Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, gustaww napisał:

Niech podnoszą, Wam się nigdy nie opłaca. Mojemu tacie też się całe życie nie opłacało i oddał mi gospodarstwo, ja co roku mam na utrzymanie rodziny, inwestycje za gotówkę  i zachcianki. Jak Wam się nie opłaca chętnie kupię tą nieszczęsną ziemię  i będę zawsze dokładał.

Ja Ci wydzierżawię, będzie z 18 ha średnio 4kl , jak takie rarytasy to 3 tyś z ha ktoś tu pisał że normalna stawka 🙋‍♂️Lubelskie zapraszam.

Opublikowano

gustaww

zakładając  6 ton plonu  to szkoda rezykować  i  na pole wyjeżdżać , przy tej cenie nawozu

to że po GSach nawozy drogie i w części europy nie można zakładać że zboże będzie drogie

jak jedni dostają mniej gazu to drugim więcej zostaje hahaha

2/3 zasiewów pszenicy na świecie pewnie nawozu nigdy nie widzi , a ekonomiści z AF zakładają wzrost cen  pszenicy 100 % tej która dopiero szpilkuje . Może i taka cena się utrzyma , ale więcej jak 900 nie ma co zakładać że będzie . Cena gazu i  ropy  też  od nieurodzaju wysoka ????????  nie spekulacja nie inaczej jest ze zbożem .

Jak zaworek z gazem przymkneli to fabrytki  azotu po pasterce staną wszyskie w unii , jak na drugą wystartują to będzie dobrze

Opublikowano
3 minuty temu, gustaww napisał:

Niech podnoszą, Wam się nigdy nie opłaca. Mojemu tacie też się całe życie nie opłacało i oddał mi gospodarstwo, ja co roku mam na utrzymanie rodziny, inwestycje za gotówkę  i zachcianki. Jak Wam się nie opłaca chętnie kupię tą nieszczęsną ziemię  i będę zawsze dokładał.

To może honorowo zacznij od tego by spłacić pokolenia które Ci tę ziemię na start wypracowały. :)

Godząc się na chore relacje cenowe przeżeramy majątek przodków, taka jest ta wasza magiczna ekonomia. I takie gadanie że 10 lat temu zostawało mi dwa kafle to teraz mi tez wystarczy dwa kafle, bo przecież kupiłem parę hektarów to i tak mi więcej w sumie zostanie, już Ci dawno ten zysk inflacja i wszystkie ukryte podatki i opłaty zjadła.

Cena saletry 3000 brutto przy całym aucie na małym lokalnym, żeby nie było że nie na temat :)

Opublikowano
32 minuty temu, gustaww napisał:

W normalnym roku 3 t to koszt wyprodukowania reszta zysk, uważasz że w tym będzie inaczej?

3t x 800zł= 2400zł i masz 2400 na czysto przy 6 tonach pszenicy

3t x 1350 = 4050zł i 4050 do kieszeni

Przyjmijmy że koszt uzyskania to nawet 4 t pszenicy to zostaje Ci 2700zł  i tak więcej jak rok temu, chyba że puściłeś w żniwa pszenicę i nie kupiłeś od razu saletry.

npk + saletra 1600zł ( 150N w czystym składniku)

Odchwaszczanie 130zł

2 x grzybówka  300zł

skracanie mikro - 300zł

= 2330zł śor z nawożeniem, paliwo kupujesz w tej samej cenie  co rok temu, ewentualnie dodaj 300zł żeby było na Twoje.

Jak ktoś liczyć nie umie nic nie poradzę, nie można liczyć że kiedyś saletra po 800zł/t bo i pamiętam jak pszenica w żniwa 500zł/ tona była. 

Za 10-20-30 lat też będziesz powtarzał te durnoty że ci i tak więcej zostało niż w 2021r ? Tylko wtedy może się okazać że paczka zapałek będzie kosztować więcej niż te 2700zł , ale ty i tak będziesz w siódmym niebie bo będziesz miał więcej gotówki niż dzisiaj . ŻENADA

• Like 2
Opublikowano

Gustaw, a pamiętasz rok jak chłopy blagali o skup interwencyjny pszenicy?

owies i mieszanki zboża po 200 tona do kotłowni szło. był jek i stekanie. cena haniebną dali A chłopaki i tak w kolejce do skupu stali żeby parę złotych wziąć. I też nikt nie wiedział co się właściwie stało. 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

2 minuty temu, gustaww napisał:

Ja Ci wydzierżawię, będzie z 18 ha średnio 4kl , jak takie rarytasy to 3 tyś z ha ktoś tu pisał że normalna stawka 🙋‍♂️Lubelskie zapraszam.

