Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, JanKrzysztof napisał:

Teraz wysuszyć pomiot, zmielić i na wiosnę w rozsiewacz zamiast saletry. :D 

Po kiego ch*ja? Rozrzutnik talerzowy na 15m rzuci, tylko ile z tego pomiotu zostanie przy suchej wiośnie? Wole dać pod pług/talerzówkę, nie ucieka tyle azotu

Kolejny rok była sucha wiosna ze saletra leżała w granuli 2-3 dni

• Sad 1
Opublikowano
4 godziny temu, Jano7711 napisał:

Strasznie generalizujesz. Jeśli do mnie pijesz to w moim regionie po 15 sierpnia cały czas lało przez co część siewów przesunęła się na początek września, a te wcześniej zasiane zaklepało. Później znowu padało i było zimno. Przez to wszystko rzepak bardzo wolno rośnie, kapujesz? Więc jeśli jeszcze mogę zrobić coś oprócz kasacji to chyba tylko gonić odżywkami i saletrą, dlatego zapytałem. Dobrze, że u Ciebie wszystko jest zawsze pięknie i idealnie. I mam porównanie z ubiegłego roku, rzepak z początku września zdążył się wystarczająco rozwinąć przed zimą i sypał nie gorzej niż sierpniowe. Ten rok jest mokry i zimny

To że w tamtym roku się udało, nie znaczy że każdego roku można sobie na to pozwolić, bynajmniej mnie na to nie stać. 

Jeśli to twoje rzepaki w fazie liścieni to dostałeś odpowiedź. 

3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Koło chyba 12 ton. Nie pamietam, kiedyś tu pisałem. 

Ja tak samo koło 12t tylko ze obornik od indyka i jakoś go specjalnie nie buja. 150N +-? 

Opublikowano

Caryxu na jesień nie znam. Zawsze dawałem go wiosną ale po ostatnim roku kiedy 0,7l i spadku temp do okolicy zera powykręcalo i zatrzymało mi rzepak na dobry miesiąc stwierdziłem ze wiosną będę poprawiał również Toprexem. 

Opublikowano

Możliwe. Zawsze robiłem Caryxem ale jakoś uraz pozostał ;) 

Aczkolwiek na stronie Syngenty piszą ze małe przymrozki nie przeszkadzają w stosowaniu Toprexu. Marketing? 

Tej jesieni tez nie jest lekko. Na weekend zapowiadają w nocy spadek do 1-2st. Możliwe ze przy gruncie przymrozi.
Dziś oprysk Toprex + tebu będzie bezpieczny? 

Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał:

To że w tamtym roku się udało, nie znaczy że każdego roku można sobie na to pozwolić, bynajmniej mnie na to nie stać. 

Jeśli to twoje rzepaki w fazie liścieni to dostałeś odpowiedź. 

Ja tak samo koło 12t tylko ze obornik od indyka i jakoś go specjalnie nie buja. 150N +-? 

Więcej nie zamierzam dawać N, jakieś 150N, ten pomiot długo trzyma w ziemi. Bo to jest bobek na pelecie wiec trochę sie rozkłada.

6A0872F4-C7A3-4D0D-A40C-6140C456E4B3.jpeg

A151C014-EC7F-4EA3-8A6C-96D621BD3C3B.jpeg

Opublikowano

Na jednoliścienne miałem w tym tyg. jechać ale pojadę po niedzieli jak się ociepli żeby rzepaku nie stresować niech rośnie sobie. Na jednym polu gdzie przez pomyłkę dana była podwójna zaprawa od robala to wolniej rośnie.

Opublikowano
12 minut temu, przemek28_28 napisał:

Więcej nie zamierzam dawać N, jakieś 150N, ten pomiot długo trzyma w ziemi. Bo to jest bobek na pelecie wiec trochę sie rozkłada.

6A0872F4-C7A3-4D0D-A40C-6140C456E4B3.jpeg

A151C014-EC7F-4EA3-8A6C-96D621BD3C3B.jpeg

Ładny, kiedy siew? 

16 minut temu, tobago napisał:

Możliwe. Zawsze robiłem Caryxem ale jakoś uraz pozostał ;) 

Aczkolwiek na stronie Syngenty piszą ze małe przymrozki nie przeszkadzają w stosowaniu Toprexu. Marketing? 

