Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
konteno napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał:

Nie rozumiem. Możesz jaśniej?

czy ci którzy robią ci zarówno trawy w pryzme ,kosza zboża , kiszonke z QQ i rempolo ziarno w rękaw to ta sama firma / osoba?

Nie. Trawy w pryzmę zbiera znajomy swoją przyczepą. Żniwa i qq w kiszonkę ogarnia mi znajomy, do tego roku oficjalny usługodawca. W sumie to ten sezon kosił zboża tylko tym co nic mu nie wiszą. A qq w rękaw ogarnęła mi firma usługowa zajmująca się stricte usługami dla rolnictwa.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Wnet to i polskiego będzie jak na lekarstwo, średnia wieku pszczelarza w Polsce to około 60 lat, u nas w kole na około 110-120 członków to może z 10 jest poniżej 40 roku życia.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

to dla kobiety żeby dbała o siebie , leżała i pachniała po ugotowaniu obiadu , tylko ze zapomnieli o reszcie chaupy

czemu ? dostał trochę zniżki przy zakupie i tyle , jak kupił bezpośrednio z fabryki to i bez marży dealera , jak ma na własność to przynajmniej będzie widać czy wytrzyma gwarancję u kogoś kto w ogóle nie dba , u ogarniętych na pewno posłuży dłużej

Bo był niedostępny. 

Pytałem na zielonym agroshow

Był by dopiero na teraz, później widziałem na yt u tego Farmera. 

Co do tego czy taniej, to może jemu, jak chciałem wziąć dwa lata temu zgrabiarkę po pierwszym pokosie to wychodziło więcej netto niż u dilera brutto 

Od dilera nie wziąłem bo nie wiedzieli kiedy będzie koło kopiujące, chcieli sprzedać z placu bez koła 

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

Żebyś widział jakie teraz kolejki pod panderozą do tłoczni. 🤦 Pół dnia trzeba stać.

ja toto do Sejn. 

tam jak z 200 kg owoców to 25 minut i wydane. 

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wnet to i polskiego będzie jak na lekarstwo, średnia wieku pszczelarza w Polsce to około 60 lat, u nas w kole na około 110-120 członków to może z 10 jest poniżej 40 roku życia.

Tak się załatwia cała , Polską gospodarkę .

To w Polsce zmniejszone w Produkcji wchodzi z zachodu na nasz rynek na zawsze .

Opublikowano
HF86 napisał:

4 minuty temu, Bananek napisał:

Żebyś widział jakie teraz kolejki pod panderozą do tłoczni. 🤦 Pół dnia trzeba stać.

ja toto do Sejn. 

tam jak z 200 kg owoców to 25 minut i wydane. 

Tu też tak. Ale przywożą duże ilości materiału.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galan99 napisał:

Tak się załatwia cała , Polską gospodarkę .

To w Polsce zmniejszone w Produkcji wchodzi z zachodu na nasz rynek na zawsze .

G... prawda, załatwia... Teraz każdy szuka łatwego chleba a woli iść do sklepu, w moim rejonie kto chce znaleźć pracę to bez problemu znajdzie i będzie tyrał po godzinach w polu albo przy pszczołach? Perdoli to bo założy rodzinę to woli dzieciaki bawić albo samemu poleżeć niż ryć. Kiedyś było inaczej. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

. Kiedyś było inaczej. 

znaczy kiedy i jak? no i czy lepiej to było?

Opublikowano (edytowane)

Nie będę się spierał wszystko do pewnego czasu jak ludzie się pozbędą swego w kraju , to dopiero zapłacą , ale za mało zarobią  by to kupić .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Człowieki

Zaliczka doplat przyszła

Jakoś dużo🙆🏻‍♂️

Jak dużo?Mi przyszło 300 mniej jak w zeszłym roku . W tym samym dniu i w zeszłym roku i w tym 19 października.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Nie będę się spierał wszystko do pewnego czasu jak ludzie się pozbędą swego w kraju , to dopiero zapłacą , ale za mało zaroją by to kupić .

U nas to narodowa tradycja, najpierw oddać za darmo, a potem krwią to odzyskać.

Opublikowano

z miodu tylko jeden naprawdę mi smakuje, bagienno leśny. 

ale cena też niczego sobie. 60 zł za duży słoik. 

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

znaczy kiedy i jak? no i czy lepiej to było?

Kiedyś nie było czegoś takiego jak etat u kobiety na wsi. Co najwyżej krawcowa, u siebie w domu, jedna jedyna kasjerka w KR i dwie sklepowe. Kilka kobiet jeździło do miasta do pracy biurowej. Reszty światem był dom, obejście - w sumie jedyny układ, który by u mnie pasował. Dużo mężczyzn szło do pracy to baba obrządki, dzieci do szkoły i wio do pola. Potrzeb ludzie wielkich nie mieli, dieta też niezbyt urozmaicona... Głównie ziemniaki, mleko i chleb, to jeszcze za mojego dzieciństwa tak było... Od tamtej pory na biały ser spojrzeć nie mogę...

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Niedawno dałem do przedestylowania kilka baniaków co się nie udały, i całkiem nieźle wyszło. Zaś produkt taki bardziej skoncentrowany to mniej organizm obciąża 😜 

Armaniak znaczy🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v