Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 godziny temu, Damianek20 napisał:

Dałem 400 g inazume i 0.6 l dursbana 5 kg mocznika 4 kg odżywki i 0.6 l yamato  i ćmietka dalej jest 🤦 rzepak ma zniszczony korzeń główny wypuszcza z boku korzenie ale robak dalej się trafia. Nie wiem czy tylko w tych co nie mogły pobrać dobrze środka dolistne bo już były zniszczone sam nie wiem. Niby korzeń robi się suchy a wcześniej gnił tam gdzie był robak.

Podobno yamato leczy tak twierdzi przedstawiciel z agrotersu na podstawie doświadczeń u innych klientów którzy mieli podobne problemy .

Skoro i tak używałeś niedozwolonych środków to trzeba było aktary szukać. Yamato leczy ci nawijał żeby się pozbyć zalegającego towaru. Jedynie wysoko skoncentrowanym fosforem żeby karmić korzeń 

Opublikowano
48 minut temu, STIG13 napisał:

Skoro i tak używałeś niedozwolonych środków to trzeba było aktary szukać. Yamato leczy ci nawijał żeby się pozbyć zalegającego towaru. Jedynie wysoko skoncentrowanym fosforem żeby karmić korzeń 

Akurat nie maił już yamato, zostało mi jeszcze z ostatnich resztek jak go wycofywali .

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Xion napisał:

Na dzień dzisiejszy dużo w mojej okolicy rzepaków tak wygląda jak na zdjęciach, wschodnie mazowsze. A mówią że kto sieje w błoto zbiera złoto :) Co z tego że nasiane jest rzepaku jak spora część może trafić do kasacji albo nie rokuje wysokiego plonu.

IMG_20211030_170455.jpg

IMG_20211030_165818.jpg

To dlaczego nie rośnie pszenica ,na co czekają

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Może liczą że do wiosny pod śniegiem urośnie :) jak nie to przesiewane kukurydzą będą. Jeden 2tyg temu sypał jeszcze saletrę i 2x opryskiwaczem wspomagał. 

Opublikowano
Dnia 28.10.2021 o 19:27, disel16v napisał:

Była desykacja po tej mieszance?

Ktoś może wie czego to są niedobory? Lekko zawijają się liście. Łyżeczkowanie czyli mangan,siarka?

IMG_20211028_170541.jpg

Podobno to niedobór molibdenu.

Dnia 29.10.2021 o 23:16, poosa21 napisał:

Fosforu i boru nie daje się w jednym opryskiwaczu. 

Nie powinno się, tyczy się to raczej fosforu z borem nieorganicznym (tym sypkim).

• Thanks 1
Opublikowano

Pytanko. Mam rzepaczek który oberwał dość mocno po chlomazonie. Poszła odżywka raz, poszła drugi raz. I teraz tak. Czy jeżeli puszczę labradora 1l na taki rzepak który już w większości kolor złapał i fazę 5 liści to mu w jakikolwiek sposób zaszkodzi? Ewentualnie strzelę jednoliścienne wiosną.

Opublikowano
3 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Ile mu szans dajecie? 20%? Chyba zostawie do wiosny... 

Zostaw. Tutaj są dwie drogi, jeżeli masz gleby w dobrej kulturze to bym tylko czekał ewentualnie jakiś NPK dolistnie jak jesteś w stanie. A jeżeli gleby gorsze to mimo wszystko dałbym mu ,,papu''.

1 godzinę temu, isentor napisał:

Pytanko. Mam rzepaczek który oberwał dość mocno po chlomazonie. Poszła odżywka raz, poszła drugi raz. I teraz tak. Czy jeżeli puszczę labradora 1l na taki rzepak który już w większości kolor złapał i fazę 5 liści to mu w jakikolwiek sposób zaszkodzi? Ewentualnie strzelę jednoliścienne wiosną.

Ja z bardzo późno sianych będe robił jednoslicienne tylko na tych działkach na których jest prawdopodobieństwo że go zagłuszą do wiosny. Na ,, normalnych'' działkach w dobrej kulturze będe czekał do wiosny i nie utrudniał mu i tak trudnego życia, poza tym w razie W nie przetrwania zimy mniej stracimy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Neveragain napisał:

Zostaw. Tutaj są dwie drogi, jeżeli masz gleby w dobrej kulturze to bym tylko czekał ewentualnie jakiś NPK dolistnie jak jesteś w stanie. A jeżeli gleby gorsze to mimo wszystko dałbym mu ,,papu''.

Ja z bardzo późno sianych będe robił jednoslicienne tylko na tych działkach na których jest prawdopodobieństwo że go zagłuszą do wiosny. Na ,, normalnych'' działkach w dobrej kulturze będe czekał do wiosny i nie utrudniał mu i tak trudnego życia, poza tym w razie W nie przetrwania zimy mniej stracimy.

Zostawiam. Klasa gleby 4a. Glina. Zabił deszcz , mróz I dlatego taki słaby...  dostał w sobotę ferti unique, tilmor, bor, molibden, I środek na robaka. A jutro deszcz i ma być trochę ciepła 

Opublikowano (edytowane)

Wzmocniłem tylko Borem, rzepak siany  4.09 pomiędzy deszczami udało się , lubelskie 

Edytowane przez lka1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v