Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Stosował ktoś Kier 450 SC na płatka może w zeszłym roku? Zastanawiam się jak to wychodzi w porównaniu do kilkadziesiąt zł droższego pictora czy propulsa

Difenokonazol 

Tebukonazol 

Azoksystrobina

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Jakby Ci coś wypłukało to rzepaku, by nie było albo był i oddał tonę.  Efekt przymrozków na pewno

trudno powiedzieć. niby przymrozki były spore faza zielonego pąka, ale dałem pierwszy opryskiwacz było gorzej pokręcone niektóre pędy nie dały nasion. plon koło3t

Opublikowano
27 minut temu, disel16v napisał:

Stosował ktoś Kier 450 SC na płatka może w zeszłym roku? Zastanawiam się jak to wychodzi w porównaniu do kilkadziesiąt zł droższego pictora czy propulsa

Difenokonazol 

Tebukonazol 

Azoksystrobina

ja stosowałem w tym roku wcześniej  bawiłem się w mieszaniny 2 środków i wydaje mi się że  lepiej się sprawdził

Opublikowano
51 minut temu, disel16v napisał:

Difenokonazol 

Tebukonazol 

Azoksystrobina

Nie stosowałem, ale na pewno nie warte to jest tej ceny 

Opublikowano
1 minutę temu, Kubawww napisał:

Nie stosowałem, ale na pewno nie warte to jest tej ceny 

160 zł na hektar? Jak to się ma do pictora.  Ciekawe jak działanie. Chcialbym sporobowac bo jechałem 2 lata pod rząd Pictor.

26 minut temu, matek89121 napisał:

ja stosowałem w tym roku wcześniej  bawiłem się w mieszaniny 2 środków i wydaje mi się że  lepiej się sprawdził

Jakie środki próbowałeś i jakie dawki? Wiem że działanie może nie być takie samo ale nie będę chronił rzepaku który plonuje 3 t Pictorem..

Przed chwilą, matek89121 napisał:

komentarz z d*py nie lubię Cię  ale nie wiem za co

Trochę tak to brzmi 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 

Opublikowano

Witam. Dopiero będę regulował rzepak tebu plus ccc plus mikro. Czy mogę dodać do tego zabiegu lamparta na jednoliścienne. Bo nie miałem jak wcześniej o pryskać. Czy ktoś tak łączy zabiegi?

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, batman17 napisał:

Witam. Dopiero będę regulował rzepak tebu plus ccc plus mikro. Czy mogę dodać do tego zabiegu lamparta na jednoliścienne. Bo nie miałem jak wcześniej o pryskać. Czy ktoś tak łączy zabiegi?

Podobno w zabiegu skracania lepiej za dużo nie mieszać. Ale wiem jak jest i sam nie mogę sie czasem powstrzymać

Sam zrobiłem taki mix. Co powiecie na jego temat? 

0,2 l Porter 250EC (Difekonazol); 0,3l Ambrossio 500 Tebukonazol; Stabilan 750 SL 0,5l; Basfoliar 13 40 13 1,66kg; Nutribor 1kg; Siarczan Magnezu Siedmiowodny 1,66kg; ADOB Bor 15% 1l; 200l wody temperatura zabiegu 14-13 stopni  w nocy 6 stopni

Edytowane przez Neveragain
Opublikowano

U mnie będzie skromniejsza mieszaka Caryx lub sama grzybówka. Plus bor 15%  jak wyżej plus ADOB 18 18 18 i kilka innych jak S itd plus mikro. Zaczynam się znowu zastanawiać nad caryxem bo nadają ciepło na listopad. Jutro po południu mają być warunki do oprysku. Mozę walne 0,7 l caryxu na ha.

