jedzą. Nie czepiajcie się ludzkiej biedy.A przynajmniej jak co to dogadać się z właścicielem bez komorników to co innego.

Tylko tak jak wyżej napisali, mógł go sprzedać zanim komornik łapę położył. Teraz przez to że nikt się nie zgłosi, komornik będzie robił kolejny przetarg, czyli kolejne koszty a co za tym idzie finalnie mniej pieniędzy trafi na dług a więcej weźmie komornik. No ale ludzka logika jest bardzo pokrętna 

Opublikowano (edytowane)

Niewiem czy da się sprzedać jak powiedzmy kupuje się ciągnik na kredyt to jest własnością banku nawet chyba w dowodzie jest jako wspuł właściciel.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Niewiem czy da się sprzedać jak powiedzmy kupuje się ciągnik na kredyt to jest własnością banku nawet chyba w dowodzie jest jako wsnuł właściciel.

No to tym bardziej jak się dogadać w takim wypadku ? Chyba że desperat sprzeda ciągnik bez dokumentów bo i takich asów znam. 

Ja jestem tego zdania, że jak już ten komornik wszedł, to dla licytowanego lepiej żeby sprzedać jak najszybciej i jak najdrożej. Bo później to tylko rosną koszty. 

Miałem niedoplaty 7 zł w skarbówce, zapomniałem zapłacić, dostałem jedno upomnienie było juz 22 zł. No ale jakoś mi to z głowy wypadło i ostatnio list że zajęcie komorniczy 164 zł, tyle kosztowały dwa listy. 

• Like 1
Opublikowano

W poprzedniej robocie (urząd) siedziałem w finansach, no i mieliśmy sporo ludzi z długami, z komornikiem na głowie. Historia tak mniej więcej, bo to z 10 lat temu bylo. Kiedyś dzwoni facet i pyta ile ma do zapłaty najbliższego zobowiązania. Mówię mu, że tyle i tyle, ale przed wpłata niech zadzwoni do komornika, bo w międzyczasie mógł jakieś czynności zrobić i może byc większa kwota. Bo np kosztów komorniczych my nie widzieliśmy itp.

Koleś oczywiście olał to co powiedziałem i przelał tylko tyle ile mu mówiłem, bez sprawdzenia u komornika. Okazało się, że coś tam komornik w międzyczasie zrobił i kwota powinna być wieksza. Już tam dokładnie nie pamiętam, ale koleś wpalcal dla komornika, komornik potrącał swoje i przelewał nam resztę.

No tak czy siak - do brzegu. Koleś dzwoni za jakiś czas i z morda do mnie, że przeze mnie komornik wszedł mu na konto i on nie ma za co żyć. Pytam czemu to moja wina? Mówi, że mu zła kwotę podałem. Mówię mu, że podałem taka jaka pokazywał na ten konkretny dzień system i że przecież mówiłem mu, żeby przed wpłata skontaktował się z komornikiem. Nie i ch*j - to moja wina i przeze mnie on nie ma za co żyć 🤷 

Z tego co miałem kontakt z komornikami to jakieś zajmowanie mienia i licytacje to nie było jakaś norma. Najczęściej komornik dogadywał się z dłużnikiem. Tamten zobowiązywał się na spłatę jakichś kwot w jakichś okresach. Co prawda ogólnie to nie były jakieś miliony, ale trafiali się tacy (zwykła osoba fizyczna, nie firma) co po parędziesiąt koła długu mieli i jakoś szło się dogadać z komornikiem. Dla niego też było lepiej jak dłużnik deklarował, że jakaś kwotę będzie wpalcac aż spłaci zobowiązanie. Wtedy wierzyciel wiedział, że dostanie kasę ostatecznie - w dłuższym okresie czasu, ale dostanie. A jak już przychodzi do licytacji to koleś musiał już całkowicie stracić jakiekolwiek zdolności finansowe. No i nie zawsze przecież jest pewnos, że sprzedaż danej składnika mienia wystarczy na pokrycie zobowiązania.

Albo z drugiej strony - moglo coś nie puknąć w biznesie i koleś uznal, że nie może spłacac, bo przez to właśnie straci całkowicie plynnosc finansowa, ale może sobie np pozwolić na pozbycie się jakiegoś sprzętu i taka licytacja może mu pozwolić na zachowanie interesu.

