Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem w latach 2003-2008 doradcą finansowym i powiem wam że Ci co wzięli w ostatnich 2 latach kredyt hipoteczny to czeka ich los frankowiczów z przed kryzysu w 2007.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Tak jak w większości hurtowni. Dzisiaj byłem po siarczan magnezu doglebowy po 1145 brutto i saletrzaku po prawie 3 tys. Pytam o niewielkie ilości polidapu i Korn kali a on mówi że nie ma i raczej nie będzie. A jak byk stoi z dwa samochody polidapu na placu. Przeczekają tydzień czasu żeby wybadać rynek po ile sprzedac i dalej będą handlować tylko nikt tego nie kupi

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Co to za sok z gumijagod że pozwala przepowiadać przyszłość. Ewentualnie co to za towarzysz

To nie sok z gumijagód. Cukrownia Pfeifer Langen dysponuje informacjami odnośnie kursu walut, cen nawozów itd. Przed słabnięciem złotówki chcą zabezpieczać kurs euro plantatorom do rozliczeń na niskim poziomie, teraz chcieli umowy na dostawy na 2 lata pisać z ceną ustaloną z góry. Chłopki mają siać buraki po 30 euro tona i sypać na nią saletrę za ponad 4000 zł.

• Like 1
Opublikowano

Ja wczoraj zamówiłem rsm na pierwszą dawkę jednak fizycznie nie było go na stanie i faktury nie ma. Teraz to chyba cena 2680 brutto to nie aktualne. Jeśli zaśpiewa 4000 to poszukuję 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, danielursus3p napisał:

Swoją drogą mój mentor nakręcał by inwestować w gaz. Nie pomylił się jebaniutki. A mówił o tym kilka lat wstecz.

Trader 21? 

Jeżeli te podwyżki nawozów faktycznie są, to ci co mówili że ni uja nie będą kupować po 2800, to właśnie dotrzymali słowa hahahaha 

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, danielursus3p napisał:

Nie no ale poważnie jakby kto mistera miał do sprzedania to bym kupił. Może bym i innej odmiany spróbował byle słodki. 

Jak coś będę wiedział to Ci napiszę

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Niby ciekawa teoria, ale duże gospodarstaw są na Vacie i go nie płacą więc żadnej dodatkowej kasy z Vat nie będzie.

jak go nie płacą ,to takie uproszczenie może fizycznie nie zapłacą ale muszą odliczyć, jak sprzeda rzepaku na 100 k netto i kupi nawozu na 100 koła netto to jest na 0

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/20000-indyjski-regulator-rynku-zamknal-gieldowy-obrot-na-glownymi-towarami-rolnymi

Jak większość pójdzie na ekologie i strąki gdzie jest przewidziana pewna pula środków, to może być że dopłata 100 zł wyższa będzie

Edytowane przez pawelek98
Opublikowano

Wczoraj liczyłem koszt nawozu na trawę, dać skromnie to będzie 13000 na 7ha. 

Z tych traw zbiorę około 160 bel. Plus robocizna. 

Za tą kwotę kupię w tej chwili 180 bel siana. Tylko przywieźć. 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Bugii napisał:

No i gdzie sa experci z forum ze w zime gaz  bedzie taniec i nawozy stanieja????:D

https://businessinsider.com.pl/piec-najciekawszych-wydarzen-w-gospodarce-dzisiaj-ranking-24122021/gkrny3e

czytaj również inne strony nie tylko Agrofoto chociaż tu ekspertów dużo

nie kupować saletry być może z tym cennikiem zagrywka żeby wyprzedać po 2800 zł, tak by wynikało z linku powyżej

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Wczoraj liczyłem koszt nawozu na trawę, dać skromnie to będzie 13000 na 7ha. 

Z tych traw zbiorę około 160 bel. Plus robocizna. 

Za tą kwotę kupię w tej chwili 180 bel siana. Tylko przywieźć. 

Ty nie myśl że inflacja i podwyżki ominą bele i że ktoś będzie je turlał dla ciebie po polu w cenie z zeszłego roku. No chyba że kupiłeś już i czekasz aż urosną i się zwiną.

Edytowane przez sznajdik
  • Like 1
Opublikowano

Do tej pory te 2800 za saletrę  jeszcze mogłem przegryźć bo zostawało coś kasy ale 4600zł to już grubo. Mam na 2 dawki na rzepak i jedną na zboża. Przy tej cenie to zastanawiam się czy nie zejść o 100 kg saletry z rzepaku i sypnąć drugą na zboża. Ziemniaki teraz jak będzie dzwonił odbiorca podnoszę cenę x2 i pierniczę jak mu nie pasuje to bykom spasę.

Opublikowano

Jeśli będzie tak dalej drogi nawóz i sypać będziemy 50 procent nawozu na hektar, to nie opłaci się brać dzierżawy i sypać tam 50 procent nawoZu ,lepiej sypnąć 100 procent nawozu na swoje pole i zebrać 8t a nie 4, mniej roboty kasa większą,robić na kogoś....

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

No i gdzie sa experci z forum ze w zime gaz  bedzie taniec i nawozy stanieja????:D

A kto twierdził, że w zimie gaz będzie tani? Stanieje wiosną, na razie mamy od trzech dni zimę. 

Opublikowano
16 minut temu, sznajdik napisał:

Ty nie myśl że inflacja i podwyżki ominą bele i że ktoś będzie je turlał dla ciebie po polu w cenie z zeszłego roku. No chyba że kupiłeś już i czekasz aż urosną i się zwiną.

Trochę kupiłem i po świętach jeszcze kupię. 

Wczoraj z wetem gadałem i mówi że też by brał, tylko siano. 

Sianokiszonka może być różna. 

W okolicy raczej będą ten towar sprzedawać. 

W tym roku ci co mają mieć siano do sprzedania to nawozu siać nie będą. 

1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

Po obecnej cenie tak. Nie wiadomo co będzie w czerwcu...

Dlatego będzie teraz siano kupione a nie sianokiszonka. 

Jak dalej będzie taka drożyzna to się ograniczy bydło do bazy paszowej bez jakich kolwiek zakupów i będzie bez roboty. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v