Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

`Na śmietke 5 l ,chyba nikt nie dawał, przecież to była bomba atomowa na glebę ,nic dziwnego że wycofali, jak tyle dawaliście

Opublikowano (edytowane)

Na śmietke w rzepaku, taka dawka ma zabić 0,6 litra

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
17 minut temu, miwigos napisał:

`Na śmietke 5 l ,chyba nikt nie dawał, przecież to była bomba atomowa na glebę ,nic dziwnego że wycofali, jak tyle dawaliście

A kto pisze że na śmietkę ? Pytał czy po łące , gdzie ma być teraz rzepak ,  trzeba pryskać od robali . Więc co ma łąka wspólnego ze śmietką . Bardziej mu chyba chodzi o szkodniki wszystkożerne typu pędraki , sprężynkowce , itp.  których po ugorze (łące ) pewnie będzie sporo . 

Wracając do śmietki , to trzeba dobrze zaprawić rzepak i ewentualnie przy regulacji na 4 - 6 liść dodać jakiś substancję na robala i tyle na jesień , i niech się dzieje wola nieba , a nie jak się czyta że na jesień dają tu niektórzy po 3- 4 razy na szkodniki .

Opublikowano

zaprawiajcie , mieszajcie z cola  pepsi cukrem czy cokolwiek innym. Tak mysle ze na 10 przezwywajacych smietke to moze 1-2 osoby ma realny problem z tym. Reszta  nie wie o czym mowi lub jakies delikatne porazenie pojedynczych sztuk i to na skraju pola

• Like 1
Opublikowano

lepiej poczekać kilka dni dłużej i zejdzie na 7-9 %. Raz wachlowałem łopatą na przyczepie i dziękuję. Inni kosili suchy już rzepaczek a ja nic nie mogłem bo przyczepy zajęte.

Opublikowano
5 minut temu, Aroo22 napisał:

Nie jeden by poczekał ale jak swojego kombajnu sie nie ma i korzysta z usług to kosi się kiedy kombajn przyjedzie. Tak to niestety wygląda. 

To jak kombajn przyjedzie i zbadacie i będzie za wysoko nie może przyjechać za dzien  dwa?

Opublikowano
24 minuty temu, Kubawww napisał:

To jak kombajn przyjedzie i zbadacie i będzie za wysoko nie może przyjechać za dzien  dwa?

U mnie nie ma na wiosce ani jednego sensownego kombajnu do rzepaku. Trzeba ściągać usługi z innych wiosek. To też są rolnicy którzy mają swoje pola. Firm usługowych nie ma. Jak przyjedzie na wioskę to kosi ile się da. A z czekaniem to nie bardzo bo następnego dnia ma już gdzieś indziej umówione. Wilgotnościomierz to chyba trzeba samemu sobie w końcu kupić bo usługodawcy zazwyczaj "nie mają przy sobie" . 

Opublikowano

co wy wiecie o czekaniu na kombajn że