Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myślicie, zaopatrzać się w NPK na kolejny sezon, tzn. pod rzepaki, pszenice. Mam trochę wolnej gotówki, potrzebuję niecałe 24 t. Co roku na jesień miałem już zakupione na następny sezon, w tym nie wiem czy nastąpi w końcu jakiś krach na rynku, czy inflacja i podwyżki wywindują cenę jeszcze wyżej. Drugie pytanie, jakie macie obecnie ceny saletry oraz rsm? Poważnie myślę nad kupnem zbiornika na rsm i przejście z mocznika oraz saletry.

Opublikowano
5 godzin temu, Kubawww napisał:

1900 chłopie ładnie wtopiłeś 

Tobie ta " Esta" płaci , że tak ten ich kizeryt promujesz  ? Plus te twoje wyliczenia co do siarkopolu w ogóle się nie zgadzają..

U mnie bardziej sprawdza się ten z k+s, nie to ze zachodni, a nie Polski, tylko np. przy żółtych placach działa od ręki, a u mnie na składzie wiosną była taka cena co nasz polski siarczan magnezu. 

Cena ultra 8 2700 brutto, polifoska 6 2800 brutto wszystko na lokalnym składzie , w Agroloku ponoć azoty coś tam potaniały bo saletra 2800!, saletrzak 2600, kolega zamówił w chemirolu saletrzak po 2430 brutto 

Opublikowano

Ja pojeżdziłem u siebie po składach saletra w każdym -ruchu brak cena wszędzie podobna 2900 bb do 3100 ,worek po 2930 .W jednym składzie ktoś zamówił pod Hrubieszów pół auta bo szykowali tak że są i tacy co się wyłamują .

Opublikowano

Bardzo dobrze że się wyłamują nakupią ktoś kupi trochę taniej .

Znając zasadę działania rolników to wyłamią się wszyscy i już kupują bo sraczka ma Pierwszeństwo .

Były strajki by nie płacić podatków zapłacili .

Był strajk by nie kontraktować buraków też się wyłamali .

To i teraz saletrę niech kupują i po 4 tyś na małych składach bo tak wydymają .

Opublikowano
26 minut temu, Kubawww napisał:

U mnie tez dziś dzwonili, że saletra 70 zł taniej .. nie ma ruchu to spada trzeba czekać I to nie oni nas, a my ich wykończymy 

Kurde , jedni piszą że spada 70 zł , inni że drożeje 50- 60zł , i na grudzień cenniki jeszcze droższe . Można się już w tym wszystkim pogubić .

Opublikowano

Nie myślicie, że takie ceny mogą już zostać z nami, a ceny zbóż też na aktualnym albo wyższym poziomie? Pierwszy rok byłby najtrudniejszy bo mało rolników kupowało latem "tanie" nawozy. Być może będzie tak, że drogo sprzedasz(zboże) i drogo kupisz(nawozy), najgorszy scenariusz to teraz kupić saletrę po 3k, a latem pszenica po 700. Tutaj wróżbita Maciej nie ogarnie tego...

• Like 2
Opublikowano

spadła z 3000 na 2930zł też mi promocja jak na blak frajdej :P Najpierw podnoszą ceny żeby później zrobić obniżkę. 

Opublikowano

Nie wiem czy to coś potanieje... chyba nikt nie wie co bedzie .Mam dach do wymiany na stodole i drewno po nowym roku 40% do góry tak na składach gadają  ...Wiosną krokwie 7x14 kupowalem po 8 zł za mb teraz prawie 20 zł .Łaty z 2 zł do 4 zł .Blacha z 28.50 na 48 a paczka styropianu 100 zł . 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

Nie wiem czy to coś potanieje... chyba nikt nie wie co bedzie .Mam dach do wymiany na stodole i drewno po nowym roku 40% do góry tak na składach gadają  ...Wiosną krokwie 7x14 kupowalem po 8 zł za mb teraz prawie 20 zł .Łaty z 2 zł do 4 zł .Blacha z 28.50 na 48 a paczka styropianu 100 zł . 

Ale to mówisz o cenie z wiosny ,bo w lutym po 28 zł była blacha. W tym bumie stawiałem garaż to między lutym a majem przepłaciłem za blachę 4000 tys gdzie i tak kupiłem ją po znajomości 

Opublikowano

Też mam do wymiany dach na stodole , mury nowe poprzystawiane a dach ma być metalowy . Stal była nawet po 6200 tona , w chwili obecnej na składzie jest po 4900 tona , ale gość mówi że na dniach coś ptaszki ćwierkają że 200-300 zł do góry , a po nowym roku inflacja jeszcze zrobi swoje . Ichyba trzeba zamawiać blachę czy jakieś elementy stalowe 

Opublikowano

Moim zdaniem większość cen nawozów winduje azot a wszystko rozbija się o cenę gazu i zgodę na tłoczenie gazu przez Nord scream2  Ruscy nie odpuszczą dopóki nie  pozwolą na tłoczenie gazu a szkopuł w tym że jeżeli poczuli ile można wywindować cenę gazu i jak europa w imię ekologii jest zależna od gazu  to na powrót do przyzwoitych cen jest wykluczony .Każdy z nas mając w magazynie zboże i wiedząc że kupujący zapłacą każdą cenę nie będzie jej obniżać 

• Like 2
Opublikowano

@michalcium jakiś problem masz do tego co napisałem czy co???

2 minuty temu, RU68 napisał:

Moim zdaniem większość cen nawozów winduje azot a wszystko rozbija się o cenę gazu i zgodę na tłoczenie gazu przez Nord scream2  Ruscy nie odpuszczą dopóki nie  pozwolą na tłoczenie gazu a szkopuł w tym że jeżeli poczuli ile można wywindować cenę gazu i jak europa w imię ekologii jest zależna od gazu  to na powrót do przyzwoitych cen jest wykluczony .Każdy z nas mając w magazynie zboże i wiedząc że kupujący zapłacą każdą cenę nie będzie jej obniżać 

Tylko, ze gaz od momentu gdzie w październiku miał maksymalna cenę staniał już o dobre kilkanaście procent z 

Opublikowano
29 minut temu, mysza103 napisał:

Też mam do wymiany dach na stodole , mury nowe poprzystawiane a dach ma być metalowy . Stal była nawet po 6200 tona , w chwili obecnej na składzie jest po 4900 tona , ale gość mówi że na dniach coś ptaszki ćwierkają że 200-300 zł do góry , a po nowym roku inflacja jeszcze zrobi swoje . Ichyba trzeba zamawiać blachę czy jakieś elementy stalowe 

Ja w przyszłym roku wymieniam dach na stodole bo mam wniosek wypisany na utylizacje azbestu . Myśle nad położeniem tej Eurofali . 

Opublikowano
10 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

to po co wsiadasz Teraz na tych co nawóz kupują po 2.8. Jak Ty na wiosnę kupisz po 3.5

10 godzin temu, hardkor113 napisał:

Żebyś się nie przejechal

Rozumiem zboża macie sprzedanie, bo nie czekacie że będzie jeszcze droższe żeby się nie przejechać na tym?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Były strajki by nie płacić podatków zapłacili .

.

Pierwsze słyszę aby takie strajki były. 

Co do reszty to jak galopuje inflacja, to trzeba się uczyć jak najszybciej pozbywać gotówki a jak najwolniej wszelkiego towaru. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v