Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kupił taniej to się chwali a co niektórym do żyła skacze , teraz jak ktoś sprzeda zboże drogo to też ma nie pisać bo się chwali i za rok może będzie tańsze? Zaryzykował i jest na plusie a co będzie za rok  to nie wiadomo (oprócz 22 fali covida chyba😭)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Pawel2678 napisał:

Kupił taniej to się chwali a co niektórym do żyła skacze , teraz jak ktoś sprzeda zboże drogo to też ma nie pisać bo się chwali i za rok może będzie tańsze? Zaryzykował i jest na plusie a co będzie za rok  to nie wiadomo (oprócz 22 fali covida chyba😭)

Ja się nie chwalę tylko cieszę. Ale jak widać dla poniektórych czyjeś szczęście zawsze będzie kłuło w oczy. Dobrze mówisz . Nie ma takiego samogo roku. Każdy jest inny i niestety trzeba podejowac tak decyzje żeby mieć zysk z tego co się robi.  Lata pokazują że na rolnictwie nie ma sentymentow, zostają tylko Ci którzy mają głowę na karku i potrafią przetrwac  .

Dla niektórych żeby nawet firmy za darmo oddawaly nawóz to i tak będą narzekać że muszą przywieźć, czy pozniej rozsiać 🙉

Edytowane przez maxler
  • Like 3
Opublikowano
maxler napisał:

Jak ja się cieszę że zaryzykowałem latem i kupilem RSM 26S po 1000zl,. Sól potasowa po 1500zl, fosforan amonu po 2300zl ❤️

Tak się cieszę że Ci się udało 👍 Ja tam kupiłem po nowej cenie ale i tak sie cieszę że było co kupić 😀 Bo niektórzy mogą być tak skąpi że nie kupią wcale, tacy najwięcej stracą bo plonu nie będzie

• Haha 2
Opublikowano

Tak sobie spojrzałem do starych notatek, to w 2014 i 15 na tonę saletry trzeba było przeznaczyć około 2 tony pszenicy, dzisiaj trochę braknie ale w sumie podobnie. Przynajmniej takie były realia u mnie w małopolsce.

Opublikowano
28 minut temu, maxler napisał:

Ja się nie chwalę tylko cieszę. Ale jak widać dla poniektórych czyjeś szczęście zawsze będzie kłuło w oczy. Dobrze mówisz . Nie ma takiego samogo roku. Każdy jest inny i niestety trzeba podejowac tak decyzje żeby mieć zysk z tego co się robi.  Lata pokazują że na rolnictwie nie ma sentymentow, zostają tylko Ci którzy mają głowę na karku i potrafią przetrwac  .

Dla niektórych żeby nawet firmy za darmo oddawaly nawóz to i tak będą narzekać że muszą przywieźć, czy pozniej rozsiać 🙉

Przy obecnej polityce to przetrwają nieroby a ci co produkują są skazani na wymarcie  i można mieć łeb na karku a te juhy większość wykończą (choć sam nie narzekam- Nawozy kupiłem tanio zboża jeszcze nie sprzedałem )  jednak uważam że wszyscy mają prawo do życia ale takie na jakie zapracują 

• Like 4
Opublikowano

Nie mam pojęcia czemu się czepiacie @maxler, przecież on też w pewnym sensie ryzykował bo nawozy mogły być teraz tańsze niż wtedy co kupował. Jakby więcej ludzi kupiło wtedy co on to może by firmy teraz tak nie wariowały z cenami.

Opublikowano
31 minut temu, margoo78 napisał:

Tak sobie spojrzałem do starych notatek, to w 2014 i 15 na tonę saletry trzeba było przeznaczyć około 2 tony pszenicy, dzisiaj trochę braknie ale w sumie podobnie. Przynajmniej takie były realia u mnie w małopolsce.

pytanie brzmi: czy rok 14 - 15 uważasz za udany ,czy raczej nie?

Ja nie mam porównania,bo wtedy nie siałem zboża  w tej skali co obecnie, tylko 13 ha w ekologii, reszta traw. 

Teraz prawie 60 ha zbóż +36 ha traw w rś i nie byłoby źle , ale planowałem inne wydatki (np magazyn i garaż z prawdziwego zdarzenia) ,a przez ceny nawozów można o tym zapomnieć na razie.

