Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

gdzieś jest sufit od którego to się odbije. tak samo i ceny gazu. unia i jej pakiet co2 😂 jest jeszcze reszta świata która takich yebnietych podatków nie wymyśliła i nawet po opłaceniu jakiegoś cła będzie im się opłacało przewozić do europy. 

gdzieś jest sufit od którego to się odbije. tak samo i ceny gazu. unia i jej pakiet co2 😂 jest jeszcze reszta świata która takich yebnietych podatków nie wymyśliła i nawet po opłaceniu jakiegoś cła będzie im się opłacało przewozić do europy. 

Dokładnie, chyba że to grubsza zmowa to wtedy nie wiadomo, 

A jak myślicie ruscy puścili już gaz do Niemiec bo przez Jamał przyblokowali

Opublikowano (edytowane)

wujek Putin świetnie się bawi i pokazuje unii że mają tańczyć jak on zagra. tyle krzyku że zaglodzic Rosję trzeba A to Putin ich trzyma w potrzasku. 

2900 saletra to nikt sobie czegoś takiego rok temu nie wyobrażał. 

Edytowane przez HF86
Opublikowano
20 minut temu, arek_124711 napisał:

I co wyslali samochody po cos co nie bylo awizowane do odbioru przez ich firme? Smiechu warte. Gdyby tak bylo jak przedstawiasz to napewno wloclawek poinformowalby odbiorce wczesniej ze nie ma towaru itp a nie narazalaby dystrybutora na koszty przejazdow aut na pusto. To nie piaskownica. I zeby bylo jasne nie podwazam tego ze mowisz prawde ale watpie w prawdomownosc osoby ktora Ci przekazala takie informacje...

Nie wiem, nie znam sie. Mowię co gadał znajomy. Szef w firmie mało sie pojawia bo mówił ze rolnicy go wyzywają ze go ,,pojebalo” ze drogo, ze nie chce sprzedać a nie maja czego, plac pusty, towaru nie mogli kupic, jak jest naprawdę? Nie wiem, pewnie spotkało sie kilku, kilkunastu panów w jakimś hotelu i ustalili ze skoro inne branże przez rok covidu zarobiły miliony to oni tez chcą i takie mamy ceny.

A ze cała otoczka sprzyja (podwyżki prądu, gazu, inflacja)  temu to czemu sobie odmówić extra zarobku???

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Sufit na pewno jest , tylko z tych pogłosek co się słyszy to wydaję się że cena tego sufitu jeszcze  nie dotknęła . Na pewno przyjdzie ten czas że będzie ostra jazda w dół , ale raczej nie będzie to na tegoroczne uprawy , chyba że gdzieś na 3 dawki bądz kukurydzę , ale to będą pewnie jeszcze tylko korekty cenowe a nie zjazd . 

Opublikowano (edytowane)

,

Edytowane przez SAUTER
pomylka
Opublikowano
HF86 napisał:

wujek Putin świetnie się bawi i pokazuje unii że mają tańczyć jak on zagra. tyle krzyku że zaglodzic Rosję trzeba A to Putin ich trzyma w potrzasku. 

kto by pomyślał ze taka cena bedzie. 1500-1600 bym sie spodziewał ale nie 2900

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, gustaww napisał:

Nie to że akceptuję tą cenę ale, ja również uważam że trzeba robić sobie porównanie jakieś, ja za zaksan zapłaciłem 2800zł  a pszenicę sprzedałem po 1350zł. Na 1 ha mam zamiar wysiać średnio 400kg N , czyli mniej niż tonę pszenicy kosztuje mnie sam azot, NPK ( 9:15:28) kupiłem po 2000zł/t  i sypnąłem 250kg. Więc nawożenie kosztuje mnie 1570zł na hektar  gdzie dostarczam  150kg czystego N.  Cena 1 tony pszenicy starcza na zakup nawozów które pozwolą uzyskać już dobry wynik pszenicy.  W roku poprzednim aby dostarczyć tyle N musiałem wydać 800zł  a pszenicę sprzedałem po 830zł, różnica nie jest aż taka duża.

Jak Was stać to nie wysiewajcie nawozów, wkrótce Wasze gospodarstwa przestaną przynosić jakikolwiek dochód . Ja wolę kupić bo zyskam więcej, a jak przypuszczam to ceny spadną do poziomu 2000zł za saletrę a pszenicy do 1000zł i tak zostaje, wszystko drożeje.