Ale to wszystko gdybanie. Różne są historię. Ale tak jak pisałem - ja tam daleki jestem od stwierdzenia, że kupowanie czegoś od komornika to dorabianie się na krzywdzie ludzkiej itd.

k**wa, a miałem się nie rozpędzać z pisaniem 🤦

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Z tych 7 zł w skarbówce nie urosło ani w tydzień ani w miesiąc 160zł. Miałeś sporo czasu na uregulowanie tej należności. Komornik nie wchodzi na konto "od ręki" - trochę czasu upłynie. Nie ma co generalizować, ale komornik na karku zajmujący maszyny w 90% przypadków jest na życzenie osoby, która nie płaci zobowiązań celowo, a nie w wyniku jakichś zdarzeń losowych. Jest masę cwaniaczków co biorą towar , na przykład nawozy i słuch o nich ginie, szukaj wiatru w polu. Potem trzeba iść do sądu po nakaz zapłaty, pism oczywiście nie odbierają, potem komornik - też nie odbierają. Mam takiego znajomego, co ciągniki i maszyny trzyma w sąsiednich gminach u "kolegów" bo komornik zajął już wszystko co się dało. Teraz ziemię sprzedaje. A ciągniki i maszyny brane na kredyt, który nie był spłacany. I nie dlatego, że się nie urodziło, że nie było z czego - po prostu trzeba było z laską pojechać do Tunezji, kupić ekstra auto, zaszaleć co weekend w lokalu.

Zazwyczaj ci, których przygnie w życiu choroba czy jakieś nieszczęście, spłacają swoje zobowiązania w miarę możliwości. Nawet jak wejdzie komornik, to stara sie współpracować, jak taka osoba wykazuje do tego chęć, bo dla niego oznacza to odzyskanie chociaż części długu. Dlatego nie mam żadnych obiekcji przy kupowaniu na takich aukcjach, bo to nie ja jestem przyczyną czyjejś sytuacji.

• Like 2
Opublikowano
slawek74 napisał:

sorrrryyyy o czym temat 🤔🤭 załóżcie jakiś o pogaduchach i złomach 😎

sorrrryyyy ale jak poczytasz więcej postów dowiesz się dlaczego tematem jest komornik i spłaty długów. Otóż ktoś wstawił link z licytacji komorniczej (czyli znalezione na allegro i nie tylko) I rozpoczęła się dyskusja czy warto i dlaczego czyli wszystko w temacie.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

Po co zakładać nowy, przecież to idealnie nadaje się do tematu o pogodzie.

Opublikowano

eee🤦‍♂️🙋‍♂️ czytam czytam tylko to nie o tym temat 🤔

6465 napisał:

10 minut temu, slawek74 napisał:

Po co zakładać nowy, przecież to idealnie nadaje się do tematu o pogodzie.

o złomie darona to i dwa nie było by za mało 🤔 xoba co pod zdjęciem jego ,,lalki,, internationala się dzieje....

Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał:

jego ,,lalki,,

Od początku staram się uczciwie pisac co i jak. Nie jestem z tych co to najlepsze kupuja,  najlepiej we wsi im się rodzi, nic się nie psuje itd. 

29 minut temu, slawek74 napisał:

złomie

Ale, że co? Część z tego złomu tu sprzedałem, więc chyba mniej więcej w temacie. A że za dużo, za często? Może i tak. Nie mogę się zebrać żeby to po prostu wywieźć 🤷 taka natura głupia. Wybacz. Zresztą nie ma na tym forum czegoś w stylu "ignoruj posty", czy "nie pokazuj postów użytkownika"? 🤔

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Janeczko napisał:

https://erli.pl/produkt/polmaska-lakiernicza-app-air-plus-a1-p2-r-zestaw,21094370?utm_source=google&utm_medium=surface&gclid=Cj0KCQjwwfiaBhC7ARIsAGvcPe4PyRr0MUn-WrjGjRxER-iyOS51uy048qwCA9gckY5zSvB-_4pOK_0aAraSEALw_wcB

Ja mam coś takiego lakiernik robiąc 4 wsady na kabinie to co 2 miesiące wymieniał filtry.  Zależy do czego chcesz bo jak będziesz szlifował ruda to po jednym dniu będzie do wymiany bo się zapcha

Potrzebuję wyłącznie do oprysków, to na trochę powinna wystarczyć 

Opublikowano
56 minut temu, slawek74 napisał:

eee🤦‍♂️🙋‍♂️ czytam czytam tylko to nie o tym temat 🤔

o złomie darona to i dwa nie było by za mało 🤔 xoba co pod zdjęciem jego ,,lalki,, internationala się dzieje....

Ten temat zawsze był o wszystkim bo to hydepark a co ci nie pasuje w zdjeciu internationala?? Przecież nie musisz go śledzić 

• Like 2
Opublikowano
18 godzin temu, FarMaster napisał:

Potrzebuję wyłącznie do oprysków, to na trochę powinna wystarczyć 

Raczej powinno filtry nie są drogie jak coś. Ta moja jest spoko bo przy 40* na kabinie nie miałem wody w środku a u kolegi w 3m się zdarzało. Jak już kupisz to najważniejsze trzymaj szczelnie żeby wilgoci nie dostała bo szybciej filtry padną.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v