Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, red83 napisał:

No i jakie efekty? Szkoda na niecałe 1,5ha kupować Toprex,który i tak nie będzie wykorzystany w całości. 

A w jakiej dawce stosujecie toprex wiosną? 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

A za rok go nie wykorzystasz

Tego nie wiem, może nie będzie warto siać rzepaku. Zawsze zostaje i trzeba kombinować żeby później wykorzystać resztki. 

Opublikowano

Opryskaj  nim 5 ha ,a na hektar kup coś tańszego jak nie chcesz dokupić litrówki, będziesz miał porównanie ,gwarantuje że za rok kupisz tylko propulse

Opublikowano

Ma dwa wyjścia inny środek lub niech zostanie na przyszły rok ,ja kupuje zawsze 15 litrówki, nie ważne czy pasuje czy zostanie ,poprostu jest taniej

Opublikowano

Spokojnie ja w tym roku wracam z powrotem do Pictora. Rok temu Propulse i niezbyt jestem zadowolony, ale to może bardziej wina stanowiska lub odmiany bardziej podatne na zgnilizne twardzikowa. 

Opublikowano
Dnia 12.12.2021 o 09:41, matek89121 napisał:

podaj mi dokładny adres podeśle kolegów z piorinu 😀

Skąd wiesz że on nie jest z piorinu ? Dopiero co się pojawił na forum i  w pierwszych postach szuka kupca na niedozwolone środki ? Trochę dziwne mi się zdaje .

Opublikowano
18 godzin temu, Aroo22 napisał:

Spokojnie ja w tym roku wracam z powrotem do Pictora. Rok temu Propulse i niezbyt jestem zadowolony, ale to może bardziej wina stanowiska lub odmiany bardziej podatne na zgnilizne twardzikowa. 

I ja chyba zostanę przy pictorze bo mam trochę ponad 8 ha rzepaku i nie chcę magazynować oprysków na następny rok.

Opublikowano

Ja czasami 3 lata magazynuje 😅 na zimę muszę przewozić w ocieplone pomieszczenie i nie stanowi to mi problemu. Na tym polega cały pic tanich środków 20l to nie 5l czy 1l 🙋‍♂️

Opublikowano
10 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Ja w rzepaku T1 podzielę na 2 części po 0,25tebu i metkonazolu w odstępie ok 10 do 14dni potem T2 pujdzie 0,2Tebu i 0,2 flutriafol a na T3 opadanie 0,4flutriafol i 0.7azoksystrobina. 

4 wjazdy z grzybówką, niby na bogato ale przy dawcę tebu i metko na poziomie 0,2-0,25 już tak nie na bogato.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawa kombinacja :) Flutriafol nigdy nie stosowałem ale podobno szału nie ma jeśli chodzi o tą substancję a firmy ją wypychają i namawiają na zakup bo wycofywany jest. Flutriafol w sprzedaży do końca kwietnia i na  pewno 2 strzały bym tym nie robił. Jak ekonomicznie to na płatek do azoksy wolał bym już dodać difenokonazol. Ja to zakupione mam już 10l pictora na płatek a na koniec kwitnienia 125/125 tebu protio pójdzie. Zastanawiam się jeszcze tylko co na pierwszy wiosenny zabieg . Odmiana półkarłowata px131.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
1 godzinę temu, Xion napisał:

Ciekawa kombinacja :) Flutriafol nigdy nie stosowałem ale podobno szału nie ma jeśli chodzi o tą substancję a firmy ją wypychają i namawiają na zakup bo wycofywany jest. Flutriafol w sprzedaży do końca kwietnia i na  pewno 2 strzały bym tym nie robił. Jak ekonomicznie to na płatek do azoksy wolał bym już dodać difenokonazol. Ja to zakupione mam już 10l pictora na płatek a na koniec kwitnienia 125/125 tebu protio pójdzie. Zastanawiam się jeszcze tylko co na pierwszy wiosenny zabieg . Odmiana półkarłowata px131.

Toprex 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Xion napisał:

. Ja to zakupione mam już 10l pictora na płatek a na koniec kwitnienia 125/125 tebu protio pójdzie. Zastanawiam się jeszcze tylko co na pierwszy wiosenny zabieg . Odmiana półkarłowata px131.

Na płatek dajesz pictor , i jeszcze póżniej poprawiasz protio i tebu ? Przecież pictor jest już na tyle mocny że raczej poprawka wydaję się być zbędna . Ciekawe jaki plon da ten z lewej strony ,siany 2 tygodnie później niż ten po prawej , na dodatek bez nawozu pod korzeń , bo wyskoczyła szybka dzierżawa , a chciałem zasiać jak było okienko między deszczem . Druga sprawa to nie wiem czym była pryskania pszenica w przed plonie  , bo te środki rzepaku jakieś takie nie bardzo 

IMG_20211218_135833.jpg

Edytowane przez mysza103
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v