Tej jesieni tez nie jest lekko. Na weekend zapowiadają w nocy spadek do 1-2st. Możliwe ze przy gruncie przymrozi.
Dziś oprysk Toprex + tebu będzie bezpieczny? 

Rób dziś jak masz warunki, tj brak wiatru. Z tym syngenty to nie wierzę bo bzdura totalna, nawet jak niema skutków jakiś jak uszkodzenia rośliny, to osłabia działanie chemii, a kogo na to stać przy obecnych cenach wszystkiego?  Np takie micro potrzebie temp nawet. 

Opublikowano
43 minuty temu, Tomek90 napisał:

To nie wina Caryxu tylko temp czyli obojętnie jaki fungicyd z funkcja regulacji byś nie dał skończy się tak samo. Przymrozek i młotek w głowę tak na chłopski rozum. 

A to ze strony syngenta (Toprex):

"Niewielkie przymrozki nie ograniczają możliwości wykonywania zabiegu. Należy jednak pamiętać, aby zabieg wykonywać w warunkach stabilnej pogody w ciągu dnia (powyżej 10ºC do 3 h po zabiegu, które umożliwiają pełne wchłonięcie preparatu)."

I bądź tu mądry??? 

Wczoraj wiało, dziś pada. Jutro może nie będzie padać ale najblizsze noce bliskie 0 st.

Opublikowano
9 minut temu, ciaastus napisał:

A to ze strony syngenta (Toprex):

"Niewielkie przymrozki nie ograniczają możliwości wykonywania zabiegu. Należy jednak pamiętać, aby zabieg wykonywać w warunkach stabilnej pogody w ciągu dnia (powyżej 10ºC do 3 h po zabiegu, które umożliwiają pełne wchłonięcie preparatu)."

I bądź tu mądry??? 

Wczoraj wiało, dziś pada. Jutro może nie będzie padać ale najblizsze noce bliskie 0 st.

Każdy triazol lubi ciepło, a przy przymrozkach zaszkodzi. Toprex zdaniem marketingowców Syngenty to jest praktycznie na każde warunki, zimno - zadziała, nierówny rzepak- wyreguluje lepiej niż konkurencyjne preparaty. Możesz sprawdzić na swoim rzepaku, ale jak będzie przymrozek to oberwie.

Opublikowano
28 minut temu, Tomek90 napisał:

Ładny, kiedy siew? 

Rób dziś jak masz warunki, tj brak wiatru. Z tym syngenty to nie wierzę bo bzdura totalna, nawet jak niema skutków jakiś jak uszkodzenia rośliny, to osłabia działanie chemii, a kogo na to stać przy obecnych cenach wszystkiego?  Np takie micro potrzebie temp nawet. 

Siew 18.08. Poszła juz jedna regulacja 1l caryx ładnie wciągnęło stozek tylko liście do góry mocno patrzą. Zobacze jak bedzie dalej bo pogoda ma sie zmienić na zimniejsze noce około 5 stopni wiec go wyhamuje.

Opublikowano
39 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Każdy triazol lubi ciepło, a przy przymrozkach zaszkodzi. Toprex zdaniem marketingowców Syngenty to jest praktycznie na każde warunki, zimno - zadziała, nierówny rzepak- wyreguluje lepiej niż konkurencyjne preparaty. Możesz sprawdzić na swoim rzepaku, ale jak będzie przymrozek to oberwie.

Czyli zabieg jutro jest bez sensu. W dzień koło 12st. a w nocy 4 st. 

Następne noce jeszcze zimniejsze. 

Regulator nie zadziała a jeszcze może zaszkodzić. Dobrze rozumuje?

Opublikowano

Zaszkodzi jak bedzie przymrozek, praktycznie każdy oprysk z przymrozkiem moze zaszkodzić. Coś zadziała i zależy czym chcesz pryskac.

Zaszkodzi jak bedzie przymrozek, praktycznie każdy oprysk z przymrozkiem moze zaszkodzić. Coś zadziała i zależy czym chcesz pryskac

Opublikowano
29 minut temu, ciaastus napisał:

Myślałem o Toprexie. Bo rzepak nierówny. 

Jest jakaś bezpieczniejsza opcja (pod względem temperatury)? 

Na niższe temperatury zalecają caryx, jeżeli rzepak nierówny to obciął bym dawkę do 0.2-0.3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v