Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy od skupu. U nas na dosuszanie kiedyś pół dnia było trzeba czekać na skupie, a w tym czasie to inna robotę by się zrobiło. 10% jak przez dzień postoi na przyczepie to już może porasatac i wtedy kolejne potrącenia. 

Opublikowano
13 minut temu, mraukot napisał:

50 dych na tonie, w .uj a nie "nie dużo" ! Właśnie dlatego warto zaczekać aż spadnie lekko poniżej 9.

i za czym czekać za nawałnica i stratami tak nie jest dużo przy tej cenie i wydajnosci 

Opublikowano
40 minut temu, Xion napisał:

Ja dzisiaj podkosiłem trochę swojego kws Ricardo i  jest dobrze. Z tego co nakosiłem grubo ponad 4t/h wychodzi, sypie ładnie.  Wilgotność 7% trochę zielony dołem ale zielona łuszczyna przelatuje przez kombajn nie podnosi bardzo wilgotności.

IMG_20210725_185354_HDR.jpg

To jest rzepak na 4 tony??? Przelicz może jeszcze raz na spokojnie 

Opublikowano
Dnia 19.07.2021 o 22:46, Mari82 napisał:

Niepozorny 😁

Czy ktoś tutaj zamawia nasiona do siewu ze sklepów internetowych typu dla roślin czy sklep farmera? Czy to wiarygodne źródło ?

Opublikowano
2 minuty temu, disel16v napisał:

Niepozorny 😁

Czy ktoś tutaj zamawia nasiona do siewu ze sklepów internetowych typu dla roślin czy sklep farmera? Czy to wiarygodne źródło ?

Dla roślin znam i jak najbardziej wiarygodne ( jeśli chcesz znać źródło to inagri w Sieradzu) 

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, masa24 napisał:

Raps tak ma że nie wygląda a sypie, a jak wygląda to potrafi zaskoczyć negatywnie, nie zawsze oczywiście

Opublikowano
5 godzin temu, michal009 napisał:

Do jakiej wilgotności przyjmują rzepak?

u nas do 15 % ale za 13,4% (pierwsza przyczepa)  Potrącili mi 290 zł z ceny Ale brak suszarni to nie będę go na słońcu suszył 

4 godziny temu, monstrer napisał:

Mam to samo. Mój Wujek który ma trochę pojęcia o rzepaku stwierdził że jeszcze 7 a najlepiej 10 dni. 

A co powiecie o próbkach pobieranych na skupach, osobno opisane, hologramy!!!!

Czy przypadkiem nie chodzi o niedozwolone środki czytaj Desykacja -zasuszanie. Pierwszy raz się z tym spotykam. 

u mnie nawet odmiana i w jakim powiacie rósł

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Zależy od skupu. U nas na dosuszanie kiedyś pół dnia było trzeba czekać na skupie, a w tym czasie to inna robotę by się zrobiło. 10% jak przez dzień postoi na przyczepie to już może porasatac i wtedy kolejne potrącenia. 

10% to 3 miesiące spokojnie poleży

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, masa24 napisał:

Tak właśnie wygląda :) Zdjęcie może słabe z brzegu pola. A z tym liczeniem to fakt sprzedane będzie to się zobaczy ale poniżej 4t nie spadnie średnia. 

IMG_20210725_154453.jpg

IMG_20210725_185239_HDR.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Tu nie ma co sypać . Rzepak malało rozgałęzień bocznych , lodyszka chyba jak palec . Z tej biedy to nie wiem czy 3 t było No ale jak mowisz 4 to 4

10 % rzepak nie porośnie w żadne 2 dni. Bardziej może się parzyć s nie rosnąć 

Opublikowano (edytowane)

Po 1 zdjęciu to stwierdziłeś? :) w Kws Ricardo gruby jest badyl to na zdjęciu to D06 półkarła pół hektara posiane było i ten cieniutki patyk jest w półkarłach.

Edytowane przez Xion
Opublikowano

to pokaz zdjecie tego mocnego rzepaku jak masz, takie jak to pierwsze co wstawiles gdzie widac lodyge i rozgalezienia bo chcialbym zobaczyc jak to wyglada w rzepaku na 4 t

• Root Admin
Opublikowano
mysza103 napisał:

12 godzin temu, przemek28_28 napisał:

@yacenty wszystkim wisisz po flaszce. Pisałeś ze rzepak w zniwa bedzie po 1700🤣

Mi nawet chciał oddać wszystko co będzie ponad 1800 zł , czyli dobre 500zł z każdej tony .

stracilbys, bo tam była mowa o plonie również co nie, a do plonu mocno zabrakło ;)

Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

to pokaz zdjecie tego mocnego rzepaku jak masz, takie jak to pierwsze co wstawiles gdzie widac lodyge i rozgalezienia bo chcialbym zobaczyc jak to wyglada w rzepaku na 4 t

Wróć wyżej to właśnie sypie ponad 4 to z cieniutkim patyczkiem. Jak będę kosił to zrobię może lepszą fotę bo widzę że myślisz że jakieś bajki opowiadam.

Opublikowano
39 minut temu, Xion napisał:

Wróć wyżej to właśnie sypie ponad 4 to z cieniutkim patyczkiem. Jak będę kosił to zrobię może lepszą fotę bo widzę że myślisz że jakieś bajki opowiadam.

Jak wypadł ten D06 względem Riccardo?

• Root Admin
Opublikowano
15 minut temu, sxAnia napisał:

w nocy spadło 4 mm deszczu. da radę to obeschnąć, żeby po południu kosić? 

Zależy czy lunelo i poszło dalej czy siapilo cała noc, mała szansa na koszenie po południu jest

Opublikowano
6 minut temu, Jk1976 napisał:

LUB deszcz pada koszenie poczeka

Cały lipiec nie padało to teraz też może nie padać jak żniwa choć z drugiej strony deszcz potrzebny jest bo wszystko usycha

Opublikowano
49 minut temu, pasio napisał:

Jak wypadł ten D06 względem Riccardo?

2 lata temu na działce 2,2h 5t przekroczyła mi D06 fajna wdzięczna odmiana a w tamtym roku jeden wczesny zabieg na płatek i ledwo do 3t odciągnęła. Działki były że 2-2,5t.   Niska mocno rozgałęziona ale grzyba trzeba pilnować. Ricardo wysokie prawie 2m 2 zabiegi na płatek były badyl zielony ale czerni trochę mimo to wyskoczyło. Ciężki do zabiegów bo wysoki ale na mozaice gdzie zjazd na piach jest wytrzymuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v