Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, FarmerDyzio napisał:

a Ty jaki masz rozum ? Jak nie da rady wejść to lina za nogi przez oborę i wciągamy na samochód ? I rolnik w tej sytuacji nic nie widzi ? To jaki z Ciebie gospodarz jak się na coś takiego zgadzasz ? Jakby się rolnicy na coś takiego nie zgadzali to i takich sytuacji by nie było że zatrzymują auto a w środku leżaki.

W takiej sytuacji radykał między oczy i spokój 

• Like 1
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/trzy-lezaki-w-zatrzymanym-transporcie-bydla,121246.html

Nie wiem czy ktoś wstawiał. Ale tak to powinno wyglądać. Kontrole handlarzy gdzie się da. Nie ma dowodów że wciągał dana sztukę na samochód to kara tylko dla niego i to solidna. Pokaże nagranie bo nie wiem jak inaczej udowodnić że wciągał dana sztukę to kara dla handlarza i rolnika. I moment by się ukrucilo. Handlarz nawet by nie spojrzał wtedy na taką sztukę. Jak pójdą w tym kierunku to coś się zmieni 

Opublikowano

Krowę sprzedałam w bardzo dobrej kondycji w transporcie uszkodził się jej kręgosłup ściągali ja z auta na rzeźnię. Też to trzeba potraktować jako zdechlaka? Albo krowę po porodzie z porażeniem co nie wstaje? Co robi rolnik? Sprzedaje dla handlarza żeby chociaż parę groszy było.... 

Opublikowano

Ale wy poyebane jesteście chłopy 🙆 skończcie ten temat. Zaraz wasze wpisy w artykułach zobaczycie. A nic lepszego dla nich nie ma niż wpisy rolników na forum rolniczym potwierdzających tą patologię

• Like 1
Opublikowano

Ja też ostatnio sprzedałem krowę po kilku dniach dowiedziałem się że padła na zawał w transporcie ale mam na kamerach w oborze jak sama wskoczyła na auto szalona i trudno takie rzeczy się zdarzają 

Opublikowano

Ale o czym tu w ogóle dyskusja... Pseudo obrońcy zwierząt z opłacanych fundacji przez lewaków chcą mieszać abyśmy jedli mięso z probówki wujka Billa  .. i po to jest ta cała nagonka na bycie eko .. wszędzie pierdolenie że mamy wodę oszczędzać , kupuj produkty z krótkim terminem ble ble ble .. nie jedz mięsa itp Kilka procent pojebow chce rządzić światem ale im się to nie uda i tyle . I nie rolnik jest tu winien tylko te pojebusy z różnych fundacji i ta cała fundacja to organizacja przestępcza i w normalnym kraju powinna być zamknięta a jej prezesi powinni w ubojniach myć podłogę z gówna .. nie dajmy się zawriowac. Człowiek musi jeść mięso i tyle a pojeby niech żrą nawet krowie placki z łąki aby nie było emisji metanu i aby być wege zje-bem z problemami hormonalnymi .. To ta ideologia i Ci ludzie są pojebani a nie handlarz , ubojnia czy rolnik .. jak widać taki farmerdyzio już został zaprogramowany że to rolnik winien .. nie dajcie się oglupic i wmówić że coś z nami nie tak bo to ekooszolomy mają nasrane w garach !!!  

• Like 5
Opublikowano

Dobrze wiecie jaki to śliski proceder i tylko oszołom nie zdaje sobie sprawy z możliwych konsekwencji takiej sprzedaży. Takie sztuki nie biorą się z nikąd, a nie słyszałem jeszcze żeby jakiś rakarz ukradł komuś z obory leżaki. 

Poprostu dajecie się dymać za kilka stów. Robi ktoś sobie interesy, a wy bierzecie za to największe ryzyko

• Like 1
Opublikowano

Tu jest problem od samej góry. Wystarczy przepis, że lekarz weterynarii lub inspekcja weterynaryjna ma mieć uprawnienia do uboju i że każda ubojnia ma obowiązek przyjąć sztukę po uboju z konieczności. Przyjeżdża weterynarz, sprawdza dokumentację z leczenia sztuki. Jeżeli wszystko ok to ubija i wystawia papier a rolnik ma 2/3 godziny na dostarczenie takiej sztuki do zakładu. 

PROSTE? Jeden głupi przepis który daje dodatkowe uprawnienia i obowiązki dla zakładów przetwórczych i problem rozwiązany a sztuki sztuki które nie nadają się do spożycia to dofinansowanie do uśpienie 

Opublikowano
15 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Jak ktoś się nazywa takjm jak minister to sobie wyobraź

A ty jak masz na imię tak jak premier to jak cię można ocenić? 

Już widzę te kamery na autach...ludzie co wy pier**licie ? Ile by trwał załadunek gdyby wszystkie bydło miało wchodzić na transport  zgodnie z przepisami ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Tu jest problem od samej góry. Wystarczy przepis, że lekarz weterynarii lub inspekcja weterynaryjna ma mieć uprawnienia do uboju i że każda ubojnia ma obowiązek przyjąć sztukę po uboju z konieczności. Przyjeżdża weterynarz, sprawdza dokumentację z leczenia sztuki. Jeżeli wszystko ok to ubija i wystawia papier a rolnik ma 2/3 godziny na dostarczenie takiej sztuki do zakładu. 

PROSTE? Jeden głupi przepis który daje dodatkowe uprawnienia i obowiązki dla zakładów przetwórczych i problem rozwiązany a sztuki sztuki które nie nadają się do spożycia to dofinansowanie do uśpienie 

zbyt proste. 

lepiej gadać o pierdyliardach dl polskiej wsi z których nie wynika nic. 

a naród klaszcze i cieszy się, a jeszcze bardziej cieszą się oni, że ta cała mafia dalej może zerować.

Edytowane przez HF86
Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Już widzę te kamery na autach...ludzie co wy pier**licie ? Ile by trwał załadunek gdyby wszystkie bydło miało wchodzić na transport  zgodnie z przepisami ?

A nie jest zgodnie z przepisami?

Mam głupie zboczenie,zawsze pstrykam fotki przy załadunku/ważeniu i nic niezgodnego z przepisami tam nie ma 

Opublikowano
48 minut temu, soltys48 napisał:

A nie jest zgodnie z przepisami?

Mam głupie zboczenie,zawsze pstrykam fotki przy załadunku/ważeniu i nic niezgodnego z przepisami tam nie ma 

No tak. Faktycznie. Pomyliło mi się...

Opublikowano
32 minuty temu, tomaszmab napisał:

@soltys48 dla zabezpieczenia to robisz ? ktoś Cię kiedyś oszukał że jakaś sztuka pobita czy coś ?

Po części tak, dodatkowo mam krótką pamięć i dokumentuje zdjęciami co i kiedy robię 

• Like 1
Opublikowano

ze niby jak bydło czy mieso jest eksportowane to ten certyfikat potrzebny , u mnie był kilka lat temu to chybaz federacji hodowców bydła miesnego nikt nigdy przy sprzedazy mnie oto nie pytał 

Opublikowano

U mnie w gospodarstwie jak trzymałem byki na kontrakcie dla Sokołowa po odbiorze jednej z partii przyjechał gość z białą krówka na czerwonym tle albo odwrotnie. Podczas rozmowy pytał o warunki czym karmione itp bo do Mac Donalda trafiły na kotlety .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v