Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pany, a powiedzcie drut 2.5 i 3mm nadaje się na np naciąg do siatki? Bo mam o tyle o tego i do grodzenia mi taki gruby nie potrzebny (prawie drugie tyle mam takiego cieńszego w sam raz na pastuch) i nie wiem czy go sobie zostawiać czy opierniczyc dla wujasa.

IMG_20220929_095159_copy_1632x734.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
5 minut temu, Grzechooo napisał:

@jahooo radio siedzi już w ciągniku pierwsze wrażenia ok nawet bez podłączenia anteny łapało rmf👌 fajne lekkie w razie jakby chciało wypaść mi na łeb to mniej zaboli😉 tylko pilot nie działa ale nie jest on mi potrzebny.

jak masz takie samo, to mam swój nieużywany, mogę ci kiedyś oddać

Opublikowano

https://www.olx.pl/d/oferta/plug-kverneland-vd-85-CID757-IDR6x9l.html Panowie jak to jest z tą regulacjia hydrauliczna pierwszej skiby? Powiedzmy że hydraulika w ciągniku przepuszcza,jest w pługu jakiś zawor co by trzymał ta regulacjie w tej samej pozycji do puki się nie przestawi. Czy jak to wygląda?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.09.2022 o 20:16, Grzechooo napisał:

No właśnie doszliśmy do sedna sprawy, którym jest bezsensowne posiadanie dwóch takich samych ciągników. Amen

bezsensowne dwóch takich samych ale trzy to już coś , znajomy ma 3 jaśki 5720 i to nawet nie połowa jego zielonych 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
11 godzin temu, daron64 napisał:

Pany, a powiedzcie drut 2.5 i 3mm nadaje się na np naciąg do siatki? Bo mam o tyle o tego i do grodzenia mi taki gruby nie potrzebny (prawie drugie tyle mam takiego cieńszego w sam raz na pastuch) i nie wiem czy go sobie zostawiać czy opierniczyc dla wujasa.

IMG_20220929_095159_copy_1632x734.jpg

Pewnie że się nadaje, tylko roboty będzie go powsadzać. Ja miałem pareset kg drutu 3 stalowego z okresu późnego Gierka. Udało mi się znaleźć w końcu  zakład który zrobił z niego siatke. Byłem w kilku ale maszyny nie dawały rady giąć. Jakimś cudem z tego samego porobiłem naciąg i teraz mam ogrodzenie przynajmniej do końca życia. :)

• Thanks 1
Opublikowano

Kurcze pojechałem po nocce autem połowicy do zakładu szybę wymienić. No i mam 4h czasu. No i tak wczoraj już sobie zapakowałem że przejdę się po casto bo parę rzeczy chciałem kupić i myślę jak nie będą dużo droższe jak na internetach to wezmę na miejscu. Jestem, kuźwa, zalamany. Tylko biała farbę wezmę, bo jakaś najtańsza za niecałe 40zl/10L znalazłem. A tak to te rzeczy, które sobie wypisałem to wszystko na internecie jest dużo tansze. Np kółka do regału (zacząłem robić stojak pod walki wom i śruby centralne) no i na necie 125 skrętne z hamulcem kupiłem za stówę z wysyłką, a tutaj 100 bez hamulca wyszłyby 120.. narzędzie, no wszystko na co tak czasem patrzę jest dużo dużo drozsze. Nawet głupi kabel jakiś patrzyłem to na necie 2.xx/mb, a tutaj ponad 6zl 🤨 chyba idę do maka na kawę

Aaaaaa jeszcze jedna sprawa. Już były o tym rozmowy kiedyś. Szukam tak cały czas wiertarki. Ale używek jakichś ciekawych blisko nie ma, a jak są to po ponad 3k, a to trochę dużo jak na to, co ja robię. No i tak myślałem, czy zamiast jakiejś starej za 2k, ktora też nie wiadomo w jakim będzie stanie, nie kupić jakiejś nowej. No i tu pojawia się pytanie - czy z takich tanich (czyli dajmy do tych 2k) jest cokolwiek sensownego, czy w takich pieniądzach tylko używek szukać i nowymi nawet gitary sobie nie zawracać?

Kurcze od takiego dziadka brałem nie tak dawno narzędzia i miał ws15 (albo bardzo podobna) i chciał 2k, ale byłem kompletnie spłukany w tamtym czasie.

Opublikowano

Ja sklepy z narzędziami typu jula, casto, liroy itp uwielbiam tak jak baby sklepy z ciuchami. Oglądam graty, i zazwyczaj jedynie patrzę co bym chciał kupić, odnotowuję w pamięci i potem szukam w necie gdzie faktycznie często jest dużo taniej. Ale jeśli chodzi o sklepy to potrafię czasem i dwie godziny w nim spędzić i zazwyczaj kupię jakieś tanie pierdółki bo poważniejsze zakupy to jednak lepiej w necie robić.

Opublikowano
23 minuty temu, bratrolnika napisał:

a taka jak moja ci się nie nada???

Może i by się nadała. Podejrzewam, że Ty jednak więcej jej używasz niż by u mnie pracowała.

Nie wiem. Bije się z myślami. Nowa ma dwa plusy - nie będzie tak wytluczina jak może być wytluczina 30-40-50letnia i mógłbym sobie wziąć na raty, także mógłbym budżet podnieść. Z kolei podejrzewam, że nowa za ~2k nawet nie zbliży się trwałością do starej zadbanej. 

Szkoda, że nie miałem wtedy pieniędzy, bo dziadek kupił swoją jako paroletniana w 90tych latach i do teraz używał tylko w garazu. To taka to wszystkich aż do wygaśnięcia rodu by przeżyła. Tylko weź taka traf za rozsądne pieniądze.

20 minut temu, KlimekPL napisał:

Ja sklepy z narzędziami typu jula, casto, liroy itp uwielbiam tak jak baby sklepy z ciuchami. Oglądam graty, i zazwyczaj jedynie patrzę co bym chciał kupić, odnotowuję w pamięci i potem szukam w necie gdzie faktycznie często jest dużo taniej. Ale jeśli chodzi o sklepy to potrafię czasem i dwie godziny w nim spędzić i zazwyczaj kupię jakieś tanie pierdółki bo poważniejsze zakupy to jednak lepiej w necie robić.

Ja blisko żadnego nie mam. Ale dziś tak łaziłem i chyba kurcze inwestycje w graty znostatnich lat zrobiły swoje - chodzę, chodzę chodzę i z narzędzi nie widzę nic co by mi było potrzebne. 

W sumie tylko ta wiertarka jeszcze za mną chodzi już od dłuższego czasu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v