Nie pisz bo się nauczą liczyć jeszcze 😛 Tutaj ważny jest tylko przelicznik ile saletry kupię za tonę pszenicy, innych proporcji i współczynników nie wolno uwzgledniać

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

dajcie to forum nowemu ministrowi rolnictwa poczytać. 😂

Opublikowano
14 minut temu, Roxer napisał:

Nie pisz bo się nauczą liczyć jeszcze 😛 Tutaj ważny jest tylko przelicznik ile saletry kupię za tonę pszenicy, innych proporcji i współczynników nie wolno uwzgledniać

A Ci którym się super opłaca mają tylko nawozy jako koszt, ich rodziny żyją powietrzem i miłością 😜

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, KarolaKarotka napisał:

A Ci którym się super opłaca mają tylko nawozy jako koszt, ich rodziny żyją powietrzem i miłością 😜

W normalnym roku 3 t to koszt wyprodukowania reszta zysk, uważasz że w tym będzie inaczej?

3t x 800zł= 2400zł i masz 2400 na czysto przy 6 tonach pszenicy

3t x 1350 = 4050zł i 4050 do kieszeni

Przyjmijmy że koszt uzyskania to nawet 4 t pszenicy to zostaje Ci 2700zł  i tak więcej jak rok temu, chyba że puściłeś w żniwa pszenicę i nie kupiłeś od razu saletry.

npk + saletra 1600zł ( 150N w czystym składniku)

Odchwaszczanie 130zł

2 x grzybówka  300zł

skracanie mikro - 300zł

= 2330zł śor z nawożeniem, paliwo kupujesz w tej samej cenie  co rok temu, ewentualnie dodaj 300zł żeby było na Twoje.

Jak ktoś liczyć nie umie nic nie poradzę, nie można liczyć że kiedyś saletra po 800zł/t bo i pamiętam jak pszenica w żniwa 500zł/ tona była. 

Opublikowano

Czemu przeliczacie saletrę na pszenicę?. Ja mam trochę 4kl. reszta 5i 6. Jak da 5 ton z ha to max. Mam też 15ha łąk, częściowo zalewowe. Do tego dziki, jelenie, sarny a i czasem łoś przebiegnie. Siana w okolicy tyle że po 40-50zl nie ma chętnych. Jak siać teraz takie drogie nawozy? Pozdrawiam.

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Nie wiem, nie znam sie. Mowię co gadał znajomy. Szef w firmie mało sie pojawia bo mówił ze rolnicy go wyzywają ze go ,,pojebalo” ze drogo, ze nie chce sprzedać a nie maja czego, plac pusty, towaru nie mogli kupic, jak jest naprawdę? Nie wiem, pewnie spotkało sie kilku, kilkunastu panów w jakimś hotelu i ustalili ze skoro inne branże przez rok covidu zarobiły miliony to oni tez chcą i takie mamy ceny.

A ze cała otoczka sprzyja (podwyżki prądu, gazu, inflacja)  temu to czemu sobie odmówić extra zarobku???

Tym bardziej powinni rolnicy wypiąć  się na nich. Jest tyle firm transportowych, dogadać się i ściągać z zagranicy na własne potrzeby. A zachłanne dzbany niech trzymają dla siebie ten nawóz.

Opublikowano
18 minut temu, gustaww napisał:

W normalnym roku 3 t to koszt wyprodukowania reszta zysk, uważasz że w tym będzie inaczej?

Przyjmijmy że koszt uzyskania to nawet 4 t pszenicy to zostaje Ci 2700zł  i tak więcej jak rok temu, chyba że puściłeś w żniwa pszenicę i nie kupiłeś od razu saletry.

Odchwaszczanie 130zł

2 x grzybówka  300zł

skracanie mikro - 300zł

= 2330zł śor z nawożeniem, paliwo kupujesz w tej samej cenie  co rok temu, ewentualnie dodaj 300zł żeby było na Twoje.

Jak ktoś liczyć nie umie nic nie poradzę, nie można liczyć że kiedyś saletra po 800zł/t bo i pamiętam jak pszenica w żniwa 500zł/ tona była. 

a to faktycznie kolego dla Ciebie G.A. powinna jeszcze ceny podnieść :)

• Haha 1
Opublikowano

Niech podnoszą, Wam się nigdy nie opłaca. Mojemu tacie też się całe życie nie opłacało i oddał mi gospodarstwo, ja co roku mam na utrzymanie rodziny, inwestycje za gotówkę  i zachcianki. Jak Wam się nie opłaca chętnie kupię tą nieszczęsną ziemię  i będę zawsze dokładał.

Opublikowano
23 minuty temu, gustaww napisał:

Odchwaszczanie 130zł

2 x grzybówka  300zł

skracanie mikro - 300zł

Widocznie my jacys ulomni 😂

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

a  czy  ktoś  rok  temu  wyobrażał  sobie  rzepak  po  3-3,5 tys /t  albo  pszenicę  w  porywach do 1,4 tys

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v