Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Bananek napisał:

A to nie u niego w parafii ksiądz miał 🚁?

W Kogel Mogel 4 babci Solskiej się śniło że ksiądz helikopter kupił

24 minuty temu, Karol6130 napisał:

Są chętni na wynajem ciągnika, przyczepy, a może nawet i bizona 🤭

Bizona już nie ma, co ty, nie wiesz???

23 minuty temu, slawek74 napisał:

ale ładowność większa ....

Ale zasięg mniejszy

20 minut temu, Karol6130 napisał:

Dla każdego coś innego. 

To teraz w najbliższym czasie ciagnika brat będzie szukał? 

A po co, trzy sztuki na 13ha są😉 

Nie wiem jakie tam ma plany, ale strzelam że teraz to nastanie czas na jakiś kawałek dachu

Aktualnie jak maszyny na zimę upycha pod dachem to przerwa max pomiędzy nimi to 5-6cm, kot przejść nie może. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

W Kogel Mogel 4 babci Solskiej się śniło że ksiądz helikopter kupił

to mój proboszcz już sprzedał. harley i skuter śnieżny chyba został. żeby dbać o środowisko to na nową parafię jakiegoś amerykańskiego dodga kupił. jakieś hemi, czy cus że w spokojnej jeździe nie wszystkie tloki paliwo piją 😄

Opublikowano
slawek74 napisał:

litr na dzień 🤔 to podchodzi pod męczenie zwierzęcia 5 na udój to mocna lipa 🥴

Mnie już mało co zdziwi... Kiedyś rozmawiałem z takim jednym o krowach , ogólnie o żywieniu to jak powiedziałem , że daje kiszonkę z kukurydzy, sianokiszonkę , wysłodki wtedy jeszcze, paszę treściwą czyli zboża i śruta rzepakowa do tego witaminy i w okresie okołoporodowym drinki wzmacniające itp to popatrzył na mnie jak na debila i to debila z innej planety , bo on tylko siano i kartofle🙈 a krów przeszło 20 🙊

• Haha 2
Opublikowano
35 minut temu, Strongman napisał:

od 1,6zł się zaczyna.

Nie zła cena 👍

Ale Szławek ma wincyj , znaczy naj wincyj 😛

Opublikowano
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Mnie już mało co zdziwi... Kiedyś rozmawiałem z takim jednym o krowach , ogólnie o żywieniu to jak powiedziałem , że daje kiszonkę z kukurydzy, sianokiszonkę , wysłodki wtedy jeszcze, paszę treściwą czyli zboża i śruta rzepakowa do tego witaminy i w okresie okołoporodowym drinki wzmacniające itp to popatrzył na mnie jak na debila i to debila z innej planety , bo on tylko siano i kartofle🙈 a krów przeszło 20 🙊

Jest taki kanał na yt, bardzo "duża" wydajność 😂

Dostał wóz na testy to był wzrost mleka. 

Opublikowano
7 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Ale zdrowe mleko chłop produkuje 🙂

Opublikowano
Ursus932 napisał:

35 minut temu, Strongman napisał:

od 1,6zł się zaczyna.

Nie zła cena 👍

Ale Szławek ma wincyj , znaczy naj wincyj 😛

a ty góla 😜😁

Chłoporobotnik napisał:

6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

siano i kartofle

Kurła to u nas nawet takiego wypasu krowa nie miała bo ziemniaków nikt ani myślał dawać. Ale w zimie buraki.

to buraki pewnie lepsze=zdrowzsze

Ursus932 napisał:

7 minut temu, Sylwekx25 napisał: Ale zdrowe mleko chłop produkuje 🙂

no chłop 😁 bo to gospodarz daje 😉

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

Z samego wozu to mu wydajność nie skoczyła. Musiał coś w pakiecie z wozem chyba dostać 😂

Opublikowano

Buraki pastewne to i u nas kiedyś dawali jak nie było kukurydzy, do tego wysłodki zawsze były brane i liście buraczane kiszone jak cukrownia jeszcze była i buraki były siane.

Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał: to buraki pewnie lepsze=zdrowzsze Dziadek się darł, że ziemniakami to się utuczy i się nie da zacielić...

Miał rację

Opublikowano
gregor1284 napisał:

5 minut temu, Karol6130 napisał:

Z samego wozu to mu wydajność nie skoczyła. Musiał coś w pakiecie z wozem chyba dostać 😂

poprostu więcej zjadły 🤭😁

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Miał rację

No w końcu chłoporobotnika syn, z 2 krowami wychowany... Śruty nie widziała. Ale za to siano głównie z koniczyny. Dlatego i samicom królików przed rozpłodem nigdy dużo nie dawałem i nie daję. I jakieś efekty to daje, choć jedna mi się nie chce dać zakocić... Dał mi dziś wet witaminę E do wody aby jej podawać.

3 minuty temu, jahooo napisał:

@Chłoporobotnik u ojca kur coraz lepiej, wydajność skoczyła na 10-12 jajek dziennie bez doglądania (bo nie ma na razie kto)

Czyli aż taki głupi nie jestem...

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

a ty góla 😜😁

to buraki pewnie lepsze=zdrowzsze

no chłop 😁 bo to gospodarz daje 😉

Jaki gól 😂

5 minut temu, jahooo napisał:

@Chłoporobotnik u ojca kur coraz lepiej, wydajność skoczyła na 10-12 jajek dziennie bez doglądania (bo nie ma na razie kto)

Od jednej ta wydajność 😁

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

No w końcu chłoporobotnika syn, z 2 krowami wychowany... Śruty nie widziała. Ale za to siano głównie z koniczyny. Dlatego i samicom królików przed rozpłodem nigdy dużo nie dawałem i nie daję. I jakieś efekty to daje, choć jedna mi się nie chce dać zakocić... Dał mi dziś wet witaminę E do wody aby jej podawać.

Czyli aż taki głupi nie jestem...

ojciec dawał mielony kamień wapienny - widocznie za mało przyswajalny dla kur , brakowało wapna

nie wpadł na to, że za grosze mozna kupić kredę

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Jaki gól 😂

Od jednej ta wydajność 😁

ma chyba ze 30 niosek, ostatnie 2 tygodnie były 2-3 jajka dziennie, bo sobie nawzajem wydziobywały i wyżerały skorupki

teraz z dnia na dzień lepiej

Opublikowano
7 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Miał rację

Kiedyś dostawały u nas, i jakoś się zaścielały. Tłuszcz w mleku się ziemniakami podbijało.  Ech to była różnorodność w żywieniu, a nie to co teraz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v