Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

Twarda hartowana. Lemiesze się ze stali hardox robi.

On mówi że ma dojście do ścinek takiej blachy z firmy co produkują łychy do koparek i ta będzie lepsza niż zwykła 

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

On mówi że ma dojście do ścinek takiej blachy z firmy co produkują łychy do koparek i ta będzie lepsza niż zwykła 

I za to to dobry bimberek postaw jemu. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 6465 napisał:

Bo będzie lepsza. Pytanie ile w tym prawdy, że taka da. Przekonasz się o tym wiercąc dziurkę w ramie. Hardoxa tak łatwo nie przewiercisz. 

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

ta będzie lepsza niż zwykła 

Lepsza będzie ,tylko co z tego jak reszta będzie słabsza,co nie znaczy że rama się złamie pod własnym ciężarem😜

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Kasa za hardox, a w rzeczywistości brukiew. 😉 

Tak samo jak Ty 🤭 niby prosty chłop a skrzywiony moralnie jak na 🍌 przystało. 

Opublikowano
36 minut temu, witejus napisał:

Ożenek?potomek?

No trzeba coś myśleć 

Opublikowano
Ursus932bis napisał:

36 minut temu, witejus napisał:

Ożenek?potomek?

No trzeba coś myśleć 

Od myślenia jeszcze nikt w ciążę nie zaszedł. Choć nie, był jeden przypadek. Chłop myślał, że się dziewczyna zabezpiecza. 😉

• Haha 4
Opublikowano
49 minut temu, daron64 napisał:

A dziś byłem i części od przodu 60 opierniczylem znajomemu,a zdjęć z tymi walkami zapomniałem mu pokazać.

Śmiechem, żartem - jakiś klocek od gąsienicy od czegoś gdzieś tam leży. Całkiem o nim zapomniałem :)

Mam to, co na zdjeciu

Za czym będziesz szukał?

Coś prostego i taniego w utrzymaniu , raczej będzie to ursus 934/1134 , jak się trafi w dobrym stanie to będzie mój ostatni kupiony ciągnik na gospodarstwie , chyba że kiedyś wymienię Zetora na nowszego  

Opublikowano

Czyli plany Ci się nie zmieniły. W robocie mielismy 1634 to jedyne co, to z hydraulika był wieczny problem. 

Kuzyn ma 16245 i też mówi, że najchętniej by go oipierdolik. Skrzynie 2 KOMPLETNA założył i dalej nie chodzi jak trzeba

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Jakby co , koledzy z forum poradza i pomogą

Ale ja nie potrzebuje pomocy , no chyba że któryś chce na mnie przepisać dom lub mieszkanie 😊

Opublikowano
18 godzin temu, daron64 napisał:

Nie wiem, czy chce mi się z tym szarpać :/

W przyszłym tygodniu może wezmę się w końcu za złom. Ktoś byłby czymś zainteresowany? Albo czegoś na złom nie wywozic? Koła zębate najpewniej od 60 i pochodnych, walki przekaźnika w większości stoją na krzyżakach, albo kieliszki wyciurane, walki skrzyni jak widać. Parę wałków, i wałków przekaźnika sobie zostawiłem. Nie wiem co z resztą. Koła zębate były przebrane - najgorsze wywaliłem już no i z resztą to nie mam pomysłu. Walki od skrzyni to zawsze mogę poobcinać zbędne części, a resztę zostawić. Na walki przekaźnika nie mam pomysłu (rury frezowane, poza jednym kompletnym), to samo na te walki od rozrzutnika. 

IMG_20220514_121532_copy_2000x1125.jpg

IMG_20220514_122252_copy_1125x2000.jpg

IMG_20220514_141704_copy_1125x2000.jpg

IMG_20220514_122751_copy_2000x1125.jpg

Z tego co tu widzę u mnie nic na zlom by nie wyleciało ,może jakiś ewentualnie tryb   ,bo tryba z takimi wżerami nijak montować w skrzynie. Nosz gotowe wybijaki do łożysk.

Opublikowano

@kizak

Tryby byłoby trzeba poczyscic dokładnie, żeby ocenić ich stan. Same żeby w bdb stanie, takie zjechane już wywaliłem, a jak mocno skorodowane są, to już nie segregowalem. 

Walki ze skrzyni, to parę sztuk na wybijaki sobie pozostawialem.

Walki wom też chyba 3komplente walki, zostawiłem. To co leży tutaj to takie co już nie chodzą. Chyba, że próbować rozebrać i zbić przeguby, a same rury zostawić i do nich może dokupić. Tylko kwestia czy to pójdzie, jak one po kilkadziesiąt lat leżą.

A z tych długich wałków, to od rozrzutnika nie mam pomysłu, ale długie proste ośki, to co najwyżej chyba konce upiernicze. Ten najkrótszy chyba jest podjechany, musiałbym dokładnie obejrzeć, to też tylko jako jakiś pobijak etc. Za to ten największy to nie wiem od czego on.

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

@kizak

Tryby byłoby trzeba poczyscic dokładnie, żeby ocenić ich stan. Same żeby w bdb stanie, takie zjechane już wywaliłem, a jak mocno skorodowane są, to już nie segregowalem. 

Walki wom też chyba 3komplente walki, zostawiłem. To co leży tutaj to takie co już nie chodzą. Chyba, że próbować rozebrać i zbić przeguby, a same rury zostawić i do nich może dokupić. Tylko kwestia czy to pójdzie, jak one po kilkadziesiąt lat leżą.

A z tych długich wałków, to od rozrzutnika nie mam pomysłu, ale długie proste ośki, to co najwyżej chyba konce upiernicze. Ten najkrótszy chyba jest podjechany, musiałbym dokładnie obejrzeć, to też tylko jako jakiś pobijak etc. Za to ten największy to nie wiem od czego on.

Nic nie odcinaj ,przyjdzie jaki pomysł i wtedy ewentualnie obetniesz .  Też miałem kilka przekażników rozwalonych ,kilka godzin powalczył ,porozbijał i 2 wałki wom jest . Jak najdzie wena i masz zamysl na jakiś projekt ,to tylko łazisz i rozglądasz się ,i  patrzysz ,i widzisz i nachodzi olśnienie .

Opublikowano
42 minuty temu, daron64 napisał:

@kizak

Te rolki z rozrzutnika idealne na wózek do tartaku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v