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Zasłyszane dzisiaj ceny brutto:

Polidap 3620

Poli 8 2960

Salmag 2800

Saletrosan 2950

Mocznik 3810

chyba potaniało.    Jak z dostęnoscią ?  

Opublikowano
13 godzin temu, maciej napisał:

Tak się cieszę że Ci się udało 👍 Ja tam kupiłem po nowej cenie ale i tak sie cieszę że było co kupić 😀 Bo niektórzy mogą być tak skąpi że nie kupią wcale, tacy najwięcej stracą bo plonu nie będzie

To zrób wyliczenie kto straci/zarobi więcej? Ty co kupiłeś drogi nawóz i zbierzesz 8 ton i sprzedasz po 700 zł/t, czy ten  co nie kupił nawozu i zebrał 4 tony. 

Opublikowano
garek napisał:

7 godzin temu, danielhaker napisał: Zasłyszane dzisiaj ceny brutto: Polidap 3620 Poli 8 2960 Salmag 2800 Saletrosan 2950 Mocznik 3810 chyba potaniało.    Jak z dostęnoscią ?

jakie potaniało. Potaniało by jakby saletra kosztowała 1200 tona a nie 2900.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, zbigniewPGR napisał:

To zrób wyliczenie kto straci/zarobi więcej? Ty co kupiłeś drogi nawóz i zbierzesz 8 ton i sprzedasz po 700 zł/t, czy ten  co nie kupił nawozu i zebrał 4 tony. 

A czemu ma sprzedać po 700 zł? 

7 ton x 1400 =9800

2x 1400 2800 kto zarobi więcej sam już sobie przemyśl..

4 tony bez azotu to chyba magia .. 

Edytowane przez Kubawww
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na naszych zamojskich ziemiach kiedyś ojciec zbierał 3,5 przy dawce 100 saletry i tylko oprysk na chwasty ale to było kiedyś

Dzisiaj się wyłamałem i zamówione nawozy.

Saletrosan 2611 netto

Zaksan 2648 netto

Polifoska 6 2666 netto

Superfosfat 1360 netto

Polcalc 444 netto

Niestety siarczan potasu nieosiągalny i nie wiadomo co gdzie i czy wgl

Żółkiewka

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
3 godziny temu, gustaww napisał:

Czy ten nowy mocznik nadaje się do opryskiwacza?

Inhibitor z nowego mocznika wywala się w kontakcie z innymi chemikaliami typu nawozy dolistne itp. Można pryskać samym mocznikiem, jak chcesz dołożyć coś jeszcze do oprysku to na własne ryzyko bo dysze możesz pozatykać.

Opublikowano
15 minut temu, STIG13 napisał:

Na naszych zamojskich ziemiach kiedyś ojciec zbierał 3,5 przy dawce 100 saletry i tylko oprysk na chwasty ale to było kiedyś

Dzisiaj się wyłamałem i zamówione nawozy.

Saletrosan 2611 netto

Zaksan 2648 netto

Polifoska 6 2666 netto

Superfosfat 1360 netto

Polcalc 444 netto

Niestety siarczan potasu nieosiągalny i nie wiadomo co gdzie i czy wgl

Żółkiewka

To ceny za większe ilości?

Opublikowano

Cena za ilości myślę nie wielkie. Obciąłem nawożenie dość mocno, zamówienie łączne 15 ton. Po ile wschodni nie wiem, pytałem o ultre ale nie mają więc wziąłem polifoskę

Opublikowano

Czekać nie czekać, nie ma złotej rady. Jesteśmy atakowani informacjami o podwyżkach po nowym roku lub o braku dostępności. Nie wiadomo co robić. Ja zakupiłem nawóz na 70% dawki tego co co roku a azot idzie 80% dawki. Coś trzeba przyoszczędzić ale nie kombinować zbyt wiele żeby za rok podwójnych dawek w celu uzupełnienia nie stosować. 

tydzień temu

ultra 2800

saletrosan 2800

polidap 3600

sol 2600 

Niech się dzieje… :/ 

• Thanks 1
Opublikowano
zbigniewPGR napisał:

13 godzin temu, maciej napisał:

To policz 12 ton kukurydzy z ha po 760 zł za tone Nawozy po nowej cenie 1800 zł /ha Teraz policz bez nawozu gdyby dała połowę to wolałbym dać w dzierżawę i wziąść 1000 +dopłaty.... Jak wy ludzie liczycie? Nie dasz polu to wyjałowisz i co roku jesteś stratny

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v