Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no i sprawa z przebarwieniami się wyjaśniła... Piepszony lejek siał na prawą stronę normalnie a na lewą praktycznie nic. Kiedy siałem saletrę we wrześniu to po prostu siał większość na jedną stronę. W zimę napewno go zmienię bo nie zamierzam się bawić w coś takiego. 

Opublikowano

Siany jako ostatni u mnie w tym roku, mieszanka kilku odmian to co zostało. Siew 5 września.

IMG_20211023_133333.jpg

Opublikowano
Dnia 22.10.2021 o 07:33, gustaww napisał:

ciągle się zastanawiam do czego wy ten glifostat używacie. przez całe moje gospodarzenie użyłem to tylko raz pryskajac kostkę. Są przecież inne sposoby zwalczania perzu. 

Ja też się zastanawiam. Ale idzie na ścierniska, likwidację koniczyn, perzu, nieużytków, odchwaszczanie przedwschodowe i wiele wiele innych.

18 godzin temu, ursusek902 napisał:

witam można połączyć Navigator 0,2+ Metazachlor 1,5l z graminicydem (Buster 0,5l) w jednym oprysku?

Zrob bilans czego jest więcej ,dwu czy jedno lisciennych. Bo to nie jest takie oczywiste i wtedy pryskaj to czego jest więcej. 

Wracając do smietki to nie jest takie jednoznaczne. Są plantacje które od siewu czyli początek września nie widziały opryskiwacza. Wyrywan 5 losowych , kolorowych roślin i nie ma smietki. Kolorowe były jednak od braku dostępu makro składników a pierwotna teza była błędna. 

Natomiast u mnie na polu 7 na 10 roślin ma smietke. Gospodarze na około sieją rzepak pszenica i presja jest masakryczna. Są działki gdzie 4 lata pod rząd jest rzepak.... Więc zabiegi i to czym robisz nie jest takie decydujące w tym czy śmietka jest czy nie. Pół wsi rzepakiem stoi, reszta pszenica ozima.

IMG_20211020_170458.jpg

Opublikowano
Dnia 22.10.2021 o 07:37, oregano napisał:

A dlaczego mamy nie używać skoro prawnie jest dozwolony? Radzisz sobie bez to fajnie, ale po co komentować to w taki sposób?

No właśnie nie powinien. Max 1 l litr na gospodarstwo by se tym chwasty w obejściu popryskać. U mnie w okolicy tym bawią się sami mistrze przy okazji niszcząc ludziom przez miedzę uprawy. Kumplowi w tamtym roku jeden spalił 9 m od miedzy rzepak. Bo wiatr był a mistrzu postanowił perz wykończyć na swoim polu. U mnie w tym roku na jednym polu inny artysta też rzepak po przypalał. Na szczęście miedzy nami droga była a wiatr widać porywisty był bo miejscami po przypalał. I w sumie dość mało.

Ludzie w ogóle nie umieją z tego korzystać. Wielu pryska zaraz po żniwach po kombajnie. A to głupota bo ziarnka sobie leżą. Trzeba najpierw uprawić. Poczekać aż wszystko wzejdzie i dopiero pryskać gdzieś początek września. Ale mało kto tak robi i pryskają co dwa lata zaraz za kombajnem bo i wiecznie zielsko na polu buja. Powinni tego jak najszybciej zakazać.

Z ciekawości napiszę, że kilka lat temu zakupione w maju pole 15-20 letni ugór uprawiłem bez grama tej substancji. Przygotowałem je do siewu na jesień talerzówką i pługiem.

Opublikowano
4 godziny temu, Zapracowany napisał:

Siany jako ostatni u mnie w tym roku, mieszanka kilku odmian to co zostało. Siew 5 września.

IMG_20211023_133333.jpg

Mój z 4 września. Na oko podobne. Mój troszkę okazalszy. Ale bardziej w górze. Ten ze zdjęcia się ładnie rozłożył. Wyregulowany? 

Mój dostał regulację 4 dni temu ale skromniutką. Nie wiem czy już powinien być jakiś efekt? Jak to się w czasie rozkłada? 

Temperatury były odpowiednie. 

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

No właśnie nie powinien. Max 1 l litr na gospodarstwo by se tym chwasty w obejściu popryskać. U mnie w okolicy tym bawią się sami mistrze przy okazji niszcząc ludziom przez miedzę uprawy. Kumplowi w tamtym roku jeden spalił 9 m od miedzy rzepak. Bo wiatr był a mistrzu postanowił perz wykończyć na swoim polu. U mnie w tym roku na jednym polu inny artysta też rzepak po przypalał. Na szczęście miedzy nami droga była a wiatr widać porywisty był bo miejscami po przypalał. I w sumie dość mało.

Ludzie w ogóle nie umieją z tego korzystać. Wielu pryska zaraz po żniwach po kombajnie. A to głupota bo ziarnka sobie leżą. Trzeba najpierw uprawić. Poczekać aż wszystko wzejdzie i dopiero pryskać gdzieś początek września. Ale mało kto tak robi i pryskają co dwa lata zaraz za kombajnem bo i wiecznie zielsko na polu buja. Powinni tego jak najszybciej zakazać.

