Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Kurrr, tak myslalem,ktorys podkupil. Juz ogłoszenia nie ma. Przyznawac.sie,chcialem jutro jechac

Było jechać jak kilka dni temu ci to ogłoszenie wkleiłem. Cena była niska

Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał:

Na jaki chcesz zmienić? 😛 ciesz się ze przyczepy teraz nie musisz kupować 😂😂

To zależy co będzie w dobrym stanie, renowka 610 lub class , może  taki MF jak Uziu92  ma albo deutz  

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Kurrr, tak myslalem,ktorys podkupil. Juz ogłoszenia nie ma. Przyznawac.sie,chcialem jutro jechac

Trzeba było nie chorować 😛😛 Kurła może jak wiosna się zacznie na Śląsku zaczną siać zboże na Wielkopolsce pyry a u nas na wschodzie kukurydze to ogłoszenia tak szybko nie będą znikać 😛

1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

To zależy co będzie w dobrym stanie, renowka 610 lub class , może  taki MF jak Uziu92  ma albo deutz  

Bierz takiego Deutza jak bercik ostatnio wstawiał 😛

Opublikowano
soltys48 napisał:

56 minut temu, MonteChristo napisał:

Panowie mam do kupna famarola 3m 2009r. Rocznie siał 40ha, za 10k stan ok moim zdaniem, macie jakąś informację o tych siewnikach?

Cos więcej o wyposażeniu?

Stopka, znaczniki i ścieżki na linki, dzielone kółko do rzepaku

Opublikowano
12 minut temu, radekz200 napisał:

Trzeba było nie chorować 😛😛 Kurła może jak wiosna się zacznie na Śląsku zaczną siać zboże na Wielkopolsce pyry a u nas na wschodzie kukurydze to ogłoszenia tak szybko nie będą znikać 😛

Bierz takiego Deutza jak bercik ostatnio wstawiał 😛

Że kupił czy linka wstawił?

Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Budżetu rada nie uchwaliła :o

Budzet to jest,ale ten co ja ustalilem,stary nosem kręci, tutaj cena byla ok,ale.stanu nikt.nie znal. W poniedzialek mnie przewialo i z goraczka do dzis leżę ale juz czuje ze przechodzi. Wczoraj do goscia dzwonilem.i mowilem ze jutro przyjadę a tu lipa.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, bratrolnika napisał:

@daron64 a ty nie znajdziesz u siebie takiego koła jak powyżej pisałem?? Ty tam masz ciekawy składzik

Przypomnij się jutro, napisz SMS koło 9, to zobaczę co zostało, ale nie kojarzę żeby na taką dużą oskie coś bylo

44 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Masz ten dylemat co i ja. Na ten chory czas zrezygnowałem ze zmiany ciągnika, jak sytuacja gospodarcza poprawi się to za rok pomyślę. . Oponki jeszcze petlasy patrzyłem to  niby w miarę ale opinie słabe znalazłem,i miast ale tu cena 2tys na sztuce wyższa. Jeszcze Aliance lepiej od cultora wyglądały.

Na jesieni spłacam kredyt z gospodarki i planowałem albo przywalić kombajn, albo ciągnik. Niby kombajn ważniejszy, ale z kolei jak dojdzie mi parę ha tuza, to fajnie by było coś mocniejszego, żeby się z tym szybciej obrobić i tak o - uj wie co robić. Ceny ciągnikow zaporowe, kombajnów też 🤷 odwchciewa się jakichkolwiek zakupów.

A tak w ogóle może ktoś ma porównanie - jak duża różnica jest w pracy pomiędzy np 1014/10145 a 1224/12145. 

