Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Ludzie ludzie pomagajmy naszym biednym sąsiadom, nie mają co jeść, gdzie się schować w ucieczce przed wojną. Fotka strzelona dzisiaj na parkingu obok marketu w Zamościu. 

received_510841877110841.jpeg

Polki też mają. Tym kobitka do pracy przyjeżdża.

IMG_20220329_105247.jpg

Opublikowano
daron64 napisał:

I powiedz jakie wnioski wyciągasz na podstawie tego zdjęcia?

Dokładnie takie jak Panowie poniżej👇

stempos1980 napisał:

Taki że 3/4 uciekinierów to burżuazjia

PRIMO napisał:

Takie że to nie są uchodźcy wojenni tylko emigranci ekonomiczni którzy wykorzystali zawieruchę żeby czmychnąć.

Mieszkam blisko granicy i widziałem bardzo dużo uchodźców i to nie byli tylko kobiety z dziećmi ale mężczyźni w sile wieku jadący furami jakie widziałem tylko na obrazkach. Ale pomijając już bogaczy, Ci niby biedni to też mieli niemałe wymagania, dla przykładu mój znajomy na początku gorliwie pomagał uchodźcom woził ich spod granicy, pyta jednego razu kobiety czy coś potrzebuje a ona do niego -prostownicę do włosów.

Opublikowano
20 minut temu, Grzechooo napisał:

pyta jednego razu kobiety czy coś potrzebuje a ona do niego -prostownicę do włosów.

I coś taki obruszony ?pytał to dostał odpowiedź,dużo wymagała?🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Taki że 3/4 uciekinierów to burżuazjia

Przeliczyłes? Widziałem jak dary dla ubogich odbierał koleś autem droższym od mojego, więc pewnie 3/4 pobierających świadczenia to ludzie zamożniejsi niż ja.

Edit

Albo lepszy przykład - @6465 wrzucił zdjecie auta pracownicy jakiejś firmy - pewnie 3/4 tych pracowników to burżuazja.

1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Takie że to nie są uchodźcy wojenni tylko emigranci ekonomiczni którzy wykorzystali zawieruchę żeby czmychnąć. 

Mówisz, że ktoś kto ma ferrari jest emigrantem ekonomicznym? A może tak podasz jakaś definicje emigracji ekonomicznej? Albo jakieś synonimy do tego tworu?

35 minut temu, Grzechooo napisał:

Dokładnie takie jak Panowie poniżej👇

Mieszkam blisko granicy i widziałem bardzo dużo uchodźców i to nie byli tylko kobiety z dziećmi ale mężczyźni w sile wieku jadący furami jakie widziałem tylko na obrazkach. Ale pomijając już bogaczy, Ci niby biedni to też mieli niemałe wymagania, dla przykładu mój znajomy na początku gorliwie pomagał uchodźcom woził ich spod granicy, pyta jednego razu kobiety czy coś potrzebuje a ona do niego -prostownicę do włosów.

A to może Ty masz statystyki odnośnie ilości burżuazji wśród emigrantów?

A może Ty potrafisz podać definicjie emigracji ekonomicznej? 

Żeby nie było - nie twierdzę, że nie trafiają się "czarne owce", ale chyba ciężko oczekiwać, że w takiej masie ludzkiej takowych nie będzie? Wyciąganie natomiast wniosków co do całości na podstawie takich przykładów jest, moim zdaniem, nieusprawiedliwionym generalizowaniem. 

Edytowane przez daron64
  • Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

Przeliczyłes? Widziałem jak dary dla ubogich odbierał koleś autem droższym od mojego, więc pewnie 3/4 pobierających świadczenia to ludzie zamożniejsi niż ja.

Edit

Albo lepszy przykład - @6465 wrzucił zdjecie auta pracownicy jakiejś firmy - pewnie 3/4 tych pracowników to burżuazja.

Mówisz, że ktoś kto ma ferrari jest emigrantem ekonomicznym? A może tak podasz jakaś definicje emigracji ekonomicznej? Albo jakieś synonimy do tego tworu?

A to może Ty masz statystyki odnośnie ilości burżuazji wśród emigrantów?

A może Ty potrafisz podać definicjie emigracji ekonomicznej? 

Żeby nie było - nie twierdzę, że nie trafiają się "czarne owce", ale chyba ciężko oczekiwać, że w takiej masie ludzkiej takowych nie będzie? Wyciąganie natomiast wniosków co do całości na podstawie takich przykładów jest, moim zdaniem, nieusprawiedliwionym generalizowaniem. 

