Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, sadownik12 napisał:

Czym pryskałeś? Rdest Ci przepuscilo. W ziemniakach na rdest- nawet zdecydowanie większy super się sprawdza Titus lub jego odpowiednik Rimel. Z tego co widziałem na ulotce, również w kukurydzy można stosować. W przypadku Rimela(zamiennik) to nie jest jakiś kolosalny koszt. 

Edit; to nie rdest tylko chwastnica. Myślę o jednym, a pisze drugie 🤣

Elumisem w śmiertelnej dawce. Wszystko ładnie wzięło nawet ostrzeń ale po ostatniej ulewie coś znów wychodzi 

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Za dziki ktoś tam da odszkodowanie a to nawet nie wiedział bym czy siąść i płakać czy to w uj za orać. 

Uroki torfów i mokrej jesieni 👍 albo zbierasz tak albo w ogóle 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, hubertb napisał:

o ja wole z opryskiwaczem niż z broną. Zresztą mój dziadek siał pszenice której ja już nawet kupić nie mogę, więc nie mogę się sugerować tym jak on to robił. Przepaść jest olbrzymia, zmieniły się siew, uprawa, zbiór. Dziadek i ojciec żniwa kończyli później, praktycznie zaraz wykonując podorywki. Dziś już nikt tak nie robi.   

Ponoć likwiduje go tylko molestowanie motykolem. 

Ja podorywki od razu. I poplony. W zeszłym roku żniwa sobota - niedziela a podorywka we wtorek. Mam wolny czas i mało pola to można sobie dbać.

Opublikowano
30 minut temu, bratrolnika napisał:

dobrze że mi i mojemu lesniczemu ktoś twarze podmienił 🥸

Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał:

@szymon09875Szło by w takim MF 255 założyć jakieś większe tryby żeby był szybszy?

Wpół do 25😁

Nie mam pojęcia

13 minut temu, 6465 napisał:

@szymon09875Szło by w takim MF 255 założyć jakieś większe tryby żeby był szybszy?

Wpół do 25😁

Tak na szybko takie coś znalazłem, więc chyba idzie 

https://www.schlepper-teile.de/de/traktorteile/getriebe/index.pmode?detailid=4029

Opublikowano
3 godziny temu, PAN88 napisał:

Który Ty rocznik Daniel?. Ja 88  też pamiętam te nocne posiadówki. 

Chyba to się menda. 

U mnie jeszcze 2 z przodu ale już nie długo 🤦‍♂️ 

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Nie mam pojęcia

Ile on ma biegów  do przodu tak jak trzydziestka 3 wolne i 3 szybkie? Kiedyś jechałem takim ale nie pamiętam. On i tak szybszy niż c360?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał:

Ile on ma biegów  do przodu tak jak trzydziestka 3 wolne i 3 szybkie? Kiedyś jechałem takim ale nie pamiętam. On i tak szybszy niż c360?

8 do przodu i 2 wsteczny,   na jednej wajsze 4 biegi i wsteczny i na drugiej polowe szosowe

Chyba nie. Porównywalne są. Mój idzie trochę szybciej od 80ki ale to nie wielka różnica, raczej więcej jak 30km/h nie jedzie. 

Edytowane przez szymon09875
  • Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja podorywki od razu. I poplony. W zeszłym roku żniwa sobota - niedziela a podorywka we wtorek. Mam wolny czas i mało pola to można sobie dbać.

Lepiej ruszyć z wierzchu tylko do poplonu. Podorywka ma sens jak ściernia przerośnie zaraz tylko ładnie osusza ziemie.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

No ja wole z opryskiwaczem niż z broną. Zresztą mój dziadek siał pszenice której ja już nawet kupić nie mogę, więc nie mogę się sugerować tym jak on to robił. Przepaść jest olbrzymia, zmieniły się siew, uprawa, zbiór. Dziadek i ojciec żniwa kończyli później, praktycznie zaraz wykonując podorywki. Dziś już nikt tak nie robi.   

Żniwa zaczynały się koło 5 lipca, zboże dochodziło w snopkach i dziesiątkach, zwożenie trwało do końca lipca, czasem do 10 sierpnia i podorywki do początku września.

Kosą kosiło się zboże lekko jeszcze wilgotne, żeby można było powrósło ukręcić i się nie rwało. Tak samo kosiarką. DLa snopowiazałki nie było już takiej różnicy, lepiej się kosiło w pełni dojrzałe, bo nie owijało.  Ci, co kosili wiązałkami często mieli zboże w stodole, zanim z kółek na wiejskie pola wyjechały kombajny.

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, jarecki napisał:

a w prasie noze Masz ?

Nie , tylko w pyskach krów 😊

Opublikowano

74 77 i jam najmłodziej bo 86 😁

akcja grabienie zakończona, ciekawe co na pryzmie dzieje się 🤔

16549443590552610293942164591624.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v