Pytam bo cały czas się bije z myślami czy dołożyć do tego Złomka za rok turbo i narazie odpuścić temat zmiany ciągnika, czy szukać jakiejś szostki. Teraz w zasadzie brakuje mi tylko trochę mocy w plugu

Edytowane przez daron64
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, daron64 napisał:

Przypomnij się jutro, napisz SMS koło 9, to zobaczę co zostało, ale nie kojarzę żeby na taką dużą oskie coś bylo

Na jesieni spłacam kredyt z gospodarki i planowałem albo przywalić kombajn, albo ciągnik. Niby kombajn ważniejszy, ale z kolei jak dojdzie mi parę ha tuza, to fajnie by było coś mocniejszego, żeby się z tym szybciej obrobić i tak o - uj wie co robić. Ceny ciągnikow zaporowe, kombajnów też 🤷 odwchciewa się jakichkolwiek zakupów.

A tak w ogóle może ktoś ma porównanie - jak duża różnica jest w pracy pomiędzy np 1014/10145 a 1224/12145. 

Pytam bo cały czas się bije z myślami czy dołożyć do tego Złomka za rok turbo i narazie odpuścić temat zmiany ciągnika, czy szukać jakiejś szostki. Teraz w zasadzie brakuje mi tylko trochę mocy w plugu

Wstrzymaj się na razie, bo sytuacja mocno dynamiczna.

Różnica między 1014 a 1224 jest spora. 4 jest zwrotniejsza, ale trzeba ją deptać w pracy. 6 ma większą masę i lepszy uciąg nawet bez dodatkowego balastu.

Nie wiem, ile masz tych ha do obrobienia, ale do 12 potrzebujesz większych maszyn - kolejny wydatek, jak dołożysz turbo do tego, co masz, będziesz po prostu robił szybciej tym samym sprzętem.

6 jest niestety znacznie mniej zwrotna - jak masz duże kawałki, to bez różnicy, na łąkach też duża masa jest na minus. Ja bym poczekał i poszedł w MF-a z 6 albo JD - inna robota i komfort pracy.

Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał:

Wezme hurtem te porządne ramy. Ale mają być porządne....

Zajmij miejsce w kolejce 

8 godzin temu, Belaruss820 napisał:

28500 plus malowanie wychodzi ponad 30. Wiec Radek, sam widzisz ze ponizej 30 nie kupisz lux przyczepy. Tu juz nie chodzi o to po ile sa wystawione,tylko o to ze kazdy kto wystawia wzoruje sie na cenach innych, wiec ceny są jakie są. Ale o tamtym pamiętam,jutro jade w drugą stronę cos oglądać,ale moze w piatek podjade w Twojej sprawie.

@gregor1284 do Przasnysza daleko masz?

Z 50km 

8 godzin temu, Shaun napisał:

Musiałbym to przerabiać... Ile za to byś chciał? 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Sprawa jest do wszystkich dobrych ludków: potrzebne jest koło pasowe na jeden pasek 17, na wałek 40mm, średnica zewnętrzna 120-160, nie wala się tam komu???

Zobacz ofertę: https://allegro.pl/oferta/kolo-kola-pasowe-szajba-fi-120-1x17-spb-hb-11391250359 Zobacz ofertę: https://allegro.pl/oferta/kolo-kola-pasowe-szajba-1-spb-hb-1x17-150-mm-11421339080 mają różne średnice w śmiesznej cenie tyko ten otwór na wałek 40 ale i to mozna roztoczyć albo u nich zamówić.

Opublikowano
11 godzin temu, bratrolnika napisał:

@daron64 a ty nie znajdziesz u siebie takiego koła jak powyżej pisałem?? Ty tam masz ciekawy składzik

Skubany, jak z madmaxa 

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-ciagnik-imt-CID757-IDNvvbo.html

I nawet chyba zarejestrowany bo tablica zakryta .

Trochę zdekompletowany , przód wypatroszony w sensie napęd. Cena atrakcyjna i te szerokie opony ( jedną pęknięta)  widziałem wcześniej to ogłoszenie .

10 godzin temu, daron64 napisał:

Albo sprzedać tego Zetora i dołożyć do czegoś mocniejszego. Choć 30 tys bys dostał , za 50 już można byle renowke kupić. Na ursusy i zetory szkoda przepłacać powyżej 50k .

