Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na okolicy ze 2 tygodnie temu miałem taką sytuację że pytałem o cenę nawozów m.in. saletry w jednym składzie to 2850 chyba była wtedy. Przed placem spotkałem handlowca z konkurencyjnego składu oddalonego o jakieś 30km pytam o cenę to samo 2850, trochę to dziwne ta cena, a jeszcze dziwniejsza obecność tego handlowca.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiadomo dokładnie kiedy ale trochę może stanieć,  zaraz będzie krzyk o ceny ropy i prądu no i gospodarkę (inflacja) więc jak już to niewiele, tak przewiduję.Jakby miało tanieć dużo to by eksport na zachód ruszył i to na ostro.

Do publicznej wiadomości podaje się takie prognozy

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wyniki-Grupy-Azoty-pod-presja-cen-gazu-na-horyzoncie-kolejne-ryzyka-dla-marz-analiza-8206385.html

W tym zdaniu można  znaleźć tłumaczenie eksportu  choćby na wschód

" Azoty podały, że priorytetem jest zagwarantowanie dostępu do nawozów na rynku krajowym, dlatego podjęły decyzję o ograniczeniu eksportu, z wyłączeniem kontraktów wieloletnich."

Cena saletry w moich okolicach też jest na poziomie 2800- 2900/t

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

I co z tego ze cena gazu idzie do dolu oni tak szybko nawozow nie opuszcza bo beda tlumaczyc sie ze wyprodukowali go z gazu zakupionego wczesniej.  Tucznik tanieje  cena z przed 30 lat a w sklepie jakos jeszczw nigdy nic nie potanialo. A podniosa zywiec 20 gr to znowu w sklepach podniosa o 2-3zl. Lokalny sklad saletra 2860 mocznik 3550

• Like 1
Opublikowano

Wypchnęli tani azot za granicę, teraz jak ceny gazu poszły w górę to nikt nie chce saletry i chwalą się że będą produkować dla nas. Niech se w tyłek teraz wsadzą drogi azot, było nam zapewnić tani dostęp  do saletry i dla nas produkować  wcześniej a teraz wypychać za granicę.

Opublikowano

Jak z paliwem - cena barylki idzie do gory - podnosza od razu, cena barylki spada -nie opuszczaja cen bo rzekomo maja zapasy produktu zrobionego na drogim surowcu. Tak to sie zarabia. Ja tam jarego nic nie sieje, a pod oziminy kupilem jeszcze w miare cenowo npk i saletre na pierwsza dawke. pier**le ich za te pieniadze, gdy nie wiadomo jaka bedzie cena zboz za rok. Do wiosny ceny nie zejda do akceptowalnego poziomu, to skonczy sie na 250kg saletry. Zbiore 3t, zaoszczedze na skracaniu, odzywkach, fungicydach, wiecej czasu w domu spedze, a oni niech sie wala.

Opublikowano

dzis kupiony Holist NK po 1320 zl brutto. Polifoske Krzem po rzepak kupiony był po 1790 brutto, saletrzak pod rzepak po 1340 brutto. Po rzepakach i soi pod pszenice poszło 400-500 kg Atrigranu bez npk. Cena 450 brutto tona. Jeszcze w miare ok to wyszło. Zostały tylko do kupienia azoty RSM gdzie ceny są zaporowe.

Opublikowano (edytowane)

https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/ceny-gazu-gazprom-nie-zwiekszy-w-tranzytu-gazu-przez-ukraine-5456477

kto sobie kupił azot w czas sporo zarobi w przyszłym sezonie, ogólnie gaz mocno wystrzelił po 20 sierpnia a azoty dopiero po 20 września więc chwile był jeszcze dostępny w dobrych cenach a zapasy to chyba się skończyły i teraz leci tylko z drogiego gazu.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

Byłem dziś w sklepie to ludzie już się zapisują na qq do siewu, a ona bidna jeszcze na polach. Majstra 300l mają po letniej cenie ale nikt tego nie chce. Bayer podobno oficjalna podwyżka na środki 26%

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
7 minut temu, Tigon napisał:

piszecie że nie dacie azotu bo drogi a jednocześnie znikają fungicydy, regulatory itp z półek, dziwne

Piszą, że nie dadzą azotu a pewnie jeżdżą od składu do składu i szukają chętnego, żeby im sprzedał.

• Haha 1
Opublikowano

Ale pitolicie. U mnie nikt azotu teraz nie kupuje, kto kupił wcześniej to ma a teraz wszyscy się wstrzymują do jakichś spadków  cen. Oczywiście że kupię saletrę ale nie sypnę jak zwykle tylko 1/3 dawki. Zastanawiam się też nad dokarmianiem dolistnym.

Opublikowano
48 minut temu, Tigon napisał:

piszecie że nie dacie azotu bo drogi a jednocześnie znikają fungicydy, regulatory itp z półek, dziwne

Regulatory potrzebne, żeby azot nie poszedł w biomase, tylko w ziarno i do tego nadaje sie chyba najlepiej CCC, a ŚOR już mam zakupione w 95% chociaż nie wiem jak będzie na wiosnę z nawozami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v