Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, danielursus3p napisał:

I moj ślusarz chory, by nie było problemu, ale... 

Zapraszam na zimne zlewne gleby. Na przemian podglebie ilaste i ciężka glina, zobaczymy jak pogonisz 100 konnym ciągnikiem z plugiem rozstawionym na 4x45. Jak rok normalny bez zlewnych deszczy to może byś i poganiał.   

Właśnie pisałem że lekko nie ma ,i że przy trzech trzeba by pozostać .    Tzn tak ,po przejeżdzie talerzówką to 4 idzie ok ,lecz gdy orałem qq w raz to już bieda . Mam też i iły ,gliny ,góry ,a i piasek,torf . I tu jest szkopuł . Zostać na  4  i wlec się  ,czy z powrotem na 3     A z tymi końmi to też producent podaje tak jak mu lepiej ,a częśc koni z ciągnika przez lata mogla sobie po prostu ,,iść pobiegać''  A ciężar z siłą uciągu robi swoje 👍

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Po kukurydzy orze się późno i zazwyczaj jest mokro, lepiej mieć zapas mocy i orkę wykonaną poprawnie niże ciągać się po polu , czasu wyjdzie więcej, paliwa też, a orka to pastwa

Opublikowano

No jak nie bardzo ? Na takich glebach uciąg ma ogromne znaczenie. Na iłach gniewskich na ciśnieniu w oponach drogowym po opuszczeniu maszyny ciągnik stanął i się okopał. Bo zejściu na 0.6 bara bez problemu poślizg spadł do 15 % i można było pracować. Ciągnik 5 ton lżejszy, koni tyle samo, gorzej jechał z maszyną 2 m mniejsza 

Opublikowano
37 minut temu, Karol6130 napisał:

Do niego to pług nie większy niż 3 skiby, agregat 3m

Uprawowo siewny 2,5m da radę 

czyli do maszyn które mam aktualnie byłby w sam raz

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

No jak nie bardzo ? Na takich glebach uciąg ma ogromne znaczenie. Na iłach gniewskich na ciśnieniu w oponach drogowym po opuszczeniu maszyny ciągnik stanął i się okopał. Bo zejściu na 0.6 bara bez problemu poślizg spadł do 15 % i można było pracować. Ciągnik 5 ton lżejszy, koni tyle samo, gorzej jechał z maszyną 2 m mniejsza 

4x45 to jest za dużo do sprawnej pracy ciągnikiem 100 konnym. Chyba że ktoś piachy tylko orze . 

Opublikowano
7 minut temu, Karol0134 napisał:

czyli do maszyn które mam aktualnie byłby w sam raz

Pług 3x40 

To jest taki pomocnik z dobrym podnośnikiem. 

W większym gospodarstwie do opryskiwacza, rozsiewacza. 

Ciekawe czy sprzeda 

https://m.olx.pl/d/oferta/new-holland-td5010-CID757-IDNJK36.html

3 minuty temu, radekz200 napisał:

Ciekawe czy przy 7 tonach tłok nie wyjdzie podłogą 

Opublikowano
27 minut temu, kizak napisał:

To ty malutkim ferdkiem 3 m ciągał ?O.o🙆‍♀️

no co ty ferdek ciąga stary  agregat 2,1m z podwójnym wałem i to dla niego już jest wystarczające

Opublikowano
42 minuty temu, danielursus3p napisał:

Zapraszam na zimne zlewne gleby. Na przemian podglebie ilaste i ciężka glina, zobaczymy jak pogonisz 100 konnym ciągnikiem z plugiem rozstawionym na 4x45. Jak rok normalny bez zlewnych deszczy to może byś i poganiał.   

Ja 120końmi ciągam 4x44 i to jest optymalnie nie mam ciężkich gleb raczej słabe. Miejscami na końcach glina. N moje piachy to by się do tego jakiś wał zagęszczający przydał.

Opublikowano
42 minuty temu, jahooo napisał:

tu się chyba kłania masa ciągnika i moment obrotowy

zgadza się , tu fortschritt jest najlepszym przykładem jakie te ciągniki maszyny ciągały nawet w germańskich pgr-ach

mało tu było na forum przypadków że 60 konne małe pierdki zdychały w maszynach od ursusa 3512 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Nieźle ceni, i to netto co daje ponad 140tys.

To ja za bliźniaka case jx70 dwa lata później dałem 131tys brutto i mam użyteczny wałek 750, a nie 1000.

W 2009 roku jx 60 za 100 

Jx 70 za 110 jx 80 za 120 jx 90 za 130 jx 95 za 140.

Byliśmy blisko kupna jx95 cena dogadana na pokazie 138, zajeżdżamy do firmy już 142🤦‍♂️

Później dzwonili że oddadzą za 138😂

W 2012 podnieśli po 5 tysięcy 

W dużych był rewers hydrauliczny 

Opublikowano
17 minut temu, radekz200 napisał:

To jak tyle dał plus laweta to zarobi 2-3 tys 😛 maja ludzie pomysły 

16

No widzialem,niezly interes ktos zrobi. Niedawno kolo mnie.przejezdzal idealny zestaw dla Cb i @Ursus932 ursus 5314 z turem z przyczepą pronar 😀

Opublikowano
kizak napisał:

9 minut temu, danielursus3p napisał:

Właśnie pisałem że lekko nie ma ,i że przy trzech trzeba by pozostać .    Tzn tak ,po przejeżdzie talerzówką to 4 idzie ok ,lecz gdy orałem qq w raz to już bieda . Mam też i iły ,gliny ,góry ,a i piasek,torf . I tu jest szkopuł . Zostać na  4  i wlec się  ,czy z powrotem na 3     A z tymi końmi to też producent podaje tak jak mu lepiej ,a częśc koni z ciągnika przez lata mogla sobie po prostu ,,iść pobiegać''  A ciężar z siłą uciągu robi swoje 👍

pług ma zmienną szerokość ? może go skręcić na 4x40 jak jest możliwość albo kupić odmnie taki co ma zmienną szerokość 🤭 akpil kmj 4x32 do 4x48

jahooo napisał:

Po kukurydzy orze się późno i zazwyczaj jest mokro, lepiej mieć zapas mocy i orkę wykonaną poprawnie niże ciągać się po polu , czasu wyjdzie więcej, paliwa też, a orka to pastwa

niby tak jak piszesz ale po kukurydzy ziemia jest mocno wysuszona po wierzchu może buć błoto a od dołu twardo jak ''cholera''

Opublikowano

większość przyczep, która wyszła z PGR/SKR i innych firm państwowych, ze względu na durne przepisy, szła jako złom bez żadnych dokumentów

sąsiad ma taką D46A co ganiała za Starem w jego firmie. Odkupił ją od swojej firmy jako złom użytkowy . Ma rachunek, ale nie ma tam słowa , że to przyczepa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v