Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

duzo z was tu sieje swoim rzepakiem ? oczywiscie oczyszczonym i zaprawionym , mi wysialo sie troche za malo swojego bo jakies nie cale 5 kg ha tylko ze slabsze gleby 4 5 klasa , na lsabszych glebach rzepak sie sieje rzadziej ? 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, warchest napisał:

duzo z was tu sieje swoim rzepakiem ? oczywiscie oczyszczonym i zaprawionym , mi wysialo sie troche za malo swojego bo jakies nie cale 5 kg ha tylko ze slabsze gleby 4 5 klasa , na lsabszych glebach rzepak sie sieje rzadziej ? 

5 kilo to uważasz że mało? Ja przy pierwszej próbie kręconej uzyskałem wynik 3 kg rzepaku , i to było ok 55- 60 sz/m2 , więc zmniejszyłem normę wysiewu na 2,8 kg oczywiście swój rzepak . Orginał EXCITED siałem 2,4 kg/ha , a LG ANTIGUA 2,8kg , obie odmiany wyszły ok 40-45 szt/m2. Na dzień dzisiejszy najwiecej sztuk na m2 które powschodziły  jest z rzepaku sianego własnymi nasionami.

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Ja dziś byłem na polu, rzepak zasiany tydzień temu w sobotę, praktycznie codziennie coś pada, na lepszej ziemi na wierzchu a na lżejszej coś mi głębiej zasiało się i siedzi w ziemi jeszcze, gdzie nie gdzie wyłazi. Zimno jest i ten rzepak takiego wigoru niema jak rok temu. 

Opublikowano
30 minut temu, masa24 napisał:

Widzisz jakies negatywne cechy siania swoim rzepakiem ?

Raczej nie , ale w poprzednich latach nie miałem dokładnego porównania bo rzepak rósł na różnych działkach. Teraz mam na 1 działce posiane  Swój 3 ha DK  Excitet 3 ha   i LG Antigua 3 ha , więc porównanie będzie wiarygodne . Jedyna różnica to oczywiście inne odmiany , więc tu też mogą być jakieś różnice

Opublikowano

No i .uj, cyk, kolejne 18 mm. w 15 minut 😬 W okolicy może 10 % rzepaków posianych, ale już wiadomo że będą się męczyć..

Opublikowano

Siew w opóźnionym terminie nie jest katastrofą, ale w .ujowych warunkach glebowych już tak 😬 A takowe na 100 % wystąpią, jeśli już uda sie wjechać w pole 😬

• Root Admin
Opublikowano

rok temu u nas tez nie bylo kolorowo, a jednak rzepaki całkiem fajnie sypały. Poki co zbytnio się nie przejmuję. I tak w tym roku zaplanowałem redukcję rzepaku o 30%

Opublikowano (edytowane)

Co Ty gadasz?   O.o   a co na to myszy? to może całkiem zdezorganizować im cykl rozrodczy.  O.o

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Ja tam w sobote na gilnie orałem i w miarę sie orało.Ja sieje tyle co planowałem czyl  11 ha chyba że w tym tygodniu sie nie uda to zasieje 8.5.

Kumpel w tamtym roku przesiewał 6 wrzesnia i gemini dało 4,1t

Opublikowano (edytowane)

Tamten rok  pogoda była piękna  jesień a jak będzie chłodny Październik a tak może być w raz z listopadem i d*pa z rzepaków .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v