Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, yacenty napisał:

image.png

Tu jest 0?

Wszystko to oparte na pewnych zalozeniach, każdemu w gospodarstwie takie wyliczenia inaczej wyjdą, wystarczy zebrać 5t pszenicy na dzierżawie bez dopłat i się robi hobby

• Like 1
Opublikowano
Dastan napisał:

A gaz w dół..., najtańszy od września w tej chwili jest.  Ja bym poczekał, ale kupujcie.

abyś się potem okrutnie nie przekonał że cena gazu ma całe gówno wspólnego z ceną nawozów, tak jak teraz cena baryłki co do ceny paliw

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Matey napisał:

Wszystko to oparte na pewnych zalozeniach, każdemu w gospodarstwie takie wyliczenia inaczej wyjdą, wystarczy zebrać 5t pszenicy na dzierżawie bez dopłat i się robi hobby

Wystarczy że wynajmujesz mieszkanie zamiast mieszkać z rodzicami i też opłacalność twojego etatu bierze w łeb

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

abyś się potem okrutnie nie przekonał że cena gazu ma całe gówno wspólnego z ceną nawozów, tak jak teraz cena baryłki co do ceny paliw

Będzie miała, bo zadziała efekt konkurencji, fakt może sie to jednak odwlec w czasie.

Ewentualnie zmniejszyć popyt czyli mniejsze nawożenie co tak bardzo jest tu przez niektórych gardzone, a UE do tego będzie dążyc tak czy owak, ja tam wole przerzucić mniej po lepszej cenie akurat.

Edytowane przez Dastan
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, wojak1986 napisał:

Wystarczy że wynajmujesz mieszkanie zamiast mieszkać z rodzicami i też opłacalność twojego etatu bierze w łeb

albo kupisz drugie mieszkanie i wynajmiesz :)

Opublikowano

No cóż prawda jest taka, że sam mówiłem, że po tych cenach nie kupię. Do czasu gdy się przekonałem, że pomimo upływającego czasu i słabego handlu cena nie spadła tylko wzrosła. Doszedł fakt, że ludzie nie kupują a to może powodować problemy z dostawą na wiosnę. 

I co?  I nie wytrzymałem, bo rodzice tylko z gospodarstwa się utrzymują więc plon musi być. Gdy w sezonie 22/23 cena pszenicy spadnie na 700 to będę miał stratę ale jak się utrzyma na poziomie 1200-1400 brutto źle nie będzie. 
Boli, że dotychczas brałem samochód RSM 32 i kosztowało to w okolicach 20k, na jesieni mogłem kupić za 34  a teraz raptem za 18ton saletry zapłaciłem 50k. 
Ale wiem jedno, nie dam nawozów, nie będzie plonu to nie będzie zysków. Mam teraz przewidziane 110kg N/ha i zobaczę czy to będzie całość nawożenia czy coś dokupię na wiosnę. Ale to zależy od ceny pszenicy.  

Pocieszam się tym, że tnę słomę od dobrych 8 lat, ziemia zadbana, P,K, S dane bez zmian bo kupione były "po taniości". Wcześniej RSMu nie żałowałem więc może i przy tych 110N coś się urodzi. I jeszcze jedna rzecz skoro zachód kupuje nawozy po cenach droższych niż u nas to pszenica nie może spaść bo będą strajki w Niemczech czy Francji. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

Można wiedzieć jak nimi obracasz? Giełda, bitcoin, waluta?

Tylko nie zapomnij przed świętami powiedzieć dostawcy że na luty azot potrzebujesz

Materiały budowlane.

Ja sie obawiam czegoś innego wielu gospodarzy działa na ,,styk” inwestycje, modernizacje, kredyty albo maja areał 20-30 ha Wiec nie kupuja nawozu na rok czy dwa do przodu, i co w przypadku nawozu po 3000 a pszenicy jak pęknie  cała ta bańka po 650-700? Wszyscy etatu nie znajda…. A biednym lepiej sie rządzi 

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
8 minut temu, melon10641 napisał:

Pocieszam się tym, że tnę słomę od dobrych 8 lat, ziemia zadbana, P,K, S dane bez zmian bo kupione były "po taniości". Wcześniej RSMu nie żałowałem więc może i przy tych 110N coś się urodzi. I jeszcze jedna rzecz skoro zachód kupuje nawozy po cenach droższych niż u nas to pszenica nie może spaść bo będą strajki w Niemczech czy Francji. 

A co ma do tego czy to niemiecki czy francuski ? Cena będzie zależała od podaży, będzie u ruskich czy u amerykańców dużo to ceny spadną tak czy owak.

Co znaczy, że nie sypniesz do nie będzie zysku?  Dasz w dzierżawę jakiemuś frajerowi za 3 tony pszenicy i zysk jak się patrzy.

Opublikowano

Wczoraj kupiłem N na pierwszą dawkę żeby być spokojnym będąc u sprzedawcy trochę się rozejrzałem cały plac wypchany nawozami z grupy N i rodzi się pytanie kto ma wiekszy problem Rolnik który niema nawozu czy też go ograniczy czy Sprzedawca który zaopatrzył się w dobie drogich nawozów. Kupowanie na górce cenowej zawsze jest ryzykowne bo nie wiadomo w którą stronę pójdzie cena.

