Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, igor10246 napisał:

a nie ma tak że jak ciągniesz przyczepkę to max dmc zestawu nie wzrasta do 4250 kg ? 

Jest tak ale tylko w przypadku przyczepy lekkiej o dmc do 750 kg i dmc auta 3500 kg...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

pokaże jak dojedzie

To jeszcze nie dojechało??? Sołtys tu zdjęcia jakieś z tydzień temu wstawiał🤔

pokaże jak dojedzie

pokaże jak dojedzie

pokaże jak dojedzie

Opublikowano
28 minut temu, igor10246 napisał:

Różnie to interpretują, jak ja rozmawiałem na ten temat ze znajomym policjantem i mówi że z przyczepą waga max jest 4250

https://www.przyczepy-wiola.eu/jak-dobrac-przyczepe-do-samochodu/

Ale tu nie ma co interpretować, w dowodzie jest DMC  samochodu, DMC przyczepy i to jest wyznacznikiem. Zgodnie z przepisami nie możesz podpiąć przyczepy o większym DMC niż jest wpisane w dowodzie samochodu. Do tego dochodzi jeszcze kategoria prawa jazdy i opłaty powyżej DMC 3.5 tony.  W głupiej astrze 3 miałem DMC 1950 i Dmc przyczepy z hamulcem 1500 kg.  Jak jest dobrze to różne rzeczy przechodzą, w przypadku niezgodności i jakiegoś zdarzenia TU wypnie się od odpowiedzialności.

Opublikowano
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

1,33

skąd ten przelicznik? 

z tego co wiem masa przyczepy z hamulcem nie może przekroczyć masy auta ciągnącego i tyle

w fordzie mam na haku 1300 a na pewno auto nie waży 1700, nie mam dowodu w pobliżu 

Opublikowano (edytowane)

no to się tyczy dmc pojazdu ciągnącego ok. 

myślałem że masa własna pojazdu musi być większa od dmc przyczepy a tak nie jest , chociażby na tym przykładzie - audi 80 

IMG_20220113_233017986.jpg

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

Co do ciągnięcia przyczepki, na prawo jazdy B można jechać zestawem do 3.5t, kod 96 do prawka B upoważnia do jazdy zestawem o dmc do 4.25t. 
Zaciągnąłem kiedyś informacji od ITD, ponieważ nie wiedziałem czy mogę jeździć legalnie autem osobowym z przyczepka (dmc zestawu ok 3.9t)

Opublikowano

Teraz ze wzgledu na sytuacje na granicy to policja wszedzie porozstawiana i glownymi drogami jadąc z przyczepką z przekroczonym ładunkiem(np. paleta nawozu) juz sie robi ciepło. Jeden moze na to nie patrzeć a drugi zacznie liczyc worki. 

Opublikowano

Kupiłem największą jaka była ,500w na ledach ,normalnie cały ekran w ledach po ramki ,myślę na 100 m będzie jak w drukarni ,ale czy to ma te swoje dobre  40000 lm ,to nie wiem , i i d*py nie urwało . Te 100w na ledach to już max ,sporo światła nie idzie snopem ,tylko w niebo  ,i trzeba lampy rozstawiać 

• Like 1
Opublikowano

Mogą być na tylnej osi, ale jak są sterowane to nie mam pojęcia. Na youtube oglądałem film jak jakiś Basak ciągnął cztery podobne przyczepy z burakiem i hamulców też się nie mogłem dopatrzyć, ale przy takim zestawie to chyba musiały jakieś być...

b

Opublikowano

Porządków ciąg dalszy.

Kolejna seria głupich pytań. 

Jakiej grubości daje się drut do naciągu siatki? Bo mam dosłownie setki metrów(to co na zdjęciu to jakaś mała część) stalowego ~3mm, twardy w uj. Żadne inne zastosowanie poza tym mi nie przychodzi. Jakieś pomysły? Z bydła schodzimy, więc grodzic nim nie będę.

Mam jeszcze szpule takiego sk***iela ~6mm. To już w ogóle nie mam pomysłu co z nim zrobić.

Do tego jeszcze szpula aluminiowego. Też nie mam pomysłu jakie znaleźć mu zastosowanie. 

Jutro najpewniej wszystko zawiśnie na ścianie i tak pytam, czy coś odkładać, czy olać i niech czeka na swoją kolej.

IMG_20220114_111435_copy_562x1000.jpg

IMG_20220114_113511_copy_562x1000.jpg

IMG_20220114_113504_copy_562x1000.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie, to nie lina, to drut. Liny mam jakieś dwie chyba 12mm i jedna 14, albo na odwrót, nie pamiętam, ale to dla siebie

IMG_20220114_114808_copy_562x999.jpg

Jeszcze parę szpul takiego drobniejszego aluminiowego

IMG_20220114_115338_copy_562x999.jpg

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v