Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Ten kwadratowy wałek od czego jest ?

do kręcenia sie.

Opublikowano
39 minut temu, KlimekPL napisał:

Co powiecie o takich lampach? 

Ja tam się wyleczyłem z tanich lamp.

Na zetorku miałem na tyle na błotniku jedna - jakieś niecale dwa lata wytrzymała - zaczęła świecić coraz słabiej i słabiej i przestała w końcu. Na dachu z tyłu dwa ledy - z początku wow - super świeciły. Potem po dosłownie paru włączeniach w jednym przestały palić się dwie diody. Teraz, po dwóch latach jedna przestala świecić w ogóle, druga częściowo świeci. Z przodu na dachu dwa jakies słabe ledy - kupione przy okazji na allegro dosłownie za grosze - ze dwa lata działają, ale bardzo nieprzyjemne światło i najrzadziej ich używam. Z przodu na słupkach dwie lampy - przez dwa lata super - byłem naprawdę bardzo bardzo zadowolony. Ale jakoś z czasem przestały świecić, najpierw jedna, potem druga. Gdzieś tam do nich zaglądam - a w jednej do połowy klosza woda stoi 🤦 Potem do zetorka kupiłem wesemy, a teraz do case'a waś. Niby oba komplety po 4000lm, rozproszone, ale wesem tak jakby lepiej świecił. Jak z żywotnością to się okaże. Wesem drugi rok leci - narazie bez żadnych problemów. O Wasiu się nie wypowiem jeszcze nic. 

9 minut temu, mf362 napisał:

Ten kwadratowy wałek od czego jest ? Obok kroju

Nie jest na sprzedaż. Zdaje się, że od rozsiewacza. 

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, daron64 napisał:

Na zetorku miałem na tyle na błotniku jedna - jakieś niecale dwa lata wytrzymała - zaczęła świecić coraz słabiej i słabiej i przestała w końcu. Na dachu z tyłu dwa ledy - z początku wow - super świeciły. Potem po dosłownie paru włączeniach w jednym przestały palić się dwie diody. Teraz, po dwóch latach jedna przestala świecić w ogóle, druga częściowo świeci. Z przodu na dachu dwa jakies słabe ledy - kupione przy okazji na allegro dosłownie za grosze - ze dwa lata działają, ale bardzo nieprzyjemne światło i najrzadziej ich używam. Z przodu na słupkach dwie lampy - przez dwa lata super - byłem naprawdę bardzo bardzo zadowolony. Ale jakoś z czasem przestały świecić, najpierw jedna, potem druga. Gdzieś tam do nich zaglądam - a w jednej do połowy klosza woda stoi 🤦 Potem do zetorka kupiłem wesemy, a teraz do case'a waś. Niby oba komplety po 4000lm, rozproszone, ale wesem tak jakby lepiej świecił. Jak z żywotnością to się okaże. Wesem drugi rok leci - narazie bez żadnych problemów. O Wasiu się nie wypowiem jeszcze nic. 

Tak tylko pytam bo mam podobny przy rosyjskim rozrzutniku , 

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Ile masz tych odkładni? One były już zakładane?

Odkladnie tyle ile widać na zdjęciu. Jakby co mogę jutro porobić zdjęcia i pomierzyć. Nie przyglądałem się im dobrze. Miałem więcej, ale te co były podjechane wywiozłem na złom, także te powinny być w bdb stanie. Tylko tak jak widać - jedna większa, druga mniejsza 

45 minut temu, mf362 napisał:

Tak tylko pytam bo mam podobny przy rosyjskim rozrzutniku , 

Kwadratowy wałek mam od rozsiewacza i od rozrzutnika małego, także może byc i od rozrzutnika.

38 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

za 600zł kupiłem paleciaka

może i ja bym chciał. ile PLNów?

Ale paleciakiem po nieutwardzonym chyba też niespecjalnie jeździć.

Na łożysku ma luz. Na internetach widzę 100 - 160zl. Tak żeby mi się chciało to rozkręcać i wysyłać to myślę, że z 70+wysylka

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Dzięki za rzeczową odpowiedź, poszukam w takim razie może coś z tej firmy co ty masz.

A lepiej zastosować światło rozproszone czy skupione czy może jakąś kombinację?

Opublikowano (edytowane)

@KlimekPL wiesz, ja tam nie twierdzę, że jak tanie, to już z automatu złe, ale osobiście się sparzyłem i dlatego kupiłem droższe. Nie mam ich też jakoś bardzo długo także nie wiem czy warto było za jedną lampę płacić 3x tyle ile Ty chcesz zapłacić za dwie. Czy może lepiej się wyjdzie na kupowaniu tanich i najzwyczajniej w świecie zmienianiu na nowe co jakiś czas 🤷

Tu masz w pierwszym poście jakieś fotki z tego jak świeci wesem. Z wasiem jeszcze nie robiłem porównania, ale was wydaje się bardziej skupiony. To jednak mam je krócej założone niż myślałem (kupiłem wcześniej i dlatego mi się popierniczylo), to w ogóle o wyrażeniu opinii co do trwałości nie ma co mówić narazie.

https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/803240-wesem-wesem/

A co do tego jakie światło, to powiem Ci, że z początku planowałem dać rozproszone tak jak są, a w dachu na środku skupione na wprost, ale te rozproszone wystarczająco daleko świeca jak dla mnie.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
12 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

za 600zł kupiłem paleciaka

może i ja bym chciał. ile PLNów?