Z ciekawości napiszę, że kilka lat temu zakupione w maju pole 15-20 letni ugór uprawiłem bez grama tej substancji. Przygotowałem je do siewu na jesień talerzówką i pługiem.

Słaba argumentacja. Równie dobrze uprawy na sąsiednim polu można zniszczyć innymi herbicydami. Czyli co, zakazać stosowania wszystkich herbicydów?

Opublikowano
26 minut temu, ciaastus napisał:

Mój z 4 września. Na oko podobne. Mój troszkę okazalszy. Ale bardziej w górze. Ten ze zdjęcia się ładnie rozłożył. Wyregulowany? 

Mój dostał regulację 4 dni temu ale skromniutką. Nie wiem czy już powinien być jakiś efekt? Jak to się w czasie rozkłada? 

Temperatury były odpowiednie. 

Może być że za późno pojechałeś, ten regulowany dawno temu ( na 4 liść) Czym większy rzepak tym efekty regulacji słabsze.

17 minut temu, oregano napisał:

Słaba argumentacja. Równie dobrze uprawy na sąsiednim polu można zniszczyć innymi herbicydami. Czyli co, zakazać stosowania wszystkich herbicydów?

Dokładnie. W tym roku użyłem glifosatu pierwszy raz od bardzo dawna. Po rzepaku od drogi,miedzy zostały jakieś trawy z którymi gramicydy sobie nie poradziły. Opryskałem pasy po trzy m prawie na każdym rzepaczysku, glifosat super to wyczyścił

Opublikowano

Robię tak samo, co 3-4 lata, tam gdzie mam siać pszenicę na początku września lecę pola po 3 metry od granic i spokój na kolejne 3-4 lata. Jakiś dziwny strach panuje wśród rolników, jeszcze trochę to glifosat będziemy w kominiarkach kupować, bo się będziemy bać.

Nie dajmy się zwariować i nie szczujmy się nawzajem bo wszyscy na jednym wózku jedziemy.

Opublikowano

Z siarką muszę zbadać temat, na pszenicę po rzepaku dałem 200 kg Korn kali wiosną i saletrę. Po żniwach próby i siarką na bardzo niskim poziomie. Pole w bezorce a na N1 w rzepaku 400 kg saletrosanu 26.

Opublikowano

Przy odpowiednim płodozmianie glifosat nie jest potrzebny.  Burak, zboża, rzepak, i kukurydza. Mam tylko te uprawy i perzu 0. Do uprawy talerzówka. Zdarzyło sie palić rzepak który nierówno dojrzewał poprzez susze gdzie sie poprzepalal a pozniej wymlodzil. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

25kg SO3 to 10 kg S

Współczynnik przeliczeniowy (mnożnik)
P na P2O5 2,291
P2O5 na P 0,436
K na K2O 1,205
K2O na K 0,830
S na SO3 2,500
SO3 na S 0,400
Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, oregano napisał:

Argumentacja jak najbardziej dobra. Niestety tak już jest, że po te środki sięgają w mojej okolicy badziewiarze i jak już ktoś niszczy komuś to oni. Bo robią zawsze na pałę i wiatr nigdy im nie przeszkadza w opryskach. MI się nigdy nie zdarzało zniszczyć coś komuś opryskami. Papudrakom co się bawią randapem i pochodnymi często się zdarza.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Jedni żrą apap wiadrami, drudzy biorą tylko w silnej potrzebie. Tak samo z glifosatem, ja stosuję  co 5-6 lat pod miedzami, bo miedze u nas wysokie i szerokie, zawsze jakiś perz się odorze i rośnie, a że pole na szerokość 3 opryskiwaczy, to pryskam cały kawałek. Albo nieużytki przed orką. WYstarczy odpowiednia agrotechnika i większego problemu z perzem nie ma, a na inne rośliny są inne środki.

Opublikowano (edytowane)

Jak masz perz to wystarczy 3 m od miedzy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Tak, pod warunkiem , że nie pociągniesz go agregatem po polu , co przecież sie zdarza przy biernym. Raz na 5-6 lat  na wąskich kawałkach idzie całość, na większych tam, gdzie coś rośnie z perzu

Opublikowano

bierny  ładnie  wyciąga i perz usycha ,kiedyś kultywatorem sie wyciągało

Opublikowano

Pod warunkiem, że zrobisz to ze dwa razy i przez kilka dni nie ruszasz pola, a jest sucho i wietrznie, wtedy pięknie znika

Jak się tylko wyrównuje pole pod siew, to zawsze gdzieś się kępę przywali. Pal licho w rzepaku, gorzej w innych uprawach

Opublikowano

Ja jak widzę że pole się zaperza to sieje kukurydzę. Nikosulfuron w dobrej dawce i pole czyste perz pada. A w tym roku w rzepaku jedną lancą od między poszedł  Labrador 2l +1l na samosiew całe pole ciekawe czy padnie. Randap to dodatkowy koszt i nigdy nie mam czasu 20l kupiłem agrosaru to już 3 lata leży...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v