Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tylko z jakiego powodu takie zalecenia jak ogólnie wiadomo, triazole ( metkonazol to związek z grupy triazoli) do skutecznego działania potrzebują min 10 a najlepiej 12 stopni C? Chlorek mepikwatu powyżej 8 stopni C. Dlaczego więc Caryx na niższe temp.?

Prawda jest taka że nie ma fungicydów zalecanych do ochrony rzepaku skutecznie działających w niskich temp.

Przykład jednej z wielu stron z tabelą opracowaną przez IOR PIB Poznań

https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/rosliny/pogoda-uniemozliwia-skuteczne-stosowanie-fungicydow.html 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

To po co takie debilizmy piszą producenci? 

Na tym Caryxie to jeszcze lepsze opowieści są niż na Toprexie - 

Minimalna temperatura w dzień to +5st.  a przymrozki nie przeszkadzają. 

Opublikowano

Tylko czym chronić późno siane rzepaki skoro już na weekend możliwe przymrozki a maksymalne temperatury w okolicach 10 st. C? Patrząc na długoterminowe pogody przyszły tydzień raczej bez warunków na skuteczny zabieg, niby za 2 tygodnie ma być cieplej ale to już koniec października a listopad jak to listopad - może być różnie.

Opublikowano

Domyślałem się, że tak jest (że jest stresem regulacja). Dlatego wolę 5 razy zapytać kogoś doświadczonego, mądrzejszego niż odwalić babola. 

Producenci sobie piszą co chcą. 

2 minuty temu, akmaly napisał:

Tylko czym chronić późno siane rzepaki skoro już na weekend możliwe przymrozki a maksymalne temperatury w okolicach 10 st. C? Patrząc na długoterminowe pogody przyszły tydzień raczej bez warunków na skuteczny zabieg, niby za 2 tygodnie ma być cieplej ale to już koniec października a listopad jak to listopad - może być różnie.

No właśnie. ☹️

Opublikowano

Caryx ma dobrą formulacja, szybko się wchłania. Można jechać do póki większych przymrozków nie ma a w dzień na plusie

Najlepiej jak by te 12 było

Opublikowano
Dnia 5.10.2021 o 07:42, oregano napisał:

Jak ceny nawozów nie spadną to rzepak czy zboża w żniwa będą płacić. Nawozy, chemia, paliwo wszystko poszło do góry nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Na razie nie ma podstaw do tego by w żniwa ceny były niższe niż to co było w tym roku.

Teraz to skup się na tym, by rzepak dobrze wszedł w zimowanie a cenami nawozów będziesz martwił się później. Jak będzie azot po 3000 to mówi się trudno, trzeba będzie dołożyć trochę do zakupów i żyjemy dalej.

teraz rzepak moze i przekracza 3 tys zł ale rzepak ja i wszyscy w mojej okolicy rolnicy sprzedawali odrazu po zniwach  gdy cena była bodajze 2500 bo rzepak jest ciezko przechowac trzeba suszyc itd , natomiast zboze trzymam ,ale cena 100 zł za pszenice przy tych kosztach nie jest jakos rewelacyjna , natomiast na wiosne nie nakupie tyle azotu co zawsze tylko trzeba bedzie dac połowe dawki i tyle innej opcji nie widac na horyzoncie jak narazie

Opublikowano

W planach mam zastosować chlorek mepikwatu ( np. Mepik 0,5 l/ha ) + difenokonazol ( np Porter 0,5 l/ha). Rzepak obecnie od 1 do 4 liści właściwych, mam nadzieję, że za 1,5 tyg. jak będzie w miarę pogoda to 4-6 liści będzie. Dobrze myślę, czy można lepiej, taniej, inaczej ?

Opublikowano (edytowane)

Też o tym myślałem i chyba tak zrobię, bo ta dodatkowa regulacja to raczej zbędna przy takim rzepaku. 

Tebukonazol jak się nie mylę można we wcześniejszej fazie rozwojowej ( chyba od pierwszych liści właściwych ) wiec mógłbym już wjeżdżać tylko ta temperatura. 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał:

Mam to gdzieś i na własnych doświadczeniach się uczę. 5 lat temu od. Kana na jesieni opryskiwacza nie widziała i wiosną dostała normalnie wszystko jak się należy i ponad 3 ,5 t. dała ale to pole rzepaku nie widziało wcześniej.

Opublikowano

Nawóz azotowy jest bardzo drogi ,ale do ceny rzepaku nie ma tragedii takie jest moje zdanie

Opublikowano
1 godzinę temu, ciaastus napisał:

Mój ojciec jakieś 30 - 35 lat temu siał rzepaki. Byłem wtedy gówniarzem ale napewno nie posiadał wtedy opryskiwacza. 🙂

Udawały mu się jak najbardziej. 

w ekologii tez sieją rzepak 

Opublikowano
43 minuty temu, kibix napisał:

w ekologii tez sieją rzepak 

Niby gdzie? Rzepak to roślina która się nie ma prawa udać w ekologi, chyba że jako poplon.

Opublikowano (edytowane)

Zlinczują czy nie wiosna zobaczysz ludzi z rozsiewaczami jak co roku. Tych którzy kupili przed podwyżkami jak i tych co kupują teraz i będą kupować. Będą siać tak jak siali. Tak jak czytałem dzisiaj jakiegoś wariata na FB : 260 kg czystego N na rzepak, 230 chyba na zboża(pszenica i pszenżyto) teraz pytanie : popalone styki

I nadal tak samo będą narzekać że im się nie opłaca, rok temu się nie opłacało, dwa i 5 lat temu też nie. 

Ceny środków do produkcji rosną niewątpliwie ale trzeba w tym wszystkim jakoś znaleźć złoty środek i robić swoje.

Edytowane przez disel16v
Opublikowano
2 minuty temu, Piffpaff napisał:

czy mocznik bedzie dobry na N1 albo N2 w rzepaku? znajomy kupił kilka ton jakoś taniej i teraz się zastanawia

Na N2 ale musi rozsiac praktycznie w tym samym czasie co 1 dawke, a nawet jak sie da to wcześniej byle wilgoć byla

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v