Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 23.07.2022 o 07:36, Grzechooo napisał:

Ale jak o ścianę? Chodzi Ci o wysokość kosza czy szerokość tj odległość końca kosza od podajnika? Ogólnie przyjmuje się że żeby swobodnie spadało ziarno powinno być nachylenie ok 45⁰ Ja u siebie zrobiłem na wysokość najniższego koła w przyczepie a odległość Ci wyjdzie z obliczeń przy tych 45⁰. Mam jeszcze dorobioną taka blachę z zaczepami którą kładę na koło po podjechaniu przyczepą pod kosz. A i najlepiej mieć dolne otwieranie bo jak otwierasz burty to napierniczają o kosz.

20210713_131430.jpg

Kubełek w ziemi?

Opublikowano

Czy przyczepę z jedną osią czyli dwukolke można ciągnąć z samą kat B?

Opublikowano
Mecha napisał:

Kubełek w ziemi?

niestety nie, ogólnie najlepiej by było jakby cały kosz był wpuszczony w ziemię, wtedy podjechał wykiprował i odjechał. A tak kosz ma tylko 3m³ a to niewiele, ale lepiej jak bez. Nie miałem możliwości wpuszczania w ziemię bo miałem podajnik za krótki.

Opublikowano

Pany mam budżet powiedzmy 13tys na zmijke do zasypywania silosu, średnica 4,5m i wysokość do czubka 10m. 

Powiedzcie co najlepszego można znaleźć w tych pieniądzach. Używki raczej nie wchodzą w grę bo teraz pewnie nic już nie znajdę chyba że ktoś coś wie to chętnie się dowiem o takiej ofercie.

Bardziej pasowalaby mi skośna bo zawsze to można na przyczepę wrzucić która nie ma wywrotu. Ale jak w tych pieniądzach nie będzie nic fajnego to może być też pionowa.

Najważniejsze żeby miała sensowną wydajność.

Będę wdzięczny za pomoc w szukaniu. 

Opublikowano

Podzwonilem trochę to faktycznie sie spoznilem z tym poszukiwaniem, ale to dlatego że stawiałem silos używkę i nie byłem pewien ile bedzie mial wysokosci. Dostawca deklarował 8,5 metra a ma finalnie 10 bo nie uwzględnił dachu. Sam silos został postawiony w zeszłym tygodniu i od tego czasu zacząłem szukać żmijki. 

Za skośną 14m 200mm jeden życzył sobie 26tys. A z kolei w innej firmie 11m pionowa 140mm kosztuje 9500. Ceny brutto i już z pełnym wyposażeniem, czyli skręcić i sypać zboże.

Jeszcze mam propozycję na używany podajnik kubełkowy pionowy za 11000 i ta opcja chyba wydaje się najsensowniejsza. Ale kurcze mimo wszystko i tak najbardziej wolałbym skośną żmije albo jakąś dmuchawę ssąco tłoczącą z myślą właśnie o sztywnych przyczepach ale to już kosmiczne pieniądze.

Opublikowano
5 godzin temu, Grzechooo napisał:

toś się obejrzał ze żmijką w połowie żniw...

Bez obrazy pierda czyszczenie:) że polowa żniw. U nas w sobotę niecierpliwi wjechali i stwierdzili że mokre. A po sobotnim deszczu to jeszcze sobie z trzy dni poczekają. Może zależy jaki rejon. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v