Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Trwałość ETZ-250 do remontu silnika wynosiła 30-40 tys km, i to było dobre, ale w latach 60-tych. W latach 80-90  trwałość silników motocyklowych sięgała już ponad 100 tys km i naszej WSK nie chcieli już nawet w Afryce. A modernizować nie było wolno, bo motocykle produkowało też ZSRR i byliśmy dla nich solą w oku. Z tego powodu zlikwidowano produkcję Junaka i innych rozwojowych motocykli. Nie i koniec. Zostaliśmy z tym klonem DKW 125 produkowanym 50 lat bez większych modernizacji.

Jak na początek lat 70-tych WKS 125 "garbuska" była bardzo udanym modelem, łatwym w naprawie, o dość małym spalaniu (realnie 2 do 3l/100km), dobrym na nasze gówniane drogi. Model 175 nie odniósł sukcesu, bo kultura techniczna była u nas zbyt niska a jakość wykonania jeszcze gorsza. Ten silnik dobrze wyremontowany na  porządnych częściach bez problemu robi 25-30 tys km. Jak na tamte czasy, gdy na motocykl miesięcznie było 9 czy 12 paliwa - można powiedzieć od ślubu do emerytury :D

I tu masz rację -nie jeden potwierdzi że WSK ,, czwórka ''nieudany egzemplarz

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

z miesiąc temu wygrzebałem wał znajomemu. pierścionki i tłoki gdzieś sie przewalają.

co potrzebujesz?

To weź tam pogrzeb głębiej to może co jeszcze znajdziesz 🤔 co potrzebuje? Hmmm....pewnie pół silnika i cała skrzynie. Ojciec rozebrał Jawę że 30 parę lat temu i miał remontować,i tak se lerzy dalej w drewnianej skrzynce,co jest a co dostało nóg przez te lata to okaże się bliżej zimy. Ale podobno było coś ze skrzynią i silnik też za dobry nie był . Tak że do zimy postaram się jak najwięcej nazbierać, napewo lampy,licznik, amortyzatory tył, kolanko do tłumika.

Opublikowano
1 minutę temu, ZetorMisio napisał:

To weź tam pogrzeb głębiej to może co jeszcze znajdziesz 🤔 co potrzebuje? Hmmm....pewnie pół silnika i cała skrzynie. Ojciec rozebrał Jawę że 30 parę lat temu i miał remontować,i tak se lerzy dalej w drewnianej skrzynce,co jest a co dostało nóg przez te lata to okaże się bliżej zimy. Ale podobno było coś ze skrzynią i silnik też za dobry nie był . Tak że do zimy postaram się jak najwięcej nazbierać, napewo lampy,licznik, amortyzatory tył, kolanko do tłumika.

sprzedaj na części. będziesz szczęśliwszy.

Opublikowano
Przed chwilą, ZetorMisio napisał:

Grzeb na tym strychu ci tam masz i się odezwij. Tłoki i pierścienie biorę napewo.  

z tym że to raczej zużyte i nie koniecznie nominał.

ale jak Ci się przydadzą to bierz. tarcze sprzegłowe też chyba są . raczej dobre.

Opublikowano
Przed chwilą, ZetorMisio napisał:

Poszukaj ci tam masz więcej i się odezwij. 

oki.

Opublikowano
47 minut temu, Baks00 napisał:

I tu masz rację -nie jeden potwierdzi że WSK ,, czwórka ''nieudany egzemplarz

Wręcz przeciwnie, potrafiła nawet jeździć na mieszance benzyny z ropą🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

Jak obajtki liczą te -30 gr na litrze ? 50l w promocji , powyżej normalnie liczone

IMG_20220703_152714.jpg

Normalny sprzedawca by poinformowal ze juz trzeba 2 kupony wykorzystac i rozdzieliłby to na dwa paragony

Opublikowano

ok tylko chodzi oto że 50l z rabatem, tak?

50x7.49=374,5

16.78x7.79=130,71

374,5+130,71=505,21

bez rabatu 520.22 a z rabatem 15 zł zapłacone 513.01  czyi na 66 litrach dostałem 7.21 rabatu

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Trwałość ETZ-250 do remontu silnika wynosiła 30-40 tys km, i to było dobre, ale w latach 60-tych. W latach 80-90  trwałość silników motocyklowych sięgała już ponad 100 tys km i naszej WSK nie chcieli już nawet w Afryce. A modernizować nie było wolno, bo motocykle produkowało też ZSRR i byliśmy dla nich solą w oku. Z tego powodu zlikwidowano produkcję Junaka i innych rozwojowych motocykli. Nie i koniec. Zostaliśmy z tym klonem DKW 125 produkowanym 50 lat bez większych modernizacji.

Jak na początek lat 70-tych WKS 125 "garbuska" była bardzo udanym modelem, łatwym w naprawie, o dość małym spalaniu (realnie 2 do 3l/100km), dobrym na nasze gówniane drogi. Model 175 nie odniósł sukcesu, bo kultura techniczna była u nas zbyt niska a jakość wykonania jeszcze gorsza. Ten silnik dobrze wyremontowany na  porządnych częściach bez problemu robi 25-30 tys km. Jak na tamte czasy, gdy na motocykl miesięcznie było 9 czy 12 paliwa - można powiedzieć od ślubu do emerytury :D

te porządne to w tym czasie to z polmozbytu ,czyli niedostępne ,a najporządniejsze  z wybebeszania tych starych ,już nie jeżdżących, a dalej to już rzemioslo  ujjjjj .      Lub po znajomości . Kużwa były kupowane pierścionki ,i dopiłowywane jak jeszcze tłok był w miarę ,a uszczelki pod cylinder czy rozpołowiania ,to karton na karter i lekko młoteczkiem by odbiło ,ech ,to były czasy remontów ,reanimowania ,by cokolwiek to lazlo ,a nie wymiany😐

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Wręcz przeciwnie, potrafiła nawet jeździć na mieszance benzyny z ropą🤣

Ja miałem taki ruski motorower- nazwy nie pamiętam, to też odpalałeś na benzynie, po nagrzaniu do pełna ropy i jazda. Nie można było tylko zgasić bo na ropie nie chciał odpalić.

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

ok tylko chodzi oto że 50l z rabatem, tak?

50x7.49=374,5

16.78x7.79=130,71

374,5+130,71=505,21

bez rabatu 520.22 a z rabatem 15 zł zapłacone 513.01  czyi na 66 litrach dostałem 7.21 rabatu

A.no to jezeli tak to tak. Jaja tez są z tymi kuponami za dodatkowe zakupy. Niby masz dostac powiedzmy za 30l paliwa 120 punktow i dodatkowo przy zakupie plynu do spryskiwaczy dodatkowe 1000pkt. Ostatecznie dostajesz 1012 albo max 1020. Na tym tez dobrze rżną. Pracując juz jakis czas do takich sytuacji dochodzi często,ale co my mozemy na to poradzic.

17 minut temu, kizak napisał:

,,wierchowina''

Nie pij wódki,nie pij wina, kup se motor wierchowina. A z rowerem ukraina

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v