Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, slonju77 napisał:

Mysza rozpisz te koszty bo 2.5 tys to coś mało na 1 ha przy tym plonie.Jaka klasa ziemi?

Jak jesteś na bieżąco w temacie to pewnie tą rozpiskę co z grubsza czytałeś , bo już tu parę razy o tym pisałem . Te 2500zł to było oczywiście w tamtym roku , w tym będzie coś ok 3 - 3,3 tys , tylko że ja azot mam już kupiony rsm po 1100zł brutto i inne środki też . Na ten moment gdy bym musiał dopiero nawozy kupować to by trzeba podciągnąć koszty pewnie do co najmniej 4 tys/ha. A że można mieć takie koszty to nawet pod twoim postem @Zigi94napisał że koszty 2800 zł i plon 4.1 t

Opublikowano

@mysza103 : ile dajesz azotu? Na płatek co dajesz: Pictor, PROPULSE czy coś tańszego? Na robaka inazuma?

nasiona F1 czy jednak wlasna reprodukcja? 2500 kosztów to naprawdę świetny wynik

Opublikowano

To muszę pogadać z moim doradca. On twierdzi że bez propulse/Pictor nie ma plonu. Azotu dajes full, ja zmieniłem siewnik bo dawniej sialem poznaniakiem (2010 r,3m, redlica talerzowa) ale siejąc każda redlica ciężko było utrafic 2.5 kg. I zamiast 3 ha, zasiewal na np 2.4 ha. Natomiast ustawienie na 2 kg to było trochę za mało na polu

Opublikowano

Ja uważam że Pictor nie jest dobrym środkiem, W tym roku stosowałem  Propuls i wreszcie jestem zadowolony, ale był jeszcze oprysk na zielonego strąka. 

Jak do tej pory to najlepszym opryskiem był Alert 375 niestety wycofany ładnych parę lat temu. Jeszcze sam Karbendazym robił robotę lepszą od Pictora. Smiesznie tani  a bardzo dobry. 

Opublikowano
25 minut temu, tomek73 napisał:

Ja uważam że Pictor nie jest dobrym środkiem, W tym roku stosowałem  Propuls i wreszcie jestem zadowolony, ale był jeszcze oprysk na zielonego strąka. 

Jak do tej pory to najlepszym opryskiem był Alert 375 niestety wycofany ładnych parę lat temu. Jeszcze sam Karbendazym robił robotę lepszą od Pictora. Smiesznie tani  a bardzo dobry. 

Dlatego właśnie wycofany bo tani.

Opublikowano
2 godziny temu, tomek73 napisał:

Propulse tylko lepszy na twardzikową

Opublikowano

Ja sie wyleczylem z toprexow caryksów i innych srodkow bazuje od jakiegos czasu na tebukonazolu   i jakiejs tanszej strolubirynie.  Nie nakosiłem nigdy mniej niz 4.4 tony oczywiscie przy pelnej ochronie i wysokim nawozeniu N. Zrezygnowałem tez z mieszancow po 1200 i wiecej bo nie widze roznicy w plonie miedzy nim a dobra populacja w cenie 600 700 zl przy takiej samej agrotechnice. tylko ze tebukonazol maja wycofac i zrobi sie problem czym to chronic.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Marl napisał:

To muszę pogadać z moim doradca. On twierdzi że bez propulse/Pictor nie ma plonu. Azotu dajes full, ja zmieniłem siewnik bo dawniej sialem poznaniakiem (2010 r,3m, redlica talerzowa) ale siejąc każda redlica ciężko było utrafic 2.5 kg. I zamiast 3 ha, zasiewal na np 2.4 ha. Natomiast ustawienie na 2 kg to było trochę za mało na polu

mogłes po prostu siać co druga jak nie szło ustawić mniej, ja poznaniakiem z 87r siałem rzepak co druga redlicę w ilościach 1,5-2kg i szło bez problemu

17 godzin temu, mysza103 napisał:

Azotu 180 -200 N , na płatka prochloraz +tazer ,na robaka mam inazume , Nasiona część F1 , a część własne , F1 jednostką sieję 4 ha

czym zaprawiasz swoje nasiona?

ja w tym roku po raz pierwszy jechałem pictorem pełną dawką a reszta pictor + tebu, robił robote pictor mam zdjęcia w galerii, rzepak rokował wysoki plon to zainwestowalem, inne lata albo nie robię płatka albo robie mieszaninami

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Najlepiej rzepak po 5 tysi , a środki za 50 zł, jak czytam to żeada , 

Opublikowano

Poprostu może nadejść moment w którym trzeba będzie się wycofać z uprawy rzepaku bo koszty i ryzyko przerosną ewentualne zyski. Już to pisałem na jakimś forum, że za jakiś czas w naszej uni może być głód bieda i w domach zimno a na wschód od nas może być kraina dobrobytu , bo oni nie przejmują się pierdołami ekologicznymi, robią się samowystarczalni. U nas jest polityka wykończenia wszystkiego co nasze. Boli ich to że jeszcze prawie możemy się sami wyżywić. Muszą to ukrucić za wszelką cenę.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Kiedyś dursbanem się robiło wiosna potem na opadanie płatka proteusem i z grubsza robaki były załatwione teraz co tydzień cyperkilami i tym podobnymi aby się szkodników pozbyć a ich skuteczność bliska 0.

Opublikowano
22 godziny temu, matek89121 napisał:

Kiedyś dursbanem się robiło wiosna potem na opadanie płatka proteusem i z grubsza robaki były załatwione teraz co tydzień cyperkilami i tym podobnymi aby się szkodników pozbyć a ich skuteczność bliska 0.

Do niektórzy jeszcze mają zapas dursbanu, chu* z terminem ważności.. ważne, że skuteczny. 

Opublikowano

mysza103

Koszty na poziomie 2500 zł/ha? I jeszcze siejąc hybrydę? Żart... Policz wszystko dokładnie. I wieloskładnik 400 kg/ha, bo jak napiszesz że mniej lub wcale, to nawet nie będę tego komentował. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v