Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jeśli belka ma przynajmniej te 18 metrów, to warto wjeżdżać drugi raz. U mnie 2 tygodnie temu poszło Propulse, w tym chcę poprawić tanią mieszaniną plus jakaś Inazuma. Ścieżki się zwałują, ale presja chorób w tym roku będzie rekordowa, więc ja jadę. 

Edytowane przez AdamKutno
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, AdamKutno napisał:

Jeśli belka ma przynajmniej te 18 metrów, to warto wjeżdżać drugi raz. U mnie 2 tygodnie temu poszło Propulse, w tym chcę poprawić tanią mieszaniną plus jakaś Inazuma. Ścieżki się zwałują, ale presja chorób w tym roku będzie rekordowa, więc ja jadę. 

30 m to jakas opłacalność jest..ale nie 18..

• Like 1
Opublikowano
hardkor113 napisał:

Jak myślicie lepiej dać na rzepak pod korzeń 100kg polidapu +150kg soli potasowej czy 100kh polidapu i 220 kg korn kali?

Ja w tym roku dawałem polidap 180kg sol potasowa 200kg wygląda narazie niezle a zniwa zweryfikują

Opublikowano
2 godziny temu, AdamKutno napisał:

Propulse trzyma do 5 tyg to po jakiego grzyba teraz wjeżdżać??? 

Opublikowano

Czym będzie spowodowana ta rekordowa presja chorób ? 🤔

Opublikowano

U mnie praktycznie pada każdego dnia, ostatnie lata pryskam 2x razy na płatek i jest w miarę ok, tzn. chorób okresu kwitnienia brak, ale uszkodzonych łuszczyn jest i tak za dużo. Nikogo nie namawiam do pryskania, mam belkę 21 metrów i nie patrzę na ścieżki, potem i tak wszystko zarośnie. 

Opublikowano

zastanawiam sią nad zastosowaniem propulse na rzepaku jest może jeszcze z 30% kwiatków i mospilanu jak tylko będzie można wjechać na opadanie nie pryskałem jeszcze jedyny zabieg wiosną to 28 kwietnia orius +inazuma 

• Haha 1
Opublikowano

W zeszłym roku w maju było podobnie jak w tym, a w czerwcu 250 mm deszczu.

Opublikowano

no dokładnie, w zeszłym roku u mnie było tak: marzec, kwiecień ani kropli deszczu do tego suche porywiste wiatry, przymrozki - łodygi rozerwane dosłownie, potem maj deszczowy i przymrozki - zmarzły kwiaty, młode łuszczyny potem czerwiec deszczowy i w dodatku lekko gradem posypało na jednym polu - efekt, plamki białe na łuszczynach po czym nasiona zaczęły w nich butwieć, gnić koniec końców we żniwa nasiona o niskiej zawartości oleju (łodygi porozrywane)

Opublikowano

Wszystko zależy od odmiany w zeszłym roku miałem Exotera i Ilonę na jednym polu . Pryskałem na płatek makler 0,6 i tebu 0.6. Ilona zdrowa i zielona do żniw  w Egzoterze 50% uschniętych łodyg. W tym roku mam tylko Ilonę 6 ha opryskałem na płatek 4 ha nie zobaczymy we żniwa co dają  opryski na płatek .

Opublikowano
1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

no dokładnie, w zeszłym roku u mnie było tak: marzec, kwiecień ani kropli deszczu do tego suche porywiste wiatry, przymrozki - łodygi rozerwane dosłownie, potem maj deszczowy i przymrozki - zmarzły kwiaty, młode łuszczyny potem czerwiec deszczowy i w dodatku lekko gradem posypało na jednym polu - efekt, plamki białe na łuszczynach po czym nasiona zaczęły w nich butwieć, gnić koniec końców we żniwa nasiona o niskiej zawartości oleju (łodygi porozrywane)

U mnie już wczoraj grad przeszedł i widać jak poobijane jest. Narazie tylko większe luszczyny dostały, reszta ok, pszenica poobijana. A nie wiem już co zrobić jak nic nie zrobisz. 

Opublikowano
2 godziny temu, proxy8441 napisał:

Taki lekki grad z tymi plamkami ubezpieczalnie biora w ogóle pod uwagę?Zgłaszałes to?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v