Ja mam ponad 2 hektary w dzierzawie. Własciciel bierze dopłaty i nic wiecej nie dopłacam

Opublikowano
32 minuty temu, HF86 napisał:

owies i mieszanki zboża po 200 tona do kotłowni szło. był jek i stekanie. cena haniebną dali A chłopaki i tak w kolejce do skupu stali żeby parę złotych wziąć. I też nikt nie wiedział co się właściwie stało. 

zmowa cenowa skupów ( jak  każdego roku )

Opublikowano
37 minut temu, krilan06 napisał:

Czy ktoś słyszał o nawozie płynnym Efficie-N-t 28? Agrochem Puławy sprzedaje to pod nazwą Nitro slow, zastanawiam się czy tego nie wziąć

Korzystałem z niego na próbę w tym roku na pszenicę jarą. Miał poprawić białko. Parametry wyszły identyczne jak bez niego. Niby ma się sprawdzać bardziej na ozimych.

Opublikowano
48 minut temu, HF86 napisał:

6 minut temu, krilan06 napisał:

11zł netto za litr przy całym mauserze, 20l na ha zastępuje podobno 150kg nawozu azotowego

20 l nie moze zastapic 150 kg nawozu azotowego.

Opublikowano
53 minuty temu, HF86 napisał:

u mnie wtedy owies przeleżał 2 lata i po 350 pojechał, świeży po 400-450 był

Opublikowano
53 minuty temu, andrzej1988 napisał:

Ja mam ponad 2 hektary w dzierzawie. Własciciel bierze dopłaty i nic wiecej nie dopłacam

Bo to normalna i uczciwa cena... ja za 3-4 klase daje doplaty podatek place i daje 400 zl dodatkowo

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, arek_124711 napisał:

20 l nie moze zastapic 150 kg nawozu azotowego.

Wiesz w ogóle jak to działa? To nie jest zwykły nawóz dolistny

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Ale zastanów się jak tymi 20l zaspokoisz potrzeby roślin na azot. 30kg N na tonę pszenicy.

Przecież to nierealne. Chyba że zmodyfikuje pszenicę żeby azot z atmosfery wiązała. Ale tego jeszcze nie grali🤭

Opublikowano
11 minut temu, kamillos10 napisał:

Korzystałem z niego na próbę w tym roku na pszenicę jarą. Miał poprawić białko. Parametry wyszły identyczne jak bez niego. Niby ma się sprawdzać bardziej na ozimych.

Ja właśnie planuję stosować w oziminach, ile litrów na 1ha stosowałes?

Opublikowano
11 minut temu, krilan06 napisał:

11zł netto za litr przy całym mauserze, 20l na ha zastępuje podobno 150kg nawozu azotowego

Kolejny cud marketingowy Faza stosowania -liść flagowy lub ostatni liść QQ a do tego czasu ma pobierać emocje w oczekiwaniu na ten cudowny nawóz  

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ale zastanów się jak tymi 20l zaspokoisz potrzeby roślin na azot. 30kg N na tonę pszenicy.

Przecież to nierealne. Chyba że zmodyfikuje pszenicę żeby azot z atmosfery wiązała. Ale tego jeszcze nie grali🤭

W lutym pójdzie kizeryt, w marcu 150kg polifoski 5, 130kg saletrosanu 26 i 150kg saletry i następnie bym dał 20l tego nitro slow

Opublikowano

To co innego,  nie śledzę dokładnie i zrozumiałem że to zamiast 150kg saletry

Opublikowano

kiedyś też były jakieś magiczne humusy. 20 litrów cuda miały robić. u znajomego zrobiły bo wszystko popryskal, a rok był fest urodzajny. ja prawie po wszystkich uprawach pasek w środku przejechałem i nigdzie śladu super działania nie widziałem. 

kiedyś też były jakieś magiczne humusy. 20 litrów cuda miały robić. u znajomego zrobiły bo wszystko popryskal, a rok był fest urodzajny. ja prawie po wszystkich uprawach pasek w środku przejechałem i nigdzie śladu super działania nie widziałem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v