Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, TheraRolnik napisał:

W porywach do pięciu 🤭

No gdzie... Przeca jeszcze czas 🙈

Poplony zbieram 

Myślałem, że ty rogaciznę tylko sianem karmisz 😜 

Opublikowano
6 godzin temu, kizak napisał:

te braki 240 v  to pikuś  ,byle agregat za 3 tys czy 5 tys z sinusoidalnym  i  jedziemy z chałupą . Problem jest u krowiarza , czy innego zwierzęcego gdy prąd potrzebny natychmiast ,cały czas ,3 fazy i najlepiej agregat z 17 kw z avr ,tam nie ma poczekaj . Może i mniej  kw ,ale to wywali przy uruchomianiu ,i tyle z żyłowania

👆o tu 

1 godzinę temu, kizak napisał:

Chłopie ,zacytuj mi tekst w którym beczę ,agregat [jakiś] mam,  ,na 17 kw jestem zapisany od zimy i jest kolejka ,i trudności w dostępie tych co mnie interesują  ,na dodatek agregaty pojechały na Ukrainę . Widzę że kole Cię cena mleka ,czemu rezygnowałeś ,było trzymać mućki i do nich nie wchodzić i byc prezesem . Zwiałeś z tonącego okrętu i żal d*pę ściska , może zluzuj majty ,i poluzuj pod szyją by gul miał gdzie brykać .   Zycie bardziej biorę z przymrużeniem oka , pomimo że dostaje  czasem jest uślizg  

Porównujesz przeciętnego Kowalskiego z wydatkiem 3-5tys za agregat do chałupy do bałora krowiarza. Tak jakby mleczarnia porównywała zakup agregatu na zakład do bałora krowiarza. Jaka skala takie koszta, proporcjonalne do przychodów/zarobków. O to chodzi. 

I daruj sobie te drwiny ze zdrowia bo pokazujesz pięknie jakim jesteś burakiem... i jakichś twoich wyimaginowanych ucieczek z tonącego okrętu 🤔 

Mnie kole to, że beczycie bez końca, beczeliscie przy 1.5, beczycie przy 3, będziecie beczeć i przy 6zl. Mam głęboko w de twoje bogactwa czy długi, każdy ma to na co sobie zapracuje.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

jak dobre to kto dobrego sprzedaje 🤔

Gdybym miał pieniądze to i kupił bym lambo od usługodawcy 

7500 godzin, zmienione sprzęgło, silnik i skrzynia nietykane 

Hydroakumulator od wspomagania coś mu rwało 

Sprzedał się na drugi dzień od wystawienia

70000 tys 2004r

Opublikowano
8 minut temu, Dziad932 napisał:

A czemu tak sądzisz  🤔 🙆‍♂️ 

Pokaż złoma !

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Bo do każdego zakupu zabierasz się jak jeż do ruchania 🤷

Skąd wiesz jak jeże się bzykają 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Mnie nie

agresta żonę serce kłuje bo tylko hektary i hektary i sie zarobiony cały czas zamias zyć spokojem.

Trudno się z Tobą aż tak nie zgodzić, robić coś trzeba, ale jak tylko robota i robota świątek piątek i niedziela, to zazwyczaj koniec jest taki że mocniejszy uścisk serca i wtedy jest już czas na odpoczynek, zazwyczaj wieczny.

Opublikowano
15 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

Pokaż złoma !

Nie mam zdjęcia , jutro może

Opublikowano
38 minut temu, Dziad932 napisał:

U mnie nie ma takich bogatych farmerów 🙂

Chłopie ja chleb ze smalcem i musztardą jem bo bida 😉, a tu tyle kasy na przyczepe 

Marek budżet 10 tyś , kolor szary albo zielony 😛

Dołóż tauzena i bierz moją 

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

A co Ty kupił?

Taki agregat uprawowo siewny  coś jak agresta i Ryśka 

Dobra to dam foto takie jakie mam zaraz po rozładunku 

IMG20221123150335.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

Trudno się z Tobą aż tak nie zgodzić, robić coś trzeba, ale jak tylko robota i robota świątek piątek i niedziela, to zazwyczaj koniec jest taki że mocniejszy uścisk serca i wtedy jest już czas na odpoczynek, zazwyczaj wieczny.

Kaznodziejo- sezon intensywnych prac dla żony to lipiec i pół sierpnia , dla mnie trochę dłużej, 4 miesiące w roku to zbijanie bąków. Dwie godziny w niedzielę zawsze wygospodarujemy, w niedzielę czasem żniwa czy zbiór owoców się trafi, choć te drugie już nie.

Ogólnie na 60ciu ha przez większość roku jest roboty jak u Ryśka.  Gdyby nie owoce to byłoby dla jednej osoby może 3 tygodnie roboty.

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał:

To szło tak: miała teściową trzech zięciów i postanowiła sprawdzić, który ją naprawdę kocha. Najpierw upilnowała najstarszego, gdy był sam w domu i skoczyła do studni. Zaczęła wzywać pomocy. Najstarszy zięć stanął nad studnia i pomyślał: " teściową też człowiek, co mi szkodzi pomogę, nawet ze mną nie mieszka" i wyciągnął teściową ze studni. Następnego ranka obudził się i za oknem zobaczył nowego poloneza z kartką za szybą" dla kochanego zięcia od teściowej".

Za jakiś czas upilnowała teściową średniego zięcia kiedy był sam w domu i chyc do studni i woła ratunku. Średni zięć pomyślał " najstarszy dostał poloneza, ja też na pewno dostanę" i wydobył teściową. Następnego dnia rano pod oknem znalazł nowego malucha z taką samą kartką.

Minął znowu jakiś czas i teściową upilnowała najmłodszego zięcia kiedy był sam w domu. Tradycyjnie skoczyła do studni i wzywa pomocy. A najmłodszy zięć stanął nad cebrowina, popatrzył w dół i mówi do teściowej " najstarszemu kupiłaś poloneza, średniemu malucha, a mnie może rower kupisz. Nie chcę tego roweru, wystarczy, że dłużej nie będziesz u mnie mieszkać". Teściową się utopiła. Pogrzeb, a następnego dnia po pogrzebie najmłodszy zięć zobaczył pod swoim oknem nowiutkiego mercedesa z kartką w środku " dla kochanego zięcia od ... Teścia"

Opowiedziałem ten kawał swojej teściowej zaraz po ślubie 🤣😂. Zrobiłem to tylko dlatego, że nie jest obrażalska 😉

Teraz Toś mi nakręcił w głowie. Jak się pet będzie topił to myślałem jeszcze wodę lać a tu polonez nowka 🤔

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Kaznodziejo- sezon intensywnych prac dla żony to lipiec i pół sierpnia , dla mnie trochę dłużej, 4 miesiące w roku to zbijanie bąków. Dwie godziny w niedzielę zawsze wygospodarujemy, w niedzielę czasem żniwa czy zbiór owoców się trafi, choć te drugie już nie.

Ogólnie na 60ciu ha przez większość roku jest roboty jak u Ryśka.  Gdyby nie owoce to byłoby dla jednej osoby może 3 tygodnie roboty.

Ale czemu mnie cytujesz i mi się tłumaczysz? odpowiedziałem tylko Ryśkowi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v