Darek nawet nie wiesz ilu cwaniaków pobiera dary pomocowe żeby ich tam zawieść i sprzedać a nie rozdać potrzebującym

Opublikowano

Czy bogaci Ukraińcy ,tacy których stać na takie auta i wzwyż,mieli przed wojną problemy z wyjazdem na zachód? że padło stwierdzenie że ,,wykorzystali okazję i czmychnęli na zachód"

Opublikowano

Teraz jest ogólny rozp.......,i ,ile przeszło szpiegow ,tych z białorusi to głowa mała ,i teraz każdy obraz czegoś złego jest tuszowany ,i zapudrowany jak pryszcz ,ale to jest bomba z opóżnionym zaplonem i kiedyś to po prosty jeb... .  A zyska nie polska tylko ktoś inny .     Jest taki ktoś kto napożycza od ciebie pieniędzy ,a jak pójdziesz do niego by zrobił ci usługę ,to i tak pojedzie najpierw do tego kto mu po usłudze zaplaci ,a ty na końcu bo i tak musisz czekać . Tak samo będzie i z Polską ,

Opublikowano
5 minut temu, stempos1980 napisał:

Darek nawet nie wiesz ilu cwaniaków pobiera dary pomocowe żeby ich tam zawieść i sprzedać a nie rozdać potrzebującym

Ale ja nie twierdzę, że tak nie jest. Mieszkam na terenie typowo popegeerowskim i aż za dobrze wiem jak to wygląda. Ale na podstawie moich doświadczeń nie zaryzykowałby stwierdzenia, że 3/4 to bogaci ludzie/cwaniaki itd. Tak samo jak widząc niekiedy jacy ludzie dostają np 500+(czy inne świadczenia), to pomimo że jestem przeciwny takiemu dawaniu pieniędzy, nie stwierdziłbym że większość z nich to patola, która wszystko przepije. Ale to też nie znaczy, że takich ludzi nie ma. 

Chodzi mi tylko o to, że ocenianie tak dużej grupy ludzi na podstawie takich przykładów jest, jak podkresle znowu - moim zdaniem, nieuprawnione.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

Czy bogaci Ukraińcy ,tacy których stać na takie auta i wzwyż,mieli przed wojną problemy z wyjazdem na zachód? że padło stwierdzenie że ,,wykorzystali okazję i czmychnęli na zachód"

Pod wiatą przy chłodni stoi 4 ukraińskie Sprintery chyba roczne busy max do przewozu ludzi. Przyjechali nimi kierowcy jednej z firm z rodzinami a sami wrócili polować na ruskich orków. Zostawili nam pod opieką mienie firmy i rodziny. 

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Pod wiatą przy chłodni stoi 4 ukraińskie Sprintery chyba roczne busy max do przewozu ludzi. Przyjechali nimi kierowcy jednej z firm z rodzinami a sami wrócili polować na ruskich orków. Zostawili nam pod opieką mienie firmy i rodziny. 

Ma to jakiś związek z moim pytaniem?

Opublikowano

To nie są kwestie polityczne. To zwykły strach i ucieczka.

1 minutę temu, witejus napisał:

Ma to jakiś związek z moim pytaniem?

Sorki ale źle odebrałem wydźwięk Twojego postu. Przeanalizowałem i faktycznie głupio wyszło. Składam samokrytykę " o ja durny penis".

• Like 1
Opublikowano
daron64 napisał:

A to może Ty masz statystyki odnośnie ilości burżuazji wśród emigrantów? A może Ty potrafisz podać definicjie emigracji ekonomicznej?   

Nie prowadzę statystyk, ale mieszkam przy głównej trasie gdzie przejeżdżają z przejść czy to w Zosinie czy też w Dołchobyczowie i wiem co widzę. Tak na zdrowy rozum myślisz że biedni uciekają? Nie, no może nie liczni dlaczego? Bo nie mają za co. Ucieka ten co ma za co i w rzeczywistości jest tak że niby faceci mają zakaz i ukraińscy pogranicznicy nie powinni puszczać ala jak są dolary to nie ma rzeczy niemożliwych, szczególnie tam.

