Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kizak napisał:

34 minuty temu, Janeczko napisał:

Naspawac oczka włożyć pręta w srodek i próbować ciągnąć łańcuchem może coś pomoże ewentualnie wcześniej podgrzać żeby blachą była plastyczniejsza. Ewentualnie rozpierał hydrauliczny jak jest dojście.

Z tym hydraulicznym też myślałem ,tylko jest problem czy wejdę ,muszę podjechać i zmierzyć otwór . Wziąłby siłownik hydrauliczny ,dokombinował jakieś łatwe przedłużanie  i dał półokrągłe stopy do rozpierania ,to przewodami do ciągnika ,i we dwóch na telefonie rozpierać . Jest jeden wgniotek wyglądający jak d... po wysr.... ,tak wciągnięty i skręcony do środka . To można by wyciąć       ,  . i dać po prostu łatę ,gdyż te zagniecenia nie dadzą rozciągnąć reszty  . Kutwa nawet sam przód ,od czoła ,całą tą ,,misę'' wywaliło do tyłu  .  . Można oczko jak piszesz ,można pręt gwintowany 16 dospawać   i przez jakąś mobilną konstrukcję ,czy jakiś gięty bałk z otworem   usiłować nakrętką skręcać . Tylko że każda ingerencja to już na wyścigi gnicie blachy .

A próbowałeś zamknąć i dać ciśnienie? może sama wróci 🤔😅 jak zawór sprawny to powinien puścić, chyba

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, pawel885 napisał:

szukasz rozwiązania trochę nie z tej strony... nie ma rzeczy do wszystkiego, taki efekt na cięższych glebach to wina odkładni śrubowych/półśrubowych

myślę że dużo by Ci pomogły ażurowe 

Komplet odkladni ażurowych do kvernelanda (jeśli są dostępne do tego modelu) podejrzewam, że wyniósłby więcej niż ciagane wały. Ewentualne kupno innego pługa na azurach z zabezpieczeniem to też kilkanaście tysięcy. Jak szukałem swojego to patrzyłem za czyms na azurze, ale nic ciekawego nie hylo. A i nie wiadomo na ile by to pomogło. Kiedyś oral u mnie lemkenem 8 obrotowa ja azurach to nie było jakiejś rewelacji. 

Bo to tak jest jak człowiek nie ma za dużo pieniędzy. Tak to by kupił wały - sprawdziłyby się to super, nie to by je sprzedał i myślał oczyma innym, ewentualnie agregacie aktywnym. A tak to takie szarpanie sie

Edytowane przez daron64
Opublikowano
44 minuty temu, jahooo napisał:

Najtaniej wyszedł mnie agregat aktywny

To też już patrzyłem i myślałem. Aktywne 2.5m nawet sporo taniej od biernych można znaleźć. Tylko nie interesowałem się mocno tematem w jakim to stanie jest. 

Tylko taka sprawa, że mam od uja kamieni na polu, a nie wiem jak to się ma jedno z drugim. Kuzyn ma bronę wirowa i na by taka za***ista, ale z kolei ktoś inny mówił, że cały czas coś w niej robi

Opublikowano
2 godziny temu, SamaPrawda napisał:

A próbowałeś zamknąć i dać ciśnienie? może sama wróci 🤔😅 jak zawór sprawny to powinien puścić, chyba

Raczej jakoś zalać wodą do pełna ,pozamykać na amen wyloty i wtedy dać ciśnienie z pompy . Choć czytałem że bezpieczniej jest dobić ciśnieniem wody z kranu ,a najlepiej z myjki ,choć to  trochę potrwa  . Powietrzem ponoć nie jeden do  ,,kwiatków'' doszedł ,jak beczka jeb.. 

Opublikowano
42 minuty temu, kizak napisał:

Raczej jakoś zalać wodą do pełna ,pozamykać na amen wyloty i wtedy dać ciśnienie z pompy . Choć czytałem że bezpieczniej jest dobić ciśnieniem wody z kranu ,a najlepiej z myjki ,choć to  trochę potrwa  . Powietrzem ponoć nie jeden do  ,,kwiatków'' doszedł ,jak beczka jeb.. 

jakie ciśnienie daje taka pompa???

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

jakie ciśnienie daje taka pompa???

Jak wszystko działa to tak zasys -1 atm ,i wyrzut +1 atm,tak niby wskazywał zegar ,ale czy był dobry ,grom go wie . 4000 l z poziomu podłoża 60 sekund ,z 2 m poniżej ,ok 85 s.,przy 1500 obr ,rurą 6 cali ,czyli tak ok 160mm .  widziałem jak ruskie prostowali ,acetylenem ,no i się udało [ciekawe ile nie udanych],i tak samo prostowali ciśnieniem z 2 beczki  .

