Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Do niektórych IHC pewnie już niema częsci

Adam one nie rzadko mają ponad 50lat więc dostępność niska ale są

58 minut temu, daron64 napisał:

Bardziej brałem pod uwagę zwykle takie 3segmentowe ciągane. Jedno pole koło domu, drugie w jednym kawałku też tylko przez asfalt w poprzek przejechać (a tak to gruntowa droga). A takie wały są niekiedy w podobnych pieniądzach co taki Campbell do pługa. Tyle, że dochodzi kolejny przejazd, s tak z pługiem jeden przejazd by odpadł. No ale muszę już coś na jesieni wymyśleć, bo widzę po polu, że jednak gdzie glina i słabiej uprawione to wschodu duzo słabsze sa

Edit

Ale też u mnie nie widziałem żeby ktoś miał crosskille, żeby pożyczyć i zobaczyć jak to będzie pomocnik pracowac. Trochę się boje żeby nie było że na ciężkiej glinie będą w pracy bardziej przypominać Cambridge - część brył rozkrusza, a część tylko wgniota w ziemie

Te ciągana to za lekkie żeby cokolwiek na glinie zdziałać

Opublikowano (edytowane)

U mnie jeszcze taka chujnia, że te ciężka ziemię mam takimi pasami po polu i w jednym miejscu jest taka ziemia, że patykiem uprawisz, a w drugim męczarnia. Zdjecianoranego z mniej więcej tego samego przejazdu, tylko odległość jakieś 200m,. A dwa na dole to na ile na takiej lżejszej glinie roboty robi ten mój kultywator z packerem i broniami (jeden przejazd, przejazd po orce siewnej)

IMG_20220407_180632_copy_1099x623.jpg

IMG_20200911_165007693_HDR_055703_copy_1638x1228.jpg

IMG_20220407_180212_copy_462x364.jpg

IMG_20220407_180152_copy_450x427.jpg

IMG_20220407_180212_copy_462x364.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Ja mam takie gleby i tylko ciężka brona z dużą prędkością (brona 20 plus wałki), gdy gleba jeszcze nie obeschnie dokładnie po orce

Ja robię wtedy czymś takim , prędkość 10-12km/h. Musi być dobre siodło w ciągniku, żeby nie odlecieć

2772317b4bf59b11b232303f95c7

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

Ja mam takie gleby i tylko ciężka brona z dużą prędkością (brona 20 plus wałki), gdy gleba jeszcze nie obeschnie dokładnie po orce

Ja robię wtedy czymś takim , prędkość 10-12km/h. Musi być dobre siodło w ciągniku, żeby nie odlecieć

Ten z obrazka wygląda jak stara produkcja ,,Batyry''

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jahooo napisał:

Ojciec miał kiedyś taką maszynę, fajnie robiła, na piachu. W 1996 wymienił ją na bronę wirnikową Rolmasz. 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano

Ja taką robię na każdej glebie - glina, borowina i daje radę. Tylko do takiego agregatu biernego jest wymagana odpowiednia prędkość, suwanie się po grudach c-360 na 2 biegu czy na 3 na pół gazu nie daje żadnego efektu. Ja jeźdżę MTZ-tem na 7-8 biegu, czyli odpowiednik 4 w C-360 i wtedy robi robotę.

Opublikowano

Wciągnęło beczkę 4000 l ,czy jest na to jakiś ratunek ? czy ktoś reanimował ?,,lub czy ktoś wie takową w północnowschodniej polsce do zbycia  ,najlepiej samą beczkę .

Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

A co jest teraz typowe ze starszych? 

Do fiata to raczej części powinny być

fendty serii 100, deutz 6xx6/7, ihc serii 33, 44, fiaty w polsce rzadko, jeszcze stare mf, jak taką 100 w 3 cyl dorwiesz to przecież jest rozmiarów między 30 a 60 a obijeżdża oba a prawie tak samo zwrotna jak 30 a jeszcze często w turbomatiku, robi to w uj robote im mniejszy ciągnik tym więcej daje   

3 godziny temu, Norman napisał:

@stempos1980 Jakoś mnie nie przekonuje ten 533 i też pewnie ponad 250 km. 

Odpuszczę sobie bo c330 to najważniejszy sprzęt - opryskiwacz a @jacor73 napisał wszystko na temat. Nie ma co ciągnąć wątku.