Opublikowano (edytowane)

Trochę w tym mojej winy bo nie dość dokładnie wyłożyłem ,,kawe na ławe".Chodziło mi oto że ludzie których stać na takie auta nie mieszkają w drewnianych zbutwiałych chałupkach tylko mieszkali w porządnych, urządzonych domach, mieli jakieś biznesy dzięki którym do tego doszli. I co to za okazja wojna ,porzucili domy ,biznesy by czmychnąć na zachód?Nie mówię przestępcach

11 minut temu, mirro napisał:

Trza ostro do siebie

Edytowane przez witejus
Opublikowano
5 minut temu, Grzechooo napisał:

jest tak że niby faceci mają zakaz i ukraińscy pogranicznicy nie powinni puszczać ala jak są dolary to nie ma rzeczy niemożliwych,

Wbrew propagandzie nie sami ,,gieroje "są na Ukrainie,jak wszędzie.

Opublikowano
11 minut temu, Grzechooo napisał:

Nie prowadzę statystyk, ale mieszkam przy głównej trasie gdzie przejeżdżają z przejść czy to w Zosinie czy też w Dołchobyczowie i wiem co widzę. Tak na zdrowy rozum myślisz że biedni uciekają? Nie, no może nie liczni dlaczego? Bo nie mają za co. Ucieka ten co ma za co i w rzeczywistości jest tak że niby faceci mają zakaz i ukraińscy pogranicznicy nie powinni puszczać ala jak są dolary to nie ma rzeczy niemożliwych, szczególnie tam.

A to bogaci nie mogą uciekać przed wojną? Czego im zazdrościsz? A to że uciekają też mężczyźni, to bardzo dobrze, nikt nikogo nie powinien zmuszać do umierania za polityków 

Opublikowano
9 minut temu, Grzechooo napisał:

A co z tą definicją emigracji ekonomicznej? Potrafisz ja odnieść do tego, co sam napisałeś wyżej?

Czy tak na zdrowy rozum myślę, że uciekają biedni? Tak myślę, że uciekają MIEDZY INNYMI biedni. Ale też średnio zamożni, zamożni, bogaci. Tak samo jak myślę, że jakaś samotna babcia z jakiejś zabitej dechami wioski ze wschodu, która ma dom, rentę i ogródek - nie ucieka, tak samo myślę, że np pracownica sklepu z Kijowa, która zarabia mniej niż u nas jakaś Grażyna w biedrze - jednak może uciekać, a chyba ciężko ją nazwać bogata i ciężko ją nazwać uboga? 

Na Twój jeden przykład (tzn ten z autem powyżej) mogę podać od ręki przykłady np 4kobiet, które ogłaszają się, że za 25zl sprzedadzą kilo własnoręcznie robionych pierogów. Jak myślisz - są to zamożne osoby? Albo jak myślisz jaka grupa jest liczniejsza? Ta, która musi(chce?) lepić pierogi za 25zl, czy tych z ferrari?

Jeszcze raz powtórzę - nie zaprzeczam patologiom, ale nie zgadzam się na takie generalizowanie.

• Like 5
Opublikowano

@jajonaszNie chodzi mi o to że uciekają, jak dla mnie mogą sobie uciec wszyscy aby daleko od nas. Tylko jest w Polsce taki trend pomocy uchodźcom, dary dla nich a oni tylko to wykorzystują. Moja żona pracuje w markecie przyszedł Ukrainiec nawalił cały wózek i wychodzi bez płacenia, a kasierka do niego że za to trzeba zapłacić, a on że myślał że oni mają za darmo bo im się należy. Wiesz że w szpitalach pierwszeństwo mają ukraińcy? Polacy leżą na korytarzu a ukraincy mają miejsce na sali. Naprawdę ta pomoc wyjdzie nam bokiem...

• Like 3
Opublikowano

Tak wiem każdy ma swoją rację dopóki nie przejdzie na własnej skórze. Przepraszam jak kogoś z was uraziłem swoimi wpisami. I obiecuję pisać już na temat Tak jak to robią wszyscy na tym forum. Pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-nawozow-amazone-1801-CID757-IDOJk7P.html

Pany co myślicie? 

Przeglądam ogłoszenia a tu amazonka, patrzę na lokalizacje- kurcze wioska, gdzie kumpel mieszka, można go wypytać. Czytam czytam - kuzwa toc to kolega właśnie sprzedaje. 

Ile to jest warte i czy w ogóle warte oglądania? 

Od znajomego więc wiedziałbym w jakim to jest stanie i coś by pewnie utargowal, tylko czy akurat ten jest w ogóle wart zainteresowania? Teraz kompletnie nie planowałem zakupu rozsiewacza, ale akurat jak mój mnie wkurwił ostatnio to pojawiło się ogłoszenie stosunkowo blisko i od znajomego. No i jestem w kropce.  

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v