Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Miło czytać, że się nie zostało samemu z tą techniką.

To fajna uprawa. Podoruję rocznie jakieś 6 ha, tj praktycznie połowa ornego jakie mam😁

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

@Agrest Pytanko jak zakupię teraz kilka tysięcy. Sztobry czarnej porzeczki tihope , i na wiosnę posadzić będzie dobrze . Sztobry przetrwają do wiosny w chłodnym miejscu ? .

Ustaw pionowo w skrzynkach na folii w ciemnym pomieszczeniu. Na folię nalej wody tak by była tuż pod dołen sztobrów.

Do wiosny będzie kallus lub korzenie.

Ulegasz modzie? Po tym foku Tihope to chyba będzie 90% nasadzeń. Miałem i ja robić sobie ale odpuściłem.

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Miło czytać, że się nie zostało samemu z tą techniką.

Za dzieciaka jak jeszcze nie bylo wiekszego ciagnika to zetorem 3 grudziadzkimi sie robilo podorywke. Fajne to bylo bo sciernia nie musiala byc przykryta do konca. Najgorzej wychodzilo na borowinie bo jak susza przyszla to plug nie wchodzil w ziemie. Pozniej zaczela sie era scierniskowcow i juz kazdy tym robi.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ustaw pionowo w skrzynkach na folii w ciemnym pomieszczeniu. Na folię nalej wody tak by była tuż pod dołen sztobrów.

Do wiosny będzie kallus lub korzenie.

Ulegasz modzie? Po tym foku Tihope to chyba będzie 90% nasadzeń. Miałem i ja robić sobie ale odpuściłem.

Zanim moje urosną to inni będą likwidować .

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Po ile i ile?

6,95 miało być 

1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Panie Łolku dłużej będzie 😉Jak cenowo?Sam czekam... 

@bratrolnikaBył kupiec  na auto dawno mnie tak nikt nie rozbawił stwierdził że lakiernik mnie oszukał bo błotnik bez podkładu 😂polakierowal a robił mi to brat i że klima j**nieta bo się nie zalancza a w aucie 2 st 🙆‍♂️🤦‍♂️no i se nie pogadaliśmy jak mu powiedziałem że i tak nie będzie tym jeździł  no mówi żenię bo na handel chce no to 🤝

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Po ile i ile?

6,95 miało być 

1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Panie Łolku dłużej będzie 😉Jak cenowo?Sam czekam... 

@bratrolnikaBył kupiec  na auto dawno mnie tak nikt nie rozbawił stwierdził że lakiernik mnie oszukał bo błotnik bez podkładu 😂polakierowal a robił mi to brat i że klima j**nieta bo się nie zalancza a w aucie 2 st 🙆‍♂️🤦‍♂️no i se nie pogadaliśmy jak mu powiedziałem że i tak nie będzie tym jeździł  no mówi żenię bo na handel chce no to 🤝

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czy aktywnego rolnika wojsko może wezwać na ćwiczenia zwłaszcza przy hodowli zwierząt gdzie trzeba być każdy dzień w robocie przez cały okrągły rok  ? Czy z kat. D też wzywają na ćwiczenia?

Edytowane przez rbit
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Ehe będą likwidować. U mnie wszyscy robią porzeczkę w pełnym cyklu, na miejsce kwater do likwidacji rosną już młode krzaki i jak ktoś nawet likwiduje to nie ma mniej towaru.

Widzę że jest tak zasrane porzeczką, że jak nawet ludzie będą ciąć dogorywające kwatery, to i tak będzie w pizdu towaru.

P.s koncentrat dalej nie ma zejścia.

Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał:

To fajna uprawa. Podoruję rocznie jakieś 6 ha, tj praktycznie połowa ornego jakie mam😁

U nas mali tylko tak robią bo nie mają sprzętu. Talerzówka gdzieś do początków 2000 to była maszyna nieznana. Jakieś grubery, ścierniskowe agregaty czy jak to się tam zwie to dopiero po 2010, w czasie największego "szału" puszczania w dzierżawy.

Opublikowano
15 minut temu, rbit napisał:

Czy aktywnego rolnika wojsko może wezwać na ćwiczenia zwłaszcza przy hodowli zwierząt gdzie trzeba być każdy dzień w robocie przez cały okrągły rok  ? Czy z kat. D też wzywają na ćwiczenia?

Kategoria D Niezdolny do służby w czasie pokoju ale w czasie wojny już tak j

Do 55roku życia każdego mogą wezwać a kto ma stopień oficerski do 63roku życia 

Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

Oj nie. Po 3 latach na tej odmianie pełen plon. Po 8 można myśleć o likwidacji. Czyli cały okres plonowania przypadnie na dół cenowy.

U Weremczuka zamówiłem kombajn w sierpniu. Do października miał być, teraz już koniec lutego. A ostatnio złapali tyle zamówień że nie wyrobią się do sezonu.