Mam i ja w garażu jak coś. Mogę sprzedać 

Pany, szukam agregatu uprawowego 4,5 metra, najlepiej na podwójnym wałku i 4 rzędy zębów. Ktoś coś poza olx itp? 

Pewnie też będę potrzebować przyczepy wywrotki 12t, ale to już sobie pewnie poradzę 😁

Opublikowano
23 godziny temu, daron64 napisał:

Pytanie. Chciałem zrobić palety na kółkach do przestawiania pod wiatą rozsiewacza i opryskiwacza. Mam nieutwardzony grunt. Tzn w miare równy ubity piach. Może kiedyś się wylewki dorobię, ale jeszcze nie teraz.

Czy takie kółka starcza

https://allegro.pl/oferta/kola-kolo-skretne-200mm-skretne-obrotowe-ch62-8941749719

Czy się nie pier**lić i brać takie

https://allegro.pl/oferta/kola-kolka-kolko-obrotowe-200-m-do-300-kg-62g-7010059149

Na palecie miałaby być hardi 1000l i Amazonka za - u 1801. Ciężko mi stwierdzić ile mogą ważyć. 

Pierwsze od razu odpóść, mam takie  w rozsiewaczu amazon i porażka, juz jedno sie rozpadło, oponka spadła  z  felgi, po nierównym betonie bardzo ciężko jest przepchnąć. Porażka. 

to jest porządne, ale cena;

https://allegro.pl/oferta/kolo-kola-pompowane-skretne-obrotowe-260mm-200kg-6862934410

albo a takich

https://allegro.pl/oferta/kolo-kolko-skretne-poliamid-do-wozka-200mm-300kg-10683802451

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, jaco512 napisał:

W te 120w nie ma co wierzyć, święcą trochę lepiej niż kwadratowe 48w, żywotność jest okej, mam takie drugi rok i działają.

To skupione czy rozproszone są? Zrób jakieś foto w nocy jak swiecą

Musze cos kupić, a nie chce wydać zbyt dużo, bo po nocach za dużo nie robie

Edytowane przez rafal4610
  • AgroTeam
Opublikowano

Rozsądny tani opryskiwacz https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/drillmaschinenkombination-3m-maschio-kreiselegge-accord-saema/2225121911-276-8958?utm_source=sharesheet&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_android

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, daron64 napisał:

Odkladnie tyle ile widać na zdjęciu. Jakby co mogę jutro porobić zdjęcia i pomierzyć. Nie przyglądałem się im dobrze. Miałem więcej, ale te co były podjechane wywiozłem na złom, także te powinny być w bdb stanie. Tylko tak jak widać - jedna większa, druga mniejsza 

Kwadratowy wałek mam od rozsiewacza i od rozrzutnika małego, także może byc i od rozrzutnika.

Ale paleciakiem po nieutwardzonym chyba też niespecjalnie jeździć.

Na łożysku ma luz. Na internetach widzę 100 - 160zl. Tak żeby mi się chciało to rozkręcać i wysyłać to myślę, że z 70+wysylka

Na nie utwardzone podłoże to tylko i wyłącznie pompowane. Żadne tam ogumione czy poliamidy. Paleciak też odpada.

Edytowane przez jacek1296
  • AgroTeam
Opublikowano
soltys48 napisał:

Chyba linki pomyliłeś

Nie chyba a na pewno. To miało być https://www.olx.pl/d/oferta/opryskiwacz-holder-rauch-amazone-CID757-IDR7fm1.html

Opublikowano
griga napisał:

Rozsądny tani opryskiwacz https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/drillmaschinenkombination-3m-maschio-kreiselegge-accord-saema/2225121911-276-8958?utm_source=sharesheet&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_android

Ciężko byłoby accordem pryskać. 😉

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, soltys48 napisał:

Robisz system arag i jest tanio

Tak sąsiad robi w twoim - przerabia na korpusy z agroplastu

A ja w zimie będę uruchamiał twój elektryczny rozdzielacz, sąsiad ma drukarkę 3D to mi zrobi te zębatki

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
27 minut temu, jahooo napisał:

Tak sąsiad robi w twoim - przerabia na korpusy z agroplastu

A ja w zimie będę uruchamiał twój elektryczny rozdzielacz, sąsiad ma drukarkę 3D to mi zrobi te zębatki

W zasadzie jedną reszta jest ok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v