Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Wrzucenie kasy, które zadziała do pierwszego podtopienia, czyli do wiosny

Tymotka panie i inne te bagienne wynalazki, druga sprawa nawożenie. ze starej trawy wcześnie ciętej i dobrze nawiezionej robiłem po 20,5 białka, w tym roku liche łąki dla jałówek i wyszło ponad 16 

Przed chwilą, Qwazi napisał:

MO lub mięsny na mleczny

To mieszańce a nie czyste simy. Ehh maniek maniek żeś mnie drugi raz zełgał 

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Tymotka panie i inne te bagienne wynalazki, druga sprawa nawożenie. ze starej trawy wcześnie ciętej i dobrze nawiezionej robiłem po 20,5 białka, w tym roku liche łąki dla jałówek i wyszło ponad 16 

To mieszańce a nie czyste simy. Ehh maniek maniek żeś mnie drugi raz zełgał 

Cześć jest SM/ MO a część SM/ SM

Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał:

Na jaki kur... drugi rok 

Wyngiel miał być poniżej 1000

Jest po 2000, raczej go nie ma 

Ludzie nie kupowali bo nagadali w TV że będzie dostępny 

Zresztą którego emeryta stać na węgiel po 2000, albo drożej 

Przed wojną  był węgiel w cenie 1500 zł na składach i szybko dobijał do 2 tyś .

Opublikowano
bratrolnika napisał:

1 godzinę temu, songo napisał:

Co tam majstry ogrywacie w zimie? :D

🤣

IMG_20221230_192330_878.jpg

mam NESa z 85r z oryginalnym Mario i jeszcze kilkoma grami :D ogólnie jestem trochę zbieraczem bo mam ps1, PS2, PS3 i ps4, do tego wspomniane Nintendo i atari2600.

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, gregor1284 napisał:

Ano jest ale jest inny problem. Znajomego wkręcili w dystrybucję tym węglem to klnie na czym świat stoi, ludzie dostali kasę z gopsu na ten węgiel i przedupili a teraz z gminy czy tam gopsu łażą i sprawdzają kto czym pali. Przyłażą do niego czy na krechę im ten węgiel sprzeda 😂 oczywiście transport w promieniu 5km 70zl 

U nas w gminie twierdzą, że uja ich obchodzi kto I na co przeznaczy ten dodatek. 

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Moje TUZy przez kilka tygodni wiosną zalane. Żaden przesiew tego nie wytrzyma. Kukurydzy mały areał więc muszę robić masę 

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał:

Średnia na stadzie 6180. Są poniżej i są powyżej. Najgorzej wychodzą w drugiej laktacji. Tak to jakoś u mnie jest. Najlepiej od 5 w górę. Najlepsze ok 7500. Żywienie, jak na HF to marniutkie. Przepuściłem dawkę przez program dla rasy HF to🙆. Mam słabe paszę objętościowe i nic z tym nie zrobię. Ale finansowo nie jest najgorzej

Co to za program? Dla bysków też jest? Trzeba jakieś dane wprowadzać czy tylko co dostają i ile? 

Opublikowano
9 minut temu, Łolek napisał:

A reszta PSL, PIS PO LPR I KUKIZ15 😉

Myślisz że Morawiecki ma duże szanse na wygranie wyborów prezydenckich? Ma poparcie po, pisu, ko, Klausa i ogólnie tych innych. 

10 minut temu, Qwazi napisał:

Moje TUZy przez kilka tygodni wiosną zalane. Żaden przesiew tego nie wytrzyma. Kukurydzy mały areał więc muszę robić masę 

Czemu nie zasiac czegoś jednorocznego? 2 dobre pokosy więcej Ci dadzą niż 3 tego szajsu 

Opublikowano
22 minuty temu, Łolek napisał:

A reszta PSL, PIS PO LPR I KUKIZ15 😉

I jeszcze PPPP

3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

@Qwazi a do mnie będziesz coś tam miał później 🤔 co by na pusto nie wracać 🤔

Zobaczymy

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

Myślisz że Morawiecki ma duże szanse na wygranie wyborów prezydenckich? Ma poparcie po, pisu, ko, Klausa i ogólnie tych innych. 

Czemu nie zasiac czegoś jednorocznego? 2 dobre pokosy więcej Ci dadzą niż 3 tego szajsu 

Zasiać jakieś ozime zboże na kiszonkę. Co zabierzesz to zbierzesz, a potem kukurydzę. Plon gwarantowany. 

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

Kombinowałem już różne rzeczy. Zawsze wychodziły koszty a zyski czasem. Takie warunki. Kiedy tutaj cokolwiek zasiać jak zbierając bele z łąk nie możesz się zatrzymać bo nie ruszysz, a w polach zające w okularach kicają, żeby im piasku w oczy nie nawiało. To co ciut lepsze to qq w monokulturze. I tak nieźle to się spina finansowo

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał:

kurna ,u nas na 10 ha  nie chcą ryć ,15,20 ha zostawiają w piz.. ,i oddają w dzierżawę ,wy to jednak ukochali tę ziemię . A jesli chodzi o negocjację to widać że u was chłopy w porządku . 

koleżanka z roboty co rodzice z okolic Rajgrodu to też 15ha w dzierżawe oddali bambrom bo ani ona ani żadna z 4 sióstr chłopa na wioskę nie ściągnęła , także ryć na 1/3 tego nie ma sensu bo jak ty bambry pokroju @nozyk8508 sie pozwijali to i małemu nie ma sensu , @Aktywnyrolnik7245 szukaj kontaktu do gościa co podlinkowałem bo fajną ciężką serię miał u siebie choć nie czwórke turbo

Edytowane przez konteno
Opublikowano
27 minut temu, superfarmer02 napisał:

Co to za program? Dla bysków też jest? Trzeba jakieś dane wprowadzać czy tylko co dostają i ile? 

Trzeba wprowadzić parametry pasz. Nawet nie wiem czy obejmuje opas. Zajrze później to Ci napiszę. Mnie interesowały krowy

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v