Mój przed podwyżką 150,5tys, teraz już 180 w tej konfiguracji. Nawet cena nie odstraszyła ludzi.

Jednym słowem idzie kryzys, chyba głębszy jak ten Po 2011r.

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas mali tylko tak robią bo nie mają sprzętu. Talerzówka gdzieś do początków 2000 to była maszyna nieznana. Jakieś grubery, ścierniskowe agregaty czy jak to się tam zwie to dopiero po 2010, w czasie największego "szału" puszczania w dzierżawy.

Ja robię podorywki zawsze z obornikiem. Pod ziemniaki, owies i kukurydzę obornik daje dwa razy w roku. Raz pod podorywkę, na ściernisko, potem kultywator z broną ( tutaj by się przydał ten wałek strunowy ), znowu obornik i orka. Wg mnie, na mojej ziemi to jest lepsze rozwiązanie niż talerzówka. Na takim piachu jak mój ciężko utrzymać głębokość. Talerzówka zwykle wpada bardzo w ziemię i potem ciężko się to orze. Jak podorywałem UG 2 a potem 3 to robiłem to na max 5 cm. Teraz UG 4 na odkładnicy śrubowej nie da rady płyciej niż 8 cm. Ale też trochę głębiej potem orze. I żałuję,że wcześniej tak nie robiłem bo widzę, że plony lepsze😁

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Ta czerwona mf czy cynkomet jak tu chłopaki pisali?

Może wieczorem wstawię foto 

W każdym bądź razie ocynkowana 

3 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Wiram wszystkich w ten sniezny poranek.👋

@bratrolnika a mikołaj sie urodził🐃

Ja do wiosny jeszcze tak musze robic

To stodoła, niedam rady inaczej, zrobił bym kojec, ale się bodą

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Oj nie. Po 3 latach na tej odmianie pełen plon. Po 8 można myśleć o likwidacji. Czyli cały okres plonowania przypadnie na dół cenowy.

U Weremczuka zamówiłem kombajn w sierpniu. Do października miał być, teraz już koniec lutego. A ostatnio złapali tyle zamówień że nie wyrobią się do sezonu.

Mój przed podwyżką 150,5tys, teraz już 180 w tej konfiguracji. Nawet cena nie odstraszyła ludzi.

Jednym słowem idzie kryzys, chyba głębszy jak ten Po 2011r.

Joasia to dobry kombajn i dlugowieczny, ale aktualna jej cena jest porażająca. Dziesięć lat temu za swoją dałem 100 tyś mniej.

Na to wychodzi, że w tym roku będzie pierwsza fala zbioru młodych nasadzeń. Plus marne zejście i duże prawdopodobieństwo bryndzy już w tym roku.

Masz wszystkie środki?

Opublikowano
40 minut temu, Łolek napisał:

6,95 miało być 

6,95 miało być 

Co to za handlarzofobia? 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Ja robię podorywki zawsze z obornikiem. Pod ziemniaki, owies i kukurydzę obornik daje dwa razy w roku. Raz pod podorywkę, na ściernisko, potem kultywator z broną ( tutaj by się przydał ten wałek strunowy ), znowu obornik i orka. Wg mnie, na mojej ziemi to jest lepsze rozwiązanie niż talerzówka. Na takim piachu jak mój ciężko utrzymać głębokość. Talerzówka zwykle wpada bardzo w ziemię i potem ciężko się to orze. Jak podorywałem UG 2 a potem 3 to robiłem to na max 5 cm. Teraz UG 4 na odkładnicy śrubowej nie da rady płyciej niż 8 cm. Ale też trochę głębiej potem orze. I żałuję,że wcześniej tak nie robiłem bo widzę, że plony lepsze😁

Czasem się woziło obornik pod podorywkę jak miejsca już brakowało, teraz raczej podorywka, brony, poplon, znów brony a obornik pod orkę.

Opublikowano

Nie. Tylko movento po 300 kupiłem. Teraz siarkę. Zato brakło, ale może coś załatwi.

Mospilan po 260 za 680g to nie wiem czy brać.

Unix i tebukonazolu zamówiłem na zboża

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Nie. Tylko movento po 300 kupiłem. Teraz siarkę. Zato brakło, ale może coś załatwi.

Mospilan po 260 za 680g to nie wiem czy brać.

Unix i tebukonazolu zamówiłem na zboża

wrócimy do bronowania pszenicy na 2x na wiosnę, żeby wyciągnąć chwasty, do podorywek po żniwach

Opublikowano
28 minut temu, gregor1284 napisał:

Co to za handlarzofobia? 🤔

Wiesz pod h*j to ja a  nie mnie  za stary jestem na tanie gadki, jak ja auta handlowałem to on pod stół na stojąco wjeżdżał ale on tego nie wiedzial 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rbit napisał:

Muszę chyba zacząć plecy trenować bo wrazie powołania to liczę że będą mnie jakoś przekonywać do posłuszeństwa 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v