Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jarek22B napisał:

Ten nawóz co wspominasz to też nawóz doglebowy. 

Może ktoś stosował adblue jako nawóz dolistny? 

Chyba spróbuję z tym adblue, cenowo nie wychodzi tak jak mocznik ale przynajmniej dostępny. Niby jest to 32,5 % roztwór mocznika, czyli w 100 l będzie około 15 %N ( 16,3 kg N) a koszt w granicach 200-300 zł co daje 12 - 18 zł za 1 kg N. Trochę drogo.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Nowy81 napisał:

To sucha zgnilizna?

IMG_20210928_104027_7.jpg

Objawy żerowania miniarki kapuścianej tylko to już obumarłe jest , jakieś przestarzałe :) Na świeżo wygląda inaczej ale na 99 procent to jest szkodnik. Zerknij do neta i poczytaj 

Edytowane przez disel16v
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Jarek22B napisał:

Ten nawóz co wspominasz to też nawóz doglebowy. 

Może ktoś stosował adblue jako nawóz dolistny? 

Jako nawóz nie koniecznie ale ci duzi farmerzy stosują adblue na resztki pożniwne

Opublikowano

Jest to zwykły roztwór mocznika i wody. Nie wolno stosować bo tak twierdzi jakiś urzędnik który wymyślił sobie zakaz sprzedaży mocznika bez inhibitora bo chce być wielce ekologiczny. Producentom odżywek raczej na rękę, tylko jak zwykle rolnik ma płacić więcej. Ale to nic dziwnego, tak działa cała ta banda przekupnych urzędników w Brukseli, wiedzą lepiej, a prawda jest taka że muszą coś zmienić aby być potrzebnym, więc mieszają i udają że to dla dobra ludzi w UE, ograniczenia w środkach ochrony roślin i cyk import z Ukrainy bo niby tam dobre zboże wyprodukowane zgodnie z wymogami UE 😛

• Like 3
Opublikowano

Ta odżywka zawiera azot i siarkę więc jeśli chcesz wspomóc wzrost roślin to myślę że więcej jak 10 % mocznika i 5% siarki nie potrzeba. 

Białe liście to foito po chlomazonie, samo minie a jak chce wspomóc to przede wszystkim aminokwasy i może jakiś stymulator.

Opublikowano

Panowie pytanie do bardziej doświadczonych.

Potrzebuję sprawdzoną mieszaninę na rzepak, chcę go trochę odżywić bo miał bardzo ciężkie warunki do wschodów i jest rzadki. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś polecił coś sprawdzonego.

Regulację planowałem caryx+tebu 0,6 0,5 .Rzepak jest bardzo nierówny, część 5,6 liści, część 2,3. Dać połowę tego co planowałem, pominąć któryś środek?

Kolejna sprawa to od miedzy atak perzu, czym i w jakiej dawce go zwalczyć?

Opublikowano
Dnia 1.10.2021 o 18:43, miwigos napisał:

Dlaczego za mały ,siej 

Oj wielu za rok będzie pryskało powschodowo , dużo bezpieczniej i robota rozłożona

czy ja wiem czy tak wielu, rzepaki u nas czy pryskane powschodowo czy zostawione bez oprysku wszystkie jednakowo zaklepane były i brak wschodów, jedyna zaleta to taka że zaoszczędzone pieniądze gdy rzepak nie powschodzi i czyste stanowisko pod zboże np ( brak zalegania substancji aktywnej)

@Papkin możesz dać samo tebu 1litr bo caryx mocno skraca co do perzu przy miedzach to przeleć sobie graminicydem, Agilem, Targą, Labradorem dawką perzową wokoło po obwodzie pola jedną sekcją i z głowy...

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

ADBLU to RSM tylko bardziej czysty

Dokładnie to i to to 32 % roztwór. Sam kiedyś miałem 15 l spuszczonego z auta i poszło razem z rsm w opryskiwacz. Tylko chyba cenowo rsm lepiej wyjdzie nawet po tych podwyżkach.

Opublikowano
3 godziny temu, Cezar81 napisał:

Mam w niektórych miejscach  porażony rzepak opryskiem - białe liście - czym go wspomóc

Choruje głównie po chlomazonie. Ja mam późno siany i też choruje. Dzisiaj idzie kompot z litra improvera, aminokwasy, litr proleaf max i litr NHCa Delta

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Zimne noce i caryx 0.7 z tebu i rzepak tyd  zatrzymany . 

20211002_134848.jpg

Po caryxie musi tak wyglądać ,zimne noce nie maja nic z tym wspólnego

34 minuty temu, proxy8441 napisał:

czy ja wiem czy tak wielu, rzepaki u nas czy pryskane powschodowo czy zostawione bez oprysku wszystkie jednakowo zaklepane były i brak wschodów, jedyna zaleta to taka że zaoszczędzone pieniądze gdy rzepak nie powschodzi i czyste stanowisko pod zboże np ( brak zalegania substancji aktywnej

Przecież o to mi chodziło ,można przesiać bez problemu

Opublikowano
55 minut temu, proxy8441 napisał:

czy ja wiem czy tak wielu, rzepaki u nas czy pryskane powschodowo czy zostawione bez oprysku wszystkie jednakowo zaklepane były i brak wschodów, jedyna zaleta to taka że zaoszczędzone pieniądze gdy rzepak nie powschodzi i czyste stanowisko pod zboże np ( brak zalegania substancji aktywnej)

@Papkin możesz dać samo tebu 1litr bo caryx mocno skraca co do perzu przy miedzach to przeleć sobie graminicydem, Agilem, Targą, Labradorem dawką perzową wokoło po obwodzie pola jedną sekcją i z głowy...

A jakaś odżywka sprawdzona? Trochę poparzylem go też chlomazonem

Opublikowano
15 minut temu, proxy8441 napisał:

pchełka rzepakowa, u mnie jedne pola blaszki liściowe calutkie zdrowe bez uszkodzeń a inne pola męczyła pchełka

W czwartek poszedł cyperkill, aczkolwiek wydaje mi się że podczas oprysku nie było jeszcze tych przebarwień. 

Opublikowano
akmaly napisał:

Z mojej wiedzy przeciwskazania dla takiej mieszanki to ograniczenie działania agilu a rzepakowi ma nic nie być. Na etykiecie agilu jasno napisane że min. 3 dni przed lub po odchwaszczaniu dwuliściennych.

Powiedziałbym że jest odwrotnie, 3 tygodnie temu poszło 0,33 agila, tydzień temu druga dawka 0,33 plus 0,3navigatora i 1,5 butisanu. Z samosiewów i perzu przy miedzy zostało Już tylko siano a rzepak rośnie normalnie za to przepuścíło mi przetacznika perskiego (na to mi to wygląda) ale miną Dopiero tydzien

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał:

Choruje głównie po chlomazonie. Ja mam późno siany i też choruje. Dzisiaj idzie kompot z litra improvera, aminokwasy, litr proleaf max i litr NHCa Delta

Więcej nie znaczy lepiej. Ta roślina jest w stresie i dużą część tego co podasz to nie wykorzysta. Nie licząc tego ile nie trafi wogóle na rzepak tylko ziemie. Ile to wyjdzie złotych na hektar takiej mikstury? Pare lat do tyłu zachwalali asahi na fito w rzepaku i podpierali się badaniami. Jak możesz to zrób kontrole ze samym azotem danym dolistnie, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v