No chyba że czas opryskiwacz i rozsiewacz zmienić na jakiś większy, trzydziestka będzie niepotrzebna.

30tka jest  bardzo dobym ciągnikiem ale wiadomo jak jest, jak chcesz coś takiego super wygodnego to będzie ciężko w tej kasie, w prostych kabinach podobnych jak 30tka to bez problemu do 20 w cenie 60tki    

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Żeby jechać 12 km/h musiałbym jechać 3/II, a to co najwyżej z rozsiewaczem/opryskiwaczem tyle dam radę ujechać. Normalnie jeżdżę 2/II - 8-10km/h. 

Najcięższe miejsca to mam np takie

IMG_20180411_063712~3_copy_1664x1248.jpg

IMG_20180411_063632_copy_1664x1248.jpg

IMG_20180411_063704_copy_1664x1248.jpg

Opublikowano
22 minuty temu, SamaPrawda napisał:

Zależy w jakim stanie jest blacha ale raczej szkoda roboty, lepiej kupić drugą beczkę

Grom ,ją wie ,gdyby było ,,wejście do niej'' z całym tyłem ,to by wlazł i lewarowal ,a tak wejście te 30- 40 cm . i d*pa . Wyjdzie chyba wyciąc otwór ,i pasami  ciąć  i odginać , i potem z powrotem spawać  . W sumie żywot tych beczek z rozlewaniem rozchlapowym,jest już krótki  ,ale była to była,no cóż jeszcze popatrzę na yt  . [To nie ja ją ,,poprawił'']

Opublikowano

U mnie się wciągnęła taka 3 tys. Też klapa nie otwierana tylko mały właz był. Ojciec ja wymył, pootwierał i wietrzył chyba z 2 mies. Wszedłem do środka uwiązany ma lince i wrzuciliśmy akacjowy czy dębowy bloch od środka. Był objechany na okrągło a z zewnątrz poszedl prosty. Oba skręciliśmy ze sobą grubymi śrubami. 3 lata woziłem jeszcze w ten sposób. Zaczęła pękać i ktoś ją kupił tak jak była. Prawie 100km po nią przyjechał.

• Like 1
Opublikowano

U mnie kiedyś się wciągła to wspawali chyba obręcze od woza, ale ona i tak była już słaba więc przód cały czas pracował, po 2-3 latach dziura na dziurze i pojechała na złom, teraz przyjeżdża usługa i też jest dobrze.

• Like 1
Opublikowano

Naspawac oczka włożyć pręta w srodek i próbować ciągnąć łańcuchem może coś pomoże ewentualnie wcześniej podgrzać żeby blachą była plastyczniejsza. Ewentualnie rozpierał hydrauliczny jak jest dojście.

Opublikowano
34 minuty temu, Janeczko napisał:

Naspawac oczka włożyć pręta w srodek i próbować ciągnąć łańcuchem może coś pomoże ewentualnie wcześniej podgrzać żeby blachą była plastyczniejsza. Ewentualnie rozpierał hydrauliczny jak jest dojście.

Z tym hydraulicznym też myślałem ,tylko jest problem czy wejdę ,muszę podjechać i zmierzyć otwór . Wziąłby siłownik hydrauliczny ,dokombinował jakieś łatwe przedłużanie  i dał półokrągłe stopy do rozpierania ,to przewodami do ciągnika ,i we dwóch na telefonie rozpierać . Jest jeden wgniotek wyglądający jak d... po wysr.... ,tak wciągnięty i skręcony do środka . To można by wyciąć       ,  . i dać po prostu łatę ,gdyż te zagniecenia nie dadzą rozciągnąć reszty  . Kutwa nawet sam przód ,od czoła ,całą tą ,,misę'' wywaliło do tyłu  .  . Można oczko jak piszesz ,można pręt gwintowany 16 dospawać   i przez jakąś mobilną konstrukcję ,czy jakiś gięty bałk z otworem   usiłować nakrętką skręcać . Tylko że każda ingerencja to już na wyścigi gnicie blachy .

Opublikowano
17 godzin temu, daron64 napisał:

I bądź tu mądry co robić 🤷

szukasz rozwiązania trochę nie z tej strony... nie ma rzeczy do wszystkiego, taki efekt na cięższych glebach to wina odkładni śrubowych/półśrubowych

myślę że dużo by Ci pomogły ażurowe 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v