Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

a jeśli zdrożeje to z jare zasiewy wszystko strączki.

Strączki też lepiej wychodzą z azotem. To tylko mit że nie trzeba. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Strączki też lepiej wychodzą z azotem. To tylko mit że nie trzeba. 

Pod fasole 100 kg. saletrzaku dawałem więcej można ale wtedy buja w górę i długo zielone.

Opublikowano

Włoski sprzęt składany w Sokółce. Czyli polski Motyl Fruit🤭

Kwasówa Panie, nie ma lipy🤣

Występuje też jako Gaspardo na innych rynkach

Opublikowano

A nawozy sztuczne zostały wprowadzone dopiero na początku XX wieku -wcześniej też coś tam zbierali i jakoś tam żyli -może nie tyle miliardów ludzi ale jeżeli 30% żywności jest marnowana to jest jeszcze 30% zapasu w obniżce plonów kolejne 50% to ograniczenie produkcji mięsa i wegetarianizm tak że jest jeszcze pole do manewru .Niewątpliwie złoża fosforytów a później soli potasowej kiedyś się skończą - i co później? 

Opublikowano
20 minut temu, RU68 napisał:

A nawozy sztuczne zostały wprowadzone dopiero na początku XX wieku -wcześniej też coś tam zbierali i jakoś tam żyli -może nie tyle miliardów ludzi ale jeżeli 30% żywności jest marnowana to jest jeszcze 30% zapasu w obniżce plonów kolejne 50% to ograniczenie produkcji mięsa i wegetarianizm tak że jest jeszcze pole do manewru .Niewątpliwie złoża fosforytów a później soli potasowej kiedyś się skończą - i co później? 

Zanim sie skocnza to ludzkosc zacznie wytwarzac jedzenei sztucznie. Juz mieso czy skrobie potrafia wyprodukwoac w sposob sztuczny

Opublikowano

Z powietrza tego nie wyprodukują.

A mnie takie rozterki kiedyś naszły.

Może i oceany zawierają nasze nawozy sztuczne.

Chyba możliwy byłby odzysk potasu fosforu podobnie jak odzyskiwane są metale szlachetne🤔

Opublikowano
5 minut temu, RU68 napisał:

A dla mnie niech wszystko pozostanie na obecnym poziomie to jestem sporo do przodu 

A ja mam w plecy na produkcji zwierzęcej i to fest. 

25 minut temu, RU68 napisał:

zbyt na ziarno nakrecalo do tej pory konsumpcja mięsa. ale w raz ze spadajaca jakością i nową modą teraz w krajach rozwiniętych spada. 

żeby powstał kg wolowiny musi być rownowaznik 13 kg ziarna.kg mięsa łatwo zjeść rodziną na obiad. makaron z 13kg ziarna albo kasza to masa jedzenia. 

świat nie jest głodny, tylko wybredny. 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Z powietrza tego nie wyprodukują.

A mnie takie rozterki kiedyś naszły.

Może i oceany zawierają nasze nawozy sztuczne.

Chyba możliwy byłby odzysk potasu fosforu podobnie jak odzyskiwane są metale szlachetne🤔

Pewnie tak samo opłacalne by bylo jak odzyskwianie soli z oceanu

Opublikowano

Technologia tanieje, surowiec drożeje. Nie wykluczone że będziemy musieli szukać alternatyw.

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

zbyt na ziarno nakrecalo do tej pory konsumpcja mięsa. ale w raz ze spadajaca jakością i nową modą teraz w krajach rozwiniętych spada. 

żeby powstał kg wolowiny musi być rownowaznik 13 kg ziarna.kg mięsa łatwo zjeść rodziną na obiad. makaron z 13kg ziarna albo kasza to masa jedzenia. 

Tylko teraz zasiejesz kukurydzę na ziarno i zboże i że 3 lata prawie bez npk na samym azocie możesz jechać póki nie odessiesz całego obornika. Reszta już ma sraczkę a poczekajmy do jesieni jak ceny nawozu się nie zmienią. Sam pisałeś o młodych którym oczy się świeciły na plony jakie zbierali tylko zbudowane na hodowli...

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

Jedzenie musi być drogie aby go nie marnować - odbiór śmieci również aby ich nie wytwarzać niepotrzebnie to samo paliwo i energia .Tyle że miliardy ludzi nie zaoszczędzą tego co zmarnują milionerzy pomimo ich chciwości

Opublikowano

Ja w tym roku dałem po 30 t obornika bydlęcego pod orkę zimowa na każdy hektar ziemii i tak co roku praktycznie no chyba że wapno idzie to wtedy nie

Opublikowano
6 minut temu, wojak1986 napisał:

Reszta już ma sraczkę a poczekajmy do jesieni jak ceny nawozu się nie zmienią. Sam pisałeś o młodych którym oczy się świeciły na plony jakie zbierali tylko zbudowane na hodowli...

Każdy dziś skupia się na azocie, a mi się wydaje że jeszcze większy płacz będzie od czerwca za PK.

Ten na tą chwilę można rzec że jest w promocji względem azotu.

Opublikowano

Pewnie że to budulec plonu którego nie widać ale ludzie z hodowlą tego npk raczej nie żałowali do tej pory. Wszystkiego nawozami naturalnymi nie zastąpimy ale co jeśli te ceny takie pozostaną? Sam też nie zrobisz zapasów na 10 lat. Musi być zachowana równowaga w przyrodzie bo inaczej koszty zjedzą ten interes i nie będzie życia że zbóż

Opublikowano
10 minut temu, wojak1986 napisał:

Tylko teraz zasiejesz kukurydzę na ziarno i zboże i że 3 lata prawie bez npk na samym azocie możesz jechać póki nie odessiesz całego obornika. Reszta już ma sraczkę a poczekajmy do jesieni jak ceny nawozu się nie zmienią. Sam pisałeś o młodych którym oczy się świeciły na plony jakie zbierali tylko zbudowane na hodowli...

dużo dłużej. miałem dzierżawę 9 lat. od tragedii w składzie po średnią wyrobiłem. npk i obornika po 60 ton minimum szło. przyjechał spadkobierca to przetrzmalem dwa lata na azocie tylko i wydarlem ile się tylko dało 

on to trawą z motylkowatymi zasial i 4 lata już po 4 pokosy dobre zabiera. 

także parę lat na budowę składnika trzeba i parę lat zajmuje jej wyczyszczenie. A biorąc tylko ziarno, zostawiając słomę i dobre poplony to dużo się na świecie zmieni zanim przestanie rodzić przy minimum nawozów. 

Opublikowano

Agrest to uważasz że pk póki co jest cenowo w miarę "tanie" i będzie tylko drożej? Wszedłem do domu to już ojczulek powiedział że w agroniznesie mówili o nawozach że nie ma szans aby potaniały, a zboża pikują w górę jeśli chodzi o cenę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v