Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tydzień temu robiłem dokarmianie - bor 1l, mangan 1l, mocznik 5%, siarczan Mg 3%. Cały dzień wisiały nisko chmury i trudno było stwierdzić czy coś z tego spadnie. Prognozy nie nadawały opadu. Jednak pod wieczór gdy wyjechałem w środku pola złapał mnie lekki deszcz, jakieś 0,5-1mm. Mało ale liście pomoczyło. Nie zjeżdżałem już tylko dokończyłem zabieg. 
Męczy mnie temat bo nie wiem czy wszedł ten zabieg czy nie. Po roślinach ciężko stwierdzić. Nie wiem czy poprawiać czy uznać że się przyjął. Boje się zeby nie przesadzić z tymi odżywkami gdybym drugi raz pojechał. 

Na dniach muszę zrobić chwasty w pszenicy i jeśli już miałbym jechać z poprawką to wiadomo że lepiej przed. Tylko jak stwierdzić czy potrzeba poprawiać..🤔 Najbardziej się boje przedawkowania.
Przed tym zabiegiem z fungicydem była już odżywka w proszku gdzie tez było mikro, m.in. bor i mangan. 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, szwagier24 napisał:

Warunki są ok pytanie tylko czym chabra teraz potraktowac? 

a co stosowałeś wcześniej i w jakiej fazie rzepak, ja po metazachlorze z chlomazonem poprawiałem navigatorem 0.2l 2tyg temu

@tobago

Śmiało poprawiaj bo ten wcześniejszy zabieg w deszcz to nic nie dał

Edytowane przez Maniek101
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Maniek101 napisał:

a co stosowałeś wcześniej i w jakiej fazie rzepak, ja po metazachlorze z chlomazonem poprawiałem navigatorem 0.2l 2tyg temu

@tobago

Śmiało poprawiaj bo ten wcześniejszy zabieg w deszcz to nic nie dał

Navigator i metazanex i wtedy ładnie go wzięło, ale dzisiaj zauważyłem sporo młodych roślin. Ogólnie i mnie dość duża presja chabra na polach. 

Rzepak dość nie równy ale ogólnie między 6-10 liści. 

Edytowane przez szwagier24
Opublikowano (edytowane)

Korekta na chabra to najtańszy chlopyralid wystarczy.. Ale widzę tutaj dużo ludzi grubo wali i odchwaszcza po kilka razy na bogato. 

Edytowane przez Xion
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Xion napisał:

Korekta na chabra to najtańszy chlopyralid wystarczy.. Ale widzę tutaj dużo ludzi grubo wali i odchwaszcza po kilka razy na bogato. 

Po prostu mała świadomość jaka substancja na co działa pojadą do sklepu i doradzi to co najdroższe i tym się pryska tak to wygląda w 80% procentach 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Jakieś 2 tygodnie temu pryskałem mieszanką : metazanex + zorro + major, jednak prognozy się nie sprawdziły i po 4 dniach od zabiegu przyszedł przymrozek w związku z czym jakieś 40 % chwastów przetrwało. Szczególnie mam problem z dużą ilością tasznika. Czym mogę to teraz poprawić ? 

Opublikowano
19 godzin temu, tobago napisał:

Tydzień temu robiłem dokarmianie - bor 1l, mangan 1l, mocznik 5%, siarczan Mg 3%. Cały dzień wisiały nisko chmury i trudno było stwierdzić czy coś z tego spadnie. Prognozy nie nadawały opadu. Jednak pod wieczór gdy wyjechałem w środku pola złapał mnie lekki deszcz, jakieś 0,5-1mm. Mało ale liście pomoczyło. Nie zjeżdżałem już tylko dokończyłem zabieg. 
Męczy mnie temat bo nie wiem czy wszedł ten zabieg czy nie. Po roślinach ciężko stwierdzić. Nie wiem czy poprawiać czy uznać że się przyjął. Boje się zeby nie przesadzić z tymi odżywkami gdybym drugi raz pojechał. 

Na dniach muszę zrobić chwasty w pszenicy i jeśli już miałbym jechać z poprawką to wiadomo że lepiej przed. Tylko jak stwierdzić czy potrzeba poprawiać..🤔 Najbardziej się boje przedawkowania.
Przed tym zabiegiem z fungicydem była już odżywka w proszku gdzie tez było mikro, m.in. bor i mangan. 

Niema co przeżywać to nie chwast czy fungicyd. Zostaw jak jest. 

Opublikowano

od takiego zabiegu chcesz widzieć różnice w plonie ,chyba że będzie sroga zima ,to jest zabieg na poprawienie zimotrwałości

Opublikowano

Napisałem po co ,sam robiłem 10 dni temu jak było cieplej teraz za zimne noce

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v