Opublikowano

Warto zaryzykować jeszcze odchwaszczanie Navigator z Metazanex, jakie dawki ?? 4-5 liści kapusty, presja jasnoty i samosiewów grochu. Do tej pory jedynie zabieg na robaki oraz dokarmianie dolistne żeby nie hamować roślin.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Shaun napisał:

Warto zaryzykować jeszcze odchwaszczanie Navigator z Metazanex, jakie dawki ?? 4-5 liści kapusty, presja jasnoty i samosiewów grochu. Do tej pory jedynie zabieg na robaki oraz dokarmianie dolistne żeby nie hamować roślin.

Ja bym odpuscil i postawił już na corvetto wiosna jesli przezimuje swoją drogą ten groch jeszcze zawiąże troszkę azotu. Teraz jak opryskasz to on będzie  tyd w miejscu stal

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Po jakim czasie powinien być widoczny pełny efekt (lub jego brak) po zastosowaniu regulacji? 

Mam na myśli mieszankę Caryx i tebukonazol. 

Rzepak się "rozklapił" trochę ale nie wiem czy to już efekt końcowy. Jest 9 dni po zabiegu. 

Opublikowano
17 godzin temu, disel16v napisał:

Difenokonazol 

Tebukonazol 

Azoksystrobina

Jeśli stosowało się na jesień i wiosnę tebukonazol czy difenokonazolu to średnia opcja na płatek. Ja robiłem tebukonazol na wiosenna regulacje, na zwarty pak azoksyatrobine i na koniec Propulse. Bardzo dobry efekt. Wszystkie ścirnie zielone. 

Jeśli chcesz stosować Kier to wcześniej nie używaj substancji występujących w tym preparacie.

• Thanks 1
Opublikowano

Opryskałem dziś część rzepaku mieszaniną z dodatkiem dr,green rzepak 2kg./ha i ciecz jakby gęstsza się zrobiła i wydatek mniejszy bo w beczce zostawało dodam że dr.green pierwszy raz stosuje.

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Opryskałem dziś część rzepaku mieszaniną z dodatkiem dr,green rzepak 2kg./ha i ciecz jakby gęstsza się zrobiła i wydatek mniejszy bo w beczce zostawało dodam że dr.green pierwszy raz stosuje.

Tez go stosowałem tylko z 2,5tygodnia temu. U mnie było tak samo też mi zostało w beczce. Zastanawiam sie czy nie polecieć jeszcze raz w dawce 1kg/ha

Opublikowano

Można jeszcze zrobić poprawkę na jednoliścienne? Jeżeli tak czy tym samym środkiem co poprzednio czy lepiej zmienić głównie chodzi o samosiewy zbóż i ewentualnie jaka dawkę zastosować? 

I jeszcze chaber zostaje do poprawy bo sporo młodego się pojawia czym to potraktować? 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, kamil2963 napisał:

Jeśli stosowało się na jesień i wiosnę tebukonazol czy difenokonazolu to średnia opcja na płatek. Ja robiłem tebukonazol na wiosenna regulacje, na zwarty pak azoksyatrobine i na koniec Propulse. Bardzo dobry efekt. Wszystkie ścirnie zielone. 

Jeśli chcesz stosować Kier to wcześniej nie używaj substancji występujących w tym preparacie.

Była desykacja po tej mieszance?

Ktoś może wie czego to są niedobory? Lekko zawijają się liście. Łyżeczkowanie czyli mangan,siarka?

IMG_20211028_170541.jpg

Edytowane przez disel16v
Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Również stosuje Dr. Green i cieczy zawsze tyle samo wychodzi . Pany ktoś na wiosnę będzie się bawił w Kizeryty itp ? 

Nie wiem czy to będzie zabawa ale będę stosował siarczan magnezu z Siarkopolu .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, szwagier24 napisał:

Można jeszcze zrobić poprawkę na jednoliścienne? Jeżeli tak czy tym samym środkiem co poprzednio czy lepiej zmienić głównie chodzi o samosiewy zbóż i ewentualnie jaka dawkę zastosować? 

I jeszcze chaber zostaje do poprawy bo sporo młodego się pojawia czym to potraktować? 

jest względnie ciepło i nie ma przymrozków to śmiało można lecieć

Edytowane przez Maniek101
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v