Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, Xion napisał:

Ja w tym roku poradziłem sobie ze śmietką dość dobrze. Do Lumiposa dołożyłem sporo Gaucho 600fs (imidachlopryd) i efekt był widoczny bo jak na koniec nasion mi zabrakło i poprzeczniaki  dosiałem nasionami z poprzedniego roku które zapomniałem zaprawić to pewnie z 60% roślin uszkodzona... Do tego jak był w 4liściach przy zabiegu gramicydem doszło Karate to jak pryskałem miliardy śmietki się unosiły do góry tyle tego było chmura robactwa. 

ile dałeś na kg?

Opublikowano
44 minuty temu, monstrer napisał:

rozmawiamy o 250

Tak stosuje orius

4 minuty temu, galan99 napisał:

O rzesz k**wa jaki ładny jak z obrazka po gratulować .

Ładny jest ale coś blady bez regulacji jest, u nas większość takie ale ciemno zielone ,tak wyglądają narożniki pola co nie dopryskane

Opublikowano

w poniedziałek kupowałem w PROKAMIE tobiasa po 260 zł za l. Ale to są już wewnętrzne walki hurtowni.

Przed chwilą, monstrer napisał:

w poniedziałek kupowałem w PROKAMIE tobiasa po 260 zł za l. Ale to są już wewnętrzne walki hurtowni.

Miało być za 5 l

Opublikowano

dziś wykoszone 5 ha rzepaku na rędzinie , siany 1 września  miała pójść pszenica  przewódka ale chyba zasieję ozimą jak uda się w miarę uprawić bo jest dość mokro

na lżejszych glebach rzepak  jakoś daje radę  poszedł bor i mikro  i difenokonazol

Opublikowano

u mnie w rzepaku(zdjęcie na profilu) żółkną niektóre liście. Czy to niedobór azotu? Dziwne bo poszedł mocznik... Przedplon: pszenica ozima 14.08.2021 - gnojowica 20000l/ha, gruberowanie 18.08.2021- 250kg NPK, 80kg Mocznika, agregatowanie 20.08.2021- siew 45sztuk/m2 15.09.2021- Navigator 0,33l + Metkan 1.6l + 1l Leopard Extra 25.09.2021- Caryx 1l +0,3 Inazuma + 2kg Dr Green Rzepak 9.10.2021- 300 KG Wapna granulowanego

Opublikowano (edytowane)

U mnie jak na razie sporadycznie na jednym kawałku widziałem smietke na korzeniu , reszte jutro skontroluje i sie zastanawiam czy jeszcze z jakimś mikro polecę czy nie . Ja 3 już na robaka pryskalem  . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Zostawić, ale raczej będzie wiosna do przesiania. 

4 godziny temu, pasio napisał:

Nuprid w formie FS czy SC? Jak SC, to co dodawałeś aby się przykleił do nasion?

Inny środek ale formulacja SC, dawałem trochę oranżady pomarańczowej 🙋‍♂️

Opublikowano
4 godziny temu, pawełek22 napisał:

Witam panowie mam pytanie siany rzepak 10-09 na tę chwilę ma 2i3 listki liście zbielały i stoi dawałem odżywki i nic i nie wiem czy orac czy narazie zostawić

Za duża dawka chlomazonu. Nie wiem kto doradził tak późno siany rzepak pryskac doglebowo... I to jeszcze pewnie w pełnej dawce?

• Like 1
Opublikowano

Zależy, jeżeli będzie taki drogi jak teraz to będe celował w 3t przy jak najmniejszych nakładach. Jeżeli będzie taniej to będziemy cisneli, Ja jestem o tyle w komfortowej sytuacji że na połowie areału poszedł obornik, część działek jest drugi raz po itd itd. Ciężko to policzyć.

Opublikowano

Celować można tylko gorzej trafić:-), wszystko kwestia kiedy przyjdzie zima i jaki będzie listopad, patrząc na prognozy to początek ma być ciepły ale te prognozy to kilka, kilkanaście % się sprawdza więc poczekamy-zobaczymy.

Opublikowano

ciągle się zastanawiam do czego wy ten glifostat używacie. przez całe moje gospodarzenie użyłem to tylko raz pryskajac kostkę. Są przecież inne sposoby zwalczania perzu. 

Opublikowano
3 minuty temu, gustaww napisał:

ciągle się zastanawiam do czego wy ten glifostat używacie. przez całe moje gospodarzenie użyłem to tylko raz pryskajac kostkę. Są przecież inne sposoby zwalczania perzu. 

A dlaczego mamy nie używać skoro prawnie jest dozwolony? Radzisz sobie bez to fajnie, ale po co komentować to w taki sposób?

Opublikowano
10 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

U mnie jak na razie sporadycznie na jednym kawałku widziałem smietke na korzeniu , reszte jutro skontroluje i sie zastanawiam czy jeszcze z jakimś mikro polecę czy nie . Ja 3 już na robaka pryskalem  . 

A ja jeszcze z opryskiwaczem na polu nie byłem i rzepak fajnie rośnie tylko jedno pole gorzej ale to chyba co przez pomyłkę 2 razy zaprawiony od robala został.

5 godzin temu, majster545 napisał:

Ile azotu planujecie zastosować w rzepaku wiosną? 

2x300kg saletrzaku=162 N

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v