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

To takim ciśnieniem to możecie balony dmuchać, a nie beczkę prostować

Skoro 1 atm. ją wciągnęła to nie wiele wyższe ciśnienie powinno ją wypchnąć. Ciśnienie to jest siła podzielona przez powierzchnię na którą działa, a więc siła to jest ciśnienie razy powierzchnia. Powierzchnia jest duża a więc siła też. 

Tak tylko sobie teoretyzuję...

Opublikowano
4 godziny temu, Norman napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/john-deere-pierwszy-wlasciciel-stan-idealny-nowy-akumulator-CID757-IDOuCqW.html

Bardzo ładny i za tani tylko to sam co z tym ogłoszeniem odnośnie fiata brak kontaktu. Kto i po co to wstawia. Słyszałem że nie którzy brali zaliczki a na miejscu zonk ale nr tel był.

Widać, że ktoś się włamał na czyjeś konto. Czekają żebyś napisał wiadomość bo nie mówią po polsku. Wiadomość sobie przetłumaczą w translatorze i napiszą wpłać zaliczkę.

Opublikowano
Dnia 7.04.2022 o 09:27, Pomorzanin1222 napisał:

To chyba bardzo dobra oferta.

Dnia 7.04.2022 o 18:22, jahooo napisał:

Ja mam takie gleby i tylko ciężka brona z dużą prędkością (brona 20 plus wałki), gdy gleba jeszcze nie obeschnie dokładnie po orce

Ja robię wtedy czymś takim , prędkość 10-12km/h. Musi być dobre siodło w ciągniku, żeby nie odlecieć

2772317b4bf59b11b232303f95c7

Nie masz problemu z koleinami? Ja jak robię w świeżej orce to nie daje rady zaciągnąć śladów po kołach, zostają koleiny... W odleżanej orce jest już lepiej. Ciśnienie w kapciach 1 bar

Opublikowano
7 godzin temu, wlamaj1 napisał:

Skoro 1 atm. ją wciągnęła to nie wiele wyższe ciśnienie powinno ją wypchnąć. Ciśnienie to jest siła podzielona przez powierzchnię na którą działa, a więc siła to jest ciśnienie razy powierzchnia. Powierzchnia jest duża a więc siła też. 

Dobrze prawisz ,w siłownikach duże ciśnienie działa na mały tłok . Beczka 30 lat tak że ze ścianki 5 mm,w tych ciężkich warunkach mogło nie wiele zostać  ,i tak że zwykłe puknięcie czymś mogło nagonić falę wydarzeń .  Beczka była prawie pełna ,tak twierdził tankujący ,a że tankuje naście lat ,i szedł zamykać ,czyli nie popełnił błędu mówił  .  U tych ruskich ,przy rozdymaniu drugą beczką być może,, podrasowali'' pompę by ta pierwsza ładnie   ,,podochodziła'' . Ruski ,to jest  ,,stan umysłu'' ,i nie koniecznie robili to z BHP ,tylko   na uuraaaaaa😶

Opublikowano
8 godzin temu, wlamaj1 napisał:

Również jestem tylko teoretykiem, nigdy czegoś takiego nie robiłem, możliwe że masz rację 

Jak komuś się uda to niech napisze, ciekaw jestem efektu

Opublikowano
8 godzin temu, KlimekPL napisał:

To chyba bardzo dobra oferta.

Nie masz problemu z koleinami? Ja jak robię w świeżej orce to nie daje rady zaciągnąć śladów po kołach, zostają koleiny... W odleżanej orce jest już lepiej. Ciśnienie w kapciach 1 bar

Ja mam niższe ciśnienie - 0,5 bara do takiego agregatu, opony radialne

na świeżo oranym , gdzie ziemia się ciągnie, robote robią tylko wałki, rozkręcam cięgło i tą śrubę od wałków, że przednie zęby jadą tylko prawie po wierzchu.

co innego na grudach - zęby idą w ziemię, ale wtedy nie ma tendencji do zagartania

Opublikowano

Spróbuję z obniżeniem ciśnienia aczkolwiek pół bara to wydaje sie bardzo mało. Kombinuje jeszcze z dospawaniem jakiejś włóki ale nie mam głowy do majsterkowania i nie wiem jak się za to zabrać.

Opublikowano

Ja mam sprężarkę , więc mi to nie przeszkadza, do uprawy i siewu jest w sam raz takie ciśnienie.  Jak mam 1 bar i opuszczę bronę na maks, to w świeżo oranym góry i doliny. Ze dwa lata mi zajęło, żeby dojść, jak tak nie robić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v