Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to jak ja biorę 300/ha za zboże bez sieczkarni, 330 z sieczkarnią, 350 rzepak i 380 kukurydza to za mało? od kilku lat tyle biorę i w tym roku też tak myślę brać. cena bez fw

Opublikowano
Dnia 5.07.2021 o 23:25, sw_kamil napisał:

Wszystko zależy od areału. Jak w jednym kawałku koszenia na cały dzień i sypane w locie to i za 300 można skosić, ale jak 5 hektarów w 4 kawałkach to i za 350 nie warto jechać. Tak więc przed komputerem ciężko określić odpowiednią stawkę

Dlatego takie,, potężne" areały kasuję od godziny.

Opublikowano
Dnia 3.06.2021 o 02:03, KlimekPL napisał:

Czym i co trzeba orać przy takim kosmicznym spalaniu?

Jeleń 150 koni  plus czwórka  obrotowa na dużej odkładni  plus  wał cambel z kołeczkowym  i  co  byś  nie  orał  poniżej 25 litrów na  hektar nie zejdziesz  więc  jak  gleba  cięższa  to  30 litrów  leci jak nic  a  jak  klient  jedyne  co ma do uprawy   to  czterdziestka  to jak  już  się  pokusi  o  wzięcie  usługi  to  chodzi  i  beczy  - ło  panie  tylko  głęboko-  i  jeszcze  by  chciał  żeby  hektar  za  dwie  stówy  pyknąć  . Miałem  konkurencji  co niemiara  , głównie  ci  co  mieli  sprzęt  refundowany  w 50%   , jechali usługi o 50zł  taniej   bo  sprzęt  musi  pracować  żeby  się  zwrócił   , lali  paliwo  i  gaz  do  dechy   żeby  hektary  nabijać  ale  z czasem  entuzjazm  osłabł  i najczęściej  było  to  do  pierwszej  wymiany  elementów  roboczych   czyli  lemiesze  plus  dłuta  plus  płozy  boczne  .  Sąsiad  jak  zamienił  starą  szóstkę   na  nową  Valtrę   to  myślał  że  mu  połowa  deputatu  paliwa   zostanie  do  pasata  bo  tak  mu  diler w głowie  namieszał  jakie  te  zachodnie  oszczędne  ,sie tak  zdziwił że aż  chciał  serwis  wzywać że  coś nie tak ze  spalaniem  bo  mu  pod  obciążeniem  wirek  w zbiorniku  sie  robił . Mądrale  mówią  że  ich  nie  obchodzi  czy na usługę   przyjechał  sprzęt za pół melona czy  za pięćdziesiąt tysięcy  liczy  się  kto  tę samą  usługę  zrobi  za mniejszą  kasę , ale  jest  jeszcze  kwestia  jak  ją  zrobi  . Oczywiście  są  tacy  co  nie  widzą  różnicy  między  skibą ładnie  odwróconą a taką   tylko postawioną  na  sztorc  to  dopiero dobrze  widać  jak się  po kukurydzy  orze   ile  resztek  na wierzchu zostaje  .    Komuś  się  wydaje  że  trzysta złotych za  hektar  orki  z  wałem   to  nie wiadomo  jaki  biznes   a  mnie  się  czasem  wydaje  że  mój  traktorzysta lepiej  na tym  wychodzi  niż  ja 

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, yaroslaw napisał:

Komuś  się  wydaje  że  trzysta złotych za  hektar  orki  z  wałem   to  nie wiadomo  jaki  biznes   a  mnie  się  czasem  wydaje  że  mój  traktorzysta lepiej  na tym  wychodzi  niż  ja 

To na pewno traktorzysta wychodzi lepiej.

Opublikowano

dlatego w niektórych wsiach nikt nikomu żadnych usług nie robi, nawet ogródka nie zaorze, a jak nie ma ktoś czym się obrobić to tylko nagabują żeby ziemi odsprzedał czy oddzierżawił

Opublikowano

ile może kosztować gruberowanie? interesuje mnie ile za ha?

Opublikowano

U nas w okolicy taki chłopak mulczuje łąki bierze 200-300 zł ha

Zależności od łąki /ugoru .

Jak dobre warunki ha zrobi w 20 ?min ( mulczer 4.5m traktor 110km)

Ile taki ciągnik może spalić na godzinę / ha?

Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

U nas w okolicy taki chłopak mulczuje łąki bierze 200-300 zł ha

Zależności od łąki /ugoru .

Jak dobre warunki ha zrobi w 20 ?min ( mulczer 4.5m traktor 110km)

Ile taki ciągnik może spalić na godzinę / ha?

Mulczer 4.5m i ciagnik 110km?🙆‍♂️ na wałku obciążenie fest przy takim i w niewielkiej trawie. W sadzie ciagalem 2m ciagnik 80KM miał co robić a prędkość niewielka może 3kmh.

Opublikowano (edytowane)

Jak wyceniacie usługi turem? A to coś przewieźć, a to załadować tira zbożem itp. Cena za godzinę od wyjazdu z domu do powrotu. Trochę mam dość robienia za flaszkę która mało kiedy do mnie w końcu trafia.

Widziałem post o transporcie, jak wyceniacie transport zbóż, jakiś tonokilometr czy jakiś sposób? Np ktoś chce żebym zawiózł mu zboże swoją przyczepą na skup, wychodzi 15 ton i odległość tam i spowrotem łącznie 20 km, jak to liczyć żeby coś zarobić a nie przesadzić?

Edytowane przez Marekk91
Opublikowano
Dnia 15.08.2021 o 22:10, Marekk91 napisał:

Jak wyceniacie usługi turem? A to coś przewieźć, a to załadować tira zbożem itp. Cena za godzinę od wyjazdu z domu do powrotu. Trochę mam dość robienia za flaszkę która mało kiedy do mnie w końcu trafia.

Widziałem post o transporcie, jak wyceniacie transport zbóż, jakiś tonokilometr czy jakiś sposób? Np ktoś chce żebym zawiózł mu zboże swoją przyczepą na skup, wychodzi 15 ton i odległość tam i spowrotem łącznie 20 km, jak to liczyć żeby coś zarobić a nie przesadzić?

Trudno  takie  pierdoły  wyceniać , czasem spinanie  sprzętu  trwa  dłużej  niż  sama  usługa  dlatego  robiąc  to  samo  we własnym  gospodarstwie  warto  sprawdzić  ile  ciągnik  spala  na  godzinę  przy  takich  czynnościach  wtedy  spalone  paliwo   X  3   i można  wyliczyć  ile  za  godzinę  takich  usług

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem paliwo x3 nie jest tutaj zbyt dobrym rozwiązaniem, bo często ciągnik więcej stoi niż pracuje, np przy załadunku wapna, a jakoś muszę wycenić głównie swój czas plus te spalone litry (a nie jest to duża ilość więc za np niecałą stówkę szkoda bić sprzętu) i jakaś tam amortyzacja. Np za załadunek wywrotki wapna biorę 150 zł, głównie rozsiewam drugim ciągnikiem za kolejne 150 zł, plus 300 zł za rozsiewacz w tamtym roku. Uważam że jest to uczciwa cena za 2020 rok, w tym pewnie wezmę z 50 zł więcej

Edytowane przez Marekk91
Opublikowano
Dnia 15.08.2021 o 22:10, Marekk91 napisał:

Jak wyceniacie usługi turem? A to coś przewieźć, a to załadować tira zbożem itp. 

Co ty masz za tura że sięgniesz wsypać na ciężarówkę. Chyba że załadunek w workach na paletach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v