Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ŚOR też poszły już w górę ?

Od 5 do 20% w góre ŚOR, do tego problem z dostępnością niektórych substancji.  Ale ty Mariusz ponoć sporo socjalu dostajesz, to ci starczy xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jeszcze około 2,5 miesiąca do czasy wysiewu pierwszej dawki azotu pod zboża. Wiele się może jeszcze wydarzyć. Nawoź jeszcze nie kupiony, w lutym będę liczył czy warto w ogóle go kupować i wysiać. Pozdrawiam wszystkich i trochę wyluzujcie, bo ta sytuacja nie dotyczy tylko rolników tylko całego społeczeństwa. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Od 5 do 20% w góre ŚOR, do tego problem z dostępnością niektórych substancji.  Ale ty Mariusz ponoć sporo socjalu dostajesz, to ci starczy xD

Ja popieram socjal  a nie pobieram .

Opublikowano
15 minut temu, kamilex193 napisał:

Ze mnie się śmieli że kupiłem Zaksan 32 po 1130netto maj/czerwiec że co ja robię głupi. Teraz już im nie do smiechu

Nie kłam bo nie kupiłeś po tyle! 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kas_nowa napisał:

Jeszcze około 2,5 miesiąca do czasy wysiewu pierwszej dawki azotu pod zboża. Wiele się może jeszcze wydarzyć. Nawoź jeszcze nie kupiony, w lutym będę liczył czy warto w ogóle go kupować i wysiać. Pozdrawiam wszystkich i trochę wyluzujcie, bo ta sytuacja nie dotyczy tylko rolników tylko całego społeczeństwa. 

Właśnie w tym problem, że w tej rozgrywce jest znana data największego popytu czyli max 1 marca. Moim zdaniem wywinduja cenę pod 5tys i złapią większość ludzi chociaż na zmniejszone dawki, a w połowie marca cena spadnie na 3,5k i reszta to będzie łykać jak promocje...

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

co tam wycofują w truskawce a warto zrobić tego zapas?

dzwoniłem na skład to w jednym saletra 4700 a w drugim na razie nie sprzedają choc koleś powiedział, że na pewno będzie poniżej 5 000 😁

a tak w ogóle to takie wstrzymywanie sprzedaży wchodzi pod jakieś paragrafy?

Opublikowano
Tomek90 napisał:

15 minut temu, kamilex193 napisał:

Ze mnie się śmieli że kupiłem Zaksan 32 po 1130netto maj/czerwiec że co ja robię głupi. Teraz już im nie do smiechu

Nie kłam bo nie kupiłeś po tyle! 

Widze że wiesz lepiej niż ja po ile kupiłem.

Opublikowano

W normalnych krajach tak . A w krajach trzeciego świata nie 😪

Opublikowano
36 minut temu, wojak1986 napisał:

Widocznie nikt Ci nie powiedział, że to nie jest zły sen. Auta, maszyny, budowlanka wszyscy coś kupują jeśli mają środki...

Zgadza się, kupiłem maszynę w bardzo fajnej cenie, nawozów nie kupiłem poczekam do połowy marca skoro już tyle poczekałem, pewnie zabraknie co? 🙈

1 minutę temu, kamilex193 napisał:

Widze że wiesz lepiej niż ja po ile kupiłem.

Mówiłeś przecież miesiąc temu że po 2100 🙉

Opublikowano
2 minuty temu, thor1984 napisał:

tak w ogóle to takie wstrzymywanie sprzedaży wchodzi pod jakieś paragrafy?

Oczywiście że tak. Pod paragraf "Producenci nawozów jako priorytet stawiają zaopatrzenie polskich rolników i robia to zgodnie z życzeniem Ministra Rolnictwa".:lol:

Opublikowano
Tomek90 napisał:

1 minutę temu, kamilex193 napisał: Widze że wiesz lepiej niż ja po ile kupiłem. Mówiłeś przecież miesiąc temu że po 2100 🙉

może ktoś mówił ale nie ja.