Opublikowano
10 godzin temu, jahooo napisał:

Wstrzymaj się na razie, bo sytuacja mocno dynamiczna.

Nie wiem, ile masz tych ha do obrobienia, ale do 12 potrzebujesz większych maszyn - kolejny wydatek, jak dołożysz turbo do tego, co masz, będziesz po prostu robił szybciej tym samym sprzętem.

Ja bym poczekał i poszedł w MF-a z 6 albo JD - inna robota i komfort pracy.

Tylko ta dynamika ze zmianami cen nie w tę stronę co trzeba 😐

Właśnie ten argument ze zmiana sprzętu trochę mnie blokuje z kupnem. Teraz jednak taki sprzęt jak mam, to w miarę mysle jest wystarczający wielkościowo na moje ziemię (jak będzie można  przyorac część tuzow, to w okolicach 20ornego się zakręci). Tak jak pisałem - niedosyt w mocy głównie w plugu odczuwam (no może jeszcze w talerzowce). W sumie to nawet nie niedosyt, co po prostu ciut ciut brakuje żeby tym wyższym biegiem wszędzie jechać. Np orka - na lżejszych kawałkach daje radę na 4/I (czyli te 8, ponad 8km/h), ale już w ciężkiej ziemi niekiedy muszę redukować o dwa biegi, do 4-5km/h, to samo w talerzowce - na równym idzie 2/II (czyli ponad 10km/h), ale już pod górę muszę redukować też czasem o jeden - dwa biegi - do ~6km. Jakby po zmianie opon i dołożeniu turbo obchodziło się bez redukcji, to myślę że zaspokoiło by to moje potrzeby.

No i tak w sumie chyba najbardziej bym się skłaniał do przetrzymania sytuacji z ciągnikiem narazie. Tzn pójść w kierunku kombajnu, a ciągnik małymi kroczkami - opony, turbo i wtedy za parę lat pomyśleć o wymianie (bo jeszcze na podwórku sporo rzeczy chciałem zrobić, a takie kupno to jednak zablokuje mi finansowo wszystko).

Tylko trochę się obawiam, że będzie to za mało i tam, gdzie musiałem redukować, dalej będę musiał to robić, a paręnaście koła bezpowrotnie będzie stracone. Niespecjalnie jest od kogo taki ciągnik pożyczyć, żeby sobie zwyczajnie spróbować jak duża jest to różnica. Tzn o ile np zmiana opon orientuję się ile mi da (w małym zetorku miałem zjechane i wymieniłem na nowe, to ciągnik w orce nie do poznania), to już z mocą nie mam możliwości porównac jaka jest różnica.

Najgorsze to jest, kuźwa, doradzać samemu sobie. Komus zaraz by się znalazło rozwiązanie, jak powinien zrobić.

13 minut temu, mf362 napisał:

Albo sprzedać tego Zetora i dołożyć do czegoś mocniejszego. Choć 30 tys bys dostał , za 50 już można byle renowke kupić. Na ursusy i zetory szkoda przepłacać powyżej 50k .

Tak to nie zrobię. Tzn nie sprzedam tego. Jest w miarę sprawdzony, zaraz będzie miał zrobiona skrzynie. Nie zaryzykuję zostać z niesprawdzonym ciągnikiem. Pracuje i czesto jest na styk z czasem, tak że jakaś ewentualną naprawa w sytuacji jak zostaje z jednym ciągnikiem większym, może bardzo mocno pokrzyżować plany.

50 to myślę, że absolutny max na ciężka serie jaki byłbym w stanie wyłożyć. Więcej, moim zdaniem, zdecydowanie nie są warte. No chyba, że te modele już w okolicach lat 2000, czy młodsze, ale tu z kolei jakbym chciał wydać już tak poważna kasę, to napewno bym na takie ciągniki nie patrzył.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v