Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Mama, ja dwa lata temu 100 na czczo,  więc już o 1 powyżej normy. A ciast i ciastek jem za dwóch. Nie pilnuję się i na pewno jej nie uniknę

Z tego Cukrzyca  się nie bierze z ze zjadania ciasteczek jak by co .

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Mama, ja dwa lata temu 100 na czczo,  więc już o 1 powyżej normy. A ciast i ciastek jem za dwóch. Nie pilnuję się i na pewno jej nie uniknę

Czyli jak ja 🙊 cały dzień mogę nic nie jeść bo po prostu głodny nie jestem a kilo ciastek wciągnę 😅

Opublikowano
Agrest napisał:

20 minut temu, Bananek napisał:

Cukiernicę masz?

To my bliźniaki kulinarne. 😉

Karol6130 napisał:

@Agrest

To Sławek powiedz na ile ustawić 😂

IMG_20220221_102206.jpg

IMG_20220221_102345.jpg

A czego tam pazury pchasz?

Opublikowano
11 minut temu, V12 napisał:

Benzynówka dużo pali , ale bardziej prosta . 

W agregatach podaja moc w KVA dla obciazeń rezystancjnych , np moj 3 fazowy 7kva moze na każdej fazie zasilać grzałke 2kw

Dla silników juz jest inaczej bo to obciażenie indukcyjne ,tak przyjmuja Cosfi 0.8 to moj agregat moze zasilać 5.6 kw . silniki maja rozne Cosfi i podane jest to na tabliczce . 

Z silnikiem jest jeszcze jeden najwiekszy problem - rozruch o ile jest to rozruch lekki to spoko ale jesli ciezki to spadek napiecia a szczegolnie czestotliwosci spowoduje utyk silnika , albo wywali przeciażeniowke w agregacie 

Przy silnikach ciezko startujacych 3 x wieksza moc agregatu to takie minimum 

Na moim 7kva , silnik kompresora  2.2 kw startuje , potem to mam juz same 7.5 kw i 11kw wiec nawet nie testowalem . baseny do mleka , dojarki tez ida bo uslugowo u znajomych chodzil .

Co do AVR to regulacja napiecia elekronika zamiast , autotransformatorem , dla silnikow , grzalek malo istotne , majac avr bardziej stabilnie trzyma napiecie 

A jak te agregaty z automatycznym startem po 6 sekundach ,i zgaszeniem po uzyskaniu prądu w linii    AGREGAT PRĄDOTWÓRCZY 9,8 KW 400V AUTOMATYKA ATS 11840490053 - Allegro.pl  ,czy na nim pójdzie dojarka [700 l min] ,i czy nie będzie wybijać na myjni przy wlączaniu pompy  mleka ,bo wiem że tak bywa [pewnie za duże obciązenie] ,i co na ten prąd z niego telewizor,lub   inna elektronika . Acha ,czy czy czasem nie będzie szlak go trafiał jak będzie pobieral tylko z 1 fazy

Opublikowano
29 minut temu, bratrolnika napisał:

Pany, ile teraz na wulkanizacji biorą za naprawę opony od osobówki??? Dziura po wkrecie, bo byłem i aż mnie zatkało

Z 50zl krzyknął?

Opublikowano
12 godzin temu, Kallina86 napisał:

@gregor1284 We wsi obok mieszka kobieta. Ciężko mi określić wiek, ale myślę że w przedziale 60-70 lat. Całe dorosłe życie spędziła za granicą. Jej rodzice zmarli i nie więcej niż 10 lat temu wróciła na wieś do rodzinnego domu. Skarżyła mi się na to, ile to chemii rolnicy używają. I ona to widzi. Bo jej sąsiad ma ogrodzone pastwisko, chodzą tam krowy na trawie i on tą trawę spryskał  roundupem, bo te krowy sięgają pod drutem i jedzą jej trawę bo jej nie jest pryskana. I pytała mnie czy tu jest dużo bobrów, bo ona myślała że to sąsiad jej drzewa wyciął, ale tak jak kredki wyglądają i jej ktoś powiedział, że to bobry. Ale ona nie wie czy to możliwe. Wiele jeszcze ma różnych teorii na tematy rolnictwa, zdrowej żywności, stylu życia itp. Niby nieszkodliwa, ale gdyby to była moja sąsiadka a nie ze wsi obok, to pewnie zmieniłabym zdanie.

12 godzin temu, gregor1284 napisał:

Konfrontację ostatnio mialem z sąsiadka z wioski z której pochodzę. "Ło bo wam unja daje", wystarczyło zapytać o to ile wzrosła minimalna płaca od momentu wejścia polski do euro kołchozu, a ile wzrosły dopłaty. Narracja się zmieniła 

Ja pierdziu jakie argumenty🤣 gregor to znany bajkopisarz, ale żeby kallina🤕

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, kizak napisał:

A jak te agregaty z automatycznym startem po 6 sekundach ,i zgaszeniem po uzyskaniu prądu w linii    AGREGAT PRĄDOTWÓRCZY 9,8 KW 400V AUTOMATYKA ATS 11840490053 - Allegro.pl  ,czy na nim pójdzie dojarka [700 l min] ,i czy nie będzie wybijać na myjni przy wlączaniu pompy  mleka ,bo wiem że tak bywa [pewnie za duże obciązenie] ,i co na ten prąd z niego telewizor,lub   inna elektronika . Acha ,czy czy czasem nie będzie szlak go trafiał jak będzie pobieral tylko z 1 fazy

Nic mi to nie mowi 700l /min istotne sa moce silnika , jak bedziesz mial odpalone dojenie , basen to juz kilka kva ubedzie , pompa to tez silnik i przy rozruchu bierze iles krotnosc pradu znamionowego , 

Agregaty szczegolnie male nie sa przystosowane do nie symetrycznego duzego obciazenia , jak obciazysz jedna faze mocno to na niej spadnie a na pozostalych bedzie wzrastać .

na takie grupowe obciazenia to polecam cos na WOM , sztywnosc obrotow silnika traktora zapewni dobry sinus (czestotliwosć) 

A to co podaleś nie ma tej mocy ,nawet nie pisze jaka ma pojemosć silnik ale to kopia hondy gx być może 390cmm pojemnosci .

W swoim mam wlasnie orygianal honde gx390 silnik 13km z 390cmm pojemnosci i moc prądow włoskiej pradnicy NSM 7kva 

markowe benzynowe 7kva to 10tys zł jak patrzylem . w 2017 krowiarz  z okolicy dal 12tys za 22kw na WOM to juz jest wystarczajace , działa mu wszysko razem i chałupa , tak jak z linii

A jak z wlasnym silnikiem to szukaj zadbanych Polskich seri Pad , np z silnikiem jak w C330 albo na V4 IFY 

Wszystko do 1 cylindrze to amatorkie np . budowlane domowe ( lodowki piece , czajnik , oswietlenie , elektronika ) zastosowanie bez kumulacji obciazenie i jednoczesnych prądów rozruchowych . 

Oczywiscie na małym też sie da ale np jak doisz to minimalizujesz obciażenia , np wyłaczony basen , trzeba też wtedy pilnować zeby ktorej fazy za bardzo nie obciażać bo sie cuda dzieja 

Edytowane przez V12
Opublikowano
27 minut temu, Bananek napisał:

To my bliźniaki kulinarne. 😉

A czego tam pazury pchasz?

Zarowki spalone 

W traktorowym 5 zł sztuka 

W samochodowym 2,50 zł sztuka 

I jak rolnikom ma być dobrze... 

I już nr tel zdobyty, ale sukces to żaden bo 30+😂

Opublikowano

Warze kontrolki świecą 👍

Nie świecił ręczny, podświetlenia prędkości ciągnika i obrotów wałka 

Ale ładne pług pojechali. 

Sławek kupił gregoire besson, i to piątki 🤭

Cieżkie będzie życie fynda 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Dwadzieścia złotych płaciłem nie dawno. 

Wymiana opon 60 zł na jesieni. 

Podniósł z 50 zł. 

Kleił prawy przód w mf, dziura 3 cm 40 dychy. 

cztery dychy mnie skasował za samochodową 16😒

43 minuty temu, Baks00 napisał:

Z 50zl krzyknął?

40zł...

Opublikowano

@Agrest Szławek dzięki 👍 , dziś już decyzja i kasa będzie przelana , ale mało nie podzielimy się 😊

Dziękuję ,musi wystarczyć🥀😛

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Dziś potwierdziłem zamówienie kolejnego papaja. Może tym razem dotrzymają umowy. Też za pół roku będzie😁

Ale że jak?

Pół roku na traktor czekać🙆🏻‍♂️

Jednak za pisu ludziom dobrobyt nastał ze fabryki nie wyrabiaja

Za poło to traktory po pół roku na placach czekały na chłopa.

Kurła ale jazda😷

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Jadę się rozmówić z Władymyrem&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

IMG_20220221_134059.jpg

Tylko ten bimberek (lux towar) weź na rozmowy. 😁

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Kornik ponownie, tylko już +22  , bo tamtego nie wprowadziła centrala w zamówienia we wrześniu. W piątek jedna osoba straciła za to stanowisko, tylko ponoć nie ta co zawaliła, a ta co ujawniła informację🤦‍♂️

Coś padało, może 0,2mm. Deszczołap nawet nie odnotował

Okolice Płońska na północy Mazowsza, porządnie w nocy i teraz popaduje. Deszcz w połączeniu z wiatrem.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v