Opublikowano

witam lokalna duża firma podjęła za mnie ważna decyzję o nie kupywaniu nawozów mocznik 6 tys saletra amonowa 4,7 tyś wczoraj ceny były takie mocznik 4tys saletra 3 tyś. Głowa do góry jestem w ekologii.

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, thor1984 napisał:

co tam wycofują w truskawce a warto zrobić tego zapas?

W najbliższym czasie nie słychać żeby mieli wycofywać coś w truskawce. Obecnie chyba największy problem to jest z difenokonazolem.

Opublikowano
13 minut temu, asus921 napisał:

Właśnie w tym problem, że w tej rozgrywce jest znana data największego popytu czyli max 1 marca. Moim zdaniem wywinduja cenę pod 5tys i złapią większość ludzi chociaż na zmniejszone dawki, a w połowie marca cena spadnie na 3,5k i reszta to będzie łykać jak promocje...

I to jest najepsza zagrywka GA i rzadu, jak zarobic na na niedomykajacy sie budzet.

Wiekszosc zarzekala sie ze nie kupi saletry po 2800 i mocznika po 3600, a sklady nawozow, ktore nie zablokowaly sprzedazy, w ciagu dwoch ostatnich dni wyprzedaly caly azot...

Za miesiac zrobia to samo i rolnicy beda lykali azoty po 4 i 5 tys, bo znowu 1,5 tys podwyzka:)

I dalsze coraz wieksze zyski dla GA.

Sowoja droga ciekawi mnie jak jest z obowiazywanie kontraktu na dostawy gazu, podpisanego za Pawlaka, ktory mial chyba obowiazywac do 2022 roku? Jakies 2 lata temu przedstawiciel GA, mowil, ze taniej nie da sie produkowac azotow, bo pawlak niekorzytna umowe na zakup gazu podpisal...:)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie jedna firma co prawda z branży budowlanej też podjęła decyzje za ludzi o  zamknięciu zakładu na okres zimowy choć popyt jest ogromny, ale stwierdzili, że ludzie nie kupią towaru po kosmicznych cenach jaki musieli by zawołać przy obecnych cenach gazu stosowanego przy produkcji. Fakt ludzi na bezroboci poszli to jedyny minus.   

Na zachodzie Europy dawno zakłady azotowe stoją, ale może u nas rolnicy bogatsi.

To co robią handlowcy i producenci nawozów wzbudza tylko śmiech choć mam tylko azot na pierwszą dawkę, ale rok był dobry, nie rzuciłem sie na nowe maszyny jak sporo rolników i równie dobrze mogę sobie przeczekać do następnego sezonu. 

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

ale to się udało im na szczęście rozwiązać. przecież to jeden z największych sukcesów 😂

Opublikowano
3 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Jak za darmo. U mnie gdzie tego towaru mało to stawki po 90zł i nikt nie chce sprzedać więcej jak rozrzutnik 

To jaki to interes płacić 90 czy 100 zł/tona , przecież trzeba rzucić na ha minimum 30ton ( 3000 zł ) a i tak trzeba poprawić nawozami sztucznymi , bo co za plon ci urośnie na tych 30 tonach? Ja w tym roku wziąłem 10 rozrzutników od sąsiada w rozliczeniu za lucernę ( skosił sobie kawałek na sianokiszonkę ) i rozrzuciłem ten obornik na 1,4 ha . Niech będzie że w sumie tego obornika było z 30 ton , ale npk posypałem normalnie jak na inne działki , i azot na wiosnę też jak wszędzie pójdzie bez żadnych korekt , bo żeby odpowiedni plon dało bez nawozów sztucznych to pewnie koło 100 ton obornika by trzeba dać , a to przy tej cenie jest już 10000zł /ha

Opublikowano

Po przeczytaniu forum z dziś i tego co piszą w wielu miejscach byłem na lokalnym składzie i zamówiłem 2 tony saletry na kłos, cena jeszcze "stara" 2900 brutto, saletrzaku sporo na placu jest, 2750 brutto, sprzedający też mówił o tym co tutaj i od rana trochę już sprzedał nawozów. Północne Mazowsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v