Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ludzie lubią się urobic.

co to za żniwa bez przesypywania ziarka 🤣

Opublikowano
DANDYS napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

A ja nie zaczynam w tym tygodniu. Jeszcze coś mój usługodawca przychorował. Oj będzie w tym roku cięcie bizonem.

Mogę wpaść 😉

IMG_20220725_182741.jpg

To kieruj się do mnie. Póki dotoczysz się na Podlasie to rychtyk zaczną się żniwa.

Opublikowano
7 godzin temu, TheraRolnik napisał:

A gdzie ci się śpieszy 🤔

Do magazynu już w zeszłym roku z paru ha pszenicy na polu została połowa i pszenice na 5 ton sypały po 2.5 tony ziemi od ch*ja było bo zwalone,czesc jeszcze na stojąco porosła w niektore miejsca nie wjechal słomy miałem 6 bel z ha... A pszenica była wysoka 

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Na razie stoimy nie kosimy 14,2 pszenżyto.

O 10 pszenżyto z ręki miało 18,2.

Rzepak 8,2 teraz ma 6,2

58 minut temu, superfarmer02 napisał:

Po pierwszym zbiorniku jednak nie Kosimy, chłop zdziwiony że pszenica miękka 😂 ale za to czyste jare idą ino świst 👌

Pokos od miedzy zostaw i ze dwa od lasu 🤦‍♂️

I płatne na potem, i jeszcze opuść 😂

Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał:

Rzepak 8,2 teraz ma 6,2

Pokos od miedzy zostaw i ze dwa od lasu 🤦‍♂️

I płatne na potem, i jeszcze opuść 😂

Nieee, nie można powiedzieć bo kosilismy ledwo 15 min a on bez słowa 100 dał i jutro mamy zimowe mu ciąć 

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

i jaka cena ? jak jakieś 80-90 zł za metr to można pomyśleć.

80-90 za metr? Czyś oszalał? 180. Nie kupiłem bo wszystko w workach 50kg, a pszenżyta mi tyle nie trzeba, pszenicy sobie od gościa kupię i sam na sucho zaprawię. 

Opublikowano
26 minut temu, Karol6130 napisał:

Rzepak 8,2 teraz ma 6,2

Rzuciłem 14,2 ma i już dzisiaj nie wyschnie bo sporo obłoków i bardziej pochmurno niż świeci słonce.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Karol6130 napisał:

Największy we wsi kosi pszenżyto ile ma nie wiem.

Nawet po kombajnie widać czy mokre, jak mokre to się kurzy za nim bardziej.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

U nas jedni już kończą, większość jeszcze nie zaczęła. U jednego żyto suche, u drugiego przez miedzę mokre. Somsiad dzisiaj w owies wjechał, kosi, niby suche, a na przyczepie czub metr ponad burty 🤪 u mnie zielony po dołku, klientela do niedzieli nie chce. Jęczmień jary kładą

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

i jaka cena ? jak jakieś 80-90 zł za metr to można pomyśleć.

80-90 za metr? Czyś oszalał? 180. Nie kupiłem bo wszystko w workach 50kg, a pszenżyta mi tyle nie trzeba, pszenicy sobie od gościa kupię i sam na sucho zaprawię. 

to za tyle niech sobie wsadzi, jak ono może mieć siłę kiełkowania może 50 procent to trzeba siać więcej automatycznie. Za pół ceny powinni sprzedać z pocalowaniem ręki.

Bananek napisał:

Uziu92 napisał:

ja pier... 😂co roku gorsza sraczka 😂

Stoperan próbowałeś?

u siebbie nawet nie myślę zaczynać, ale niektórzy to widzę na siłę kosza.

• Like 2
Opublikowano
Uziu92 napisał:

Ja też nawet nie myślę o zniwach. Jak dla mnie to i pod koniec sierpnia mogą być. Aby suche zebrać. U nas kilku już kosiło, i co z tego, jak potem dwa dni dmuchawa chodziła bez przerwy.

Tam w tym binie to siekierą trzeba będzie wybierać.

Ale co wam powiem to wam powiem, niebo jesienne jakieś, wiatr się wzmógł, dziwnie na podwórku.

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, Uziu92 napisał:

to za tyle niech sobie wsadzi, jak ono może mieć siłę kiełkowania może 50 procent to trzeba siać więcej automatycznie. Za pół ceny powinni sprzedać z pocalowaniem ręki.

Sobota noc i niedziela ma ostro wlać to ludzie panikują. Po prawdzie to ten deszcz potrzebny na te zboża. Po nim już wszystko dojdzie, oby tylko spokojnie bez nawałnicy

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Damian24424 napisał:

@bratrolnika Ale patrzę teraz przez okno to żadnego BMW nie ma teraz xD

Będę jutro z rana po bułki rowerem jechał to będę cię wolał 😁

3 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Po pierwszym zbiorniku jednak nie Kosimy, chłop zdziwiony że pszenica miękka 😂 ale za to czyste jare idą ino świst 👌

A tak w ogóle dziś skojarzyłem że my z twoim kolegą to sąsiady są,bo mają pole kupione pomiędzy naszymi 

Numer miałeś mi do siebie podesłać na PW 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v