Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał:

Słonecznik 

Na 5 klasie sieje żyto z rzepakiem na zmianę, możesz siać kukurydzę skoro masz obornik, a najlepiej słonecznik, ale np dla mnie koliduje on z rzepakiem. 

ja mam do ciebie pytanie. co to za 5 klasa że siejesz żyto i rzepak? Tato dali w lapę za komuny by była niższa klasa czy jak? a jak nie dali to dlaczego nie pszenica skoro rzepak wychodzi? bo przy takiej klasie to stosunki wodne muszą być bardzo dobre że go siejesz

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Saletra w cennikach Anwilu już po 4200, polecam czekać dalej do wiosny, wkoncu kiedyś stanieje ;) a jak ladowalem po 1500 to się śmiali ze mnie, że wiosna stanieje ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał:

Tomek to ty chyba wiosną saletrę po 1500 kupował. Bo ja saletrosan w żniwa płaciłem 1520. A saletra była droższa.

U nas w Rybnie na początku września po tyle kupowałem. Dzwoniłem do Kiernozi to już nawozów nie mieli, ale w Rybnie była saletra po 1500, mocznik 2300(bez inhibitora), Polifoska 6 była 2450 a Polidap 2750. Stali i śmiali się ze mnie, że takie drogie nawozy kupuję. A teraz co tydzień są w sklepie i pytają czy coś staniało xD 

Tego mocznika to może bym i nie brał, bo jeszcze mam spore zapasy kupowanego po 1500zł/t, ale myślę sobie, teraz tylko te z inhibitorem będą a do odżywiania dolistnego mocznik potrzebny.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Bo stanieje, tylko już po pierwszych dawkach będzie. Dziwie się GA, że decyduje się na produkcje po takich cenach gazu, dziś już absurdalna kwota jest. Nie wiem czy jest sens się wyrzynać i płacić tyle ruskim, chyba lepiej ograniczyć zużycie i przeczekać zimę.

Żeby ta produkcją nie zrobili krzywdy rolnikom, bo Ci w panice pewnie będę kupować...

Edytowane przez Dastan
  • Like 1
Opublikowano
49 minut temu, mirro napisał:

Lubelskie oficjalny zakaz sprzedaży nawozów azotowych. Dziękuję pozamiatane.

@Ulman uwierz w to co dostałeś. 

Ale jak to zakaz ? 

Opublikowano
39 minut temu, mirro napisał:

A to nie chodzi o to czy Cię coś rusza, czy nie. Rano jeszcze oferowali dostawę, godzinę temu wszyscy odwołują.:lol:

Ciekawe co na to dzielni minister Rolnictwa, co ochronił rolnika.:lol:

Chroni nadal, żebyś mógł kupić 

Tylko droższy 😊

Opublikowano
20 minut temu, Takeda napisał:

ja mam do ciebie pytanie. co to za 5 klasa że siejesz żyto i rzepak? Tato dali w lapę za komuny by była niższa klasa czy jak? a jak nie dali to dlaczego nie pszenica skoro rzepak wychodzi? bo przy takiej klasie to stosunki wodne muszą być bardzo dobre że go siejesz

prędzej zrobię rzepak na V klasie niż pszenicę, taka jest rzeczywistość, kto uprawia V klasę to wie, tylko warunek - dobre wschody rzepaku i konkretne rosliny na jesieni czyli terminowy siew a potem to juz modlić się o deszcz i żeby zwierzyna nie opędzlowała w zimie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Takeda napisał:

Bo pszenica ma inny system korzeniowy jak rzepak i siada z barku wody. Skoro nie szkoła, to tato powinien takich podstaw nauczyć. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, paawell10 napisał:

Kolega Mi podesłał 

received_281504304017875.jpeg

No patrz, to wyprzedał wszystko po 3tys i w jeden dzień przywiózł nowe dostawy z nową ceną do Olesna? No to jest gość...

Opublikowano
19 minut temu, Dastan napisał:

Bo stanieje, tylko już po pierwszych dawkach będzie. Dziwie się GA, że decyduje się na produkcje po takich cenach gazu, dziś już absurdalna kwota jest. Nie wiem czy jest sens się wyrzynać i płacić tyle ruskim, chyba lepiej ograniczyć zużycie i przeczekać zimę.

Żeby ta produkcją nie zrobili krzywdy rolnikom, bo Ci w panice pewnie będę kupować...

U mnie pierwsza dawka 13 kwietnia w zbożach była 😬

Opublikowano

niech panikowac zaczynają Ci co muszą. Ci co uwierzyli że na paru hektarach ziarka jest tyle kasy że jeszcze trzeba lecieć do banku i nabrać kredytów na sprzęt nie adekwatny do produkcji. 

ja w tym roku raczej legi nie przewiduje w żadnych uprawach. 

przywiózł kierowca pasze i gada że plac pełny i by się chętnie doladowal. 

co ma być to będzie. są większe problemy w życiu jak jakieś nawozy. 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Byłem właśnie u kilku sprzedawców,: pierwszy powiedział że nie ma nawozu dowiadywać się po nowym roku ale widziałem magazyny zastawione także czują kolejny zarobek Drugi ma jeszcze po  cenach saletra 2800 saletrzak 2650 Trzeci adept koło Radzynia, na początku mówił o cenie 2900 po chwili dziewczyna z biura  krzyczy że zmiana cennikow  I saletrosan 26 3300, saletra podobnie

gdzie ta saletra po 2800??? a ta dziewczyna z biura Adeptu to żona szefa 😜

Opublikowano
42 minuty temu, 6465 napisał:

Jak jesteś dobry brat to mu odstąp 12.

Połowa jest jego, a reszta szefowej. Gadałem mu zamów chociaż kilka ton mocznika i NPK. Obrażony, za to że walczę o zapasy kiszonek dla krów. Nie wiem chyba ma myślenie dziadkowe, byle do kolejnego roku 

Do wiosny nie będzie lepiej. 

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Po ile będzie zboże  , tytoń , buraki czy warzywa jak azot dojdzie do 5000 zł. ?

Mamuśka była na zebraniu. Za tonę buraka chcą 145zł, chyba ich po jebalo  

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, mlodyhef napisał:

Ależ to przebitka, najpierw 1500, 2200, 2800 i teraz ponad 4000, i wszystko w jednym sezonie prawie. I plony dużo mniejsze a ceny płodów większe. 

Nikt normalny nie da 4000 tys za saletre a niech jeszcze zaczna zboża tanieć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v