Opublikowano
23 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Ja sie obawiam czegoś innego wielu gospodarzy działa na ,,styk” inwestycje, modernizacje, kredyty albo maja areał 20-30 ha Wiec nie kupuja nawozu na rok czy dwa do przodu, i co w przypadku nawozu po 3000 a pszenicy jak pęknie  cała ta bańka po 650-700? Wszyscy etatu nie znajda…. A biednym lepiej sie rządzi 

Klasyczne przeinwestowanie, brak wyobraźni, że może być gorzej, ale nie jeden rok prosperity w i tym roku rekord sprzedaży nowych ciągników padł...

Opublikowano
4 minuty temu, Jasio88 napisał:

Wczoraj kupiłem N na pierwszą dawkę żeby być spokojnym będąc u sprzedawcy trochę się rozejrzałem cały plac wypchany nawozami z grupy N i rodzi się pytanie kto ma wiekszy problem Rolnik który niema nawozu czy też go ograniczy czy Sprzedawca który zaopatrzył się w dobie drogich nawozów. Kupowanie na górce cenowej zawsze jest ryzykowne bo nie wiadomo w którą stronę pójdzie cena.

To że ma dużo na placu, nie znaczy że za to zapłacił albo że to kupił. Równie dobrze może być już sprzedane.

Opublikowano
33 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Materiały budowlane.

Martwisz się o biednych czy o to że banka w budowlance pęknie i skończy się budowanie i remontowanie na zapas? Ludzie teraz chyba robią budowlankę z kilku lat do przodu więc i twoją branże sięgnie kryzys po podniesieniu raty kredytu

• Haha 1
Opublikowano

Tak se tłumaczyć można sprzedane i na placu leży bo taczką zabiera do domu .

Lada chwila Ruskie dogadają się z NATO co do Ukrainy .

Wróci normalność tylko nasze zakłady Azotowe dali d*py i teraz będą przeceniać nawóz .

Opublikowano

@wojak1986 15 lat w tym siedzę, juz były mega problemy w mojej branży, zawahania, wstrzymania inwestycji itp itd tylko jak sie wymądrzasz zobacz jak za***rdala sprzedaż mieszkań, domów w patodeweloperce. Ni chyba nie myślisz ze ktoś z młodego pokolenia wprowadzi sie do mieszkania nie wykończonego w pełni za miliony monet? Wiec czym trzeba to wszystko wykończyć. A dla mojego kawałka tortu z tej całej budowlanki rok kończy sie -20% no i co???? Nikogo nie zwolnili. Nie martwię się o moja branże tylko o rolników tutaj w tym o siebie. Z pracy nie dokładam do gospodarstwa także spokojnie, były plany zakupu ciągnika pomocniczego i jakieś przyczepy ale narazie te plany musza poczekać, mimo rosnących cen tych artykułów, a nie wpieprze sie w kredyt w tych niepewnych czasach. 

Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał:

Ludzie teraz chyba robią budowlankę z kilku lat do przodu więc i twoją branże sięgnie kryzys po podniesieniu raty kredytu

Oczywiście, że tak będzie, ale weź to komuś wytłumacz, ludzie kupują i budują bez opamiętania. Co parę lat pompuje się taka bańka, a potem pęka z wielkim hukiem, ja tam sobie poczekam z remontami ;)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, wojak1986 napisał:

Martwisz się o biednych czy o to że banka w budowlance pęknie i skończy się budowanie i remontowanie na zapas? Ludzie teraz chyba robią budowlankę z kilku lat do przodu więc i twoją branże sięgnie kryzys po podniesieniu raty kredytu

Pamiętaj ze podnoszenie stop procentowych dotyka każdego, nawet ciebie jak nie masz kredytu, bo naprzyklad piekarnia z której kupujesz chleb miała kredyt- idzie jej w gore rata to na kogo przeniesie koszty? 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie , co kogo obchodzi że nawozy drogie , to pszenica musi być droga.? Jak nie będzie popytu na pszenicę a się urodzi dużo to ceny nie będzie i nikt z tym nic nie poradzi . Bo idąc takim tokiem myślenia to hodowcy świń w tamtym roku też by mogli mówić że cena świń na pewno nie będzie spadać skoro ceny zbóż rosną . A jak jest to widać , ceny się rozjechały w przeciwnym kierunku .

@zetor6441Jeśli faktycznie jest taka cena jak mówisz , i dało by się ją sprowadzić , to sądzisz że grube ryby już by tego nie robiły?

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano

Kupuję części za granicą i to często UE bez problemu USA Hongkong -trochę długo trwa ale też idzie,Ukraina już na etapie przelewu jest problem ale do granicy kurier przez granicę mrówka i później znowu kurier i mam  o Rosji nawet nie myślę bo robiłem podchody i kaszana 

Opublikowano
7 minut temu, dzidzia202 napisał:

Przecież nikt oficjalnie wam nie powie że ściągną nawuz z Rosji. A moim zdaniem bardzo duże gospodarstwa prywatne z zapleczem gotowki będą załatwiać nawóz bo możliwość zawsze jest.

A cła? Jak to przejedzie przez granicę? 

Opublikowano

Wojna trwa o wpływy NATO I ROSJA .

Rosi zależy by Unia i inne gady nie miały wpływu na Ukrainę .

Ma odbyć się spotkanie dwóch prezydentów Rosji i Stanów dogadają się gaz popłynie i nie zabraknie ani paliw ale biznes w krótkim czasie zrobiony .

Jak pisałem Polskie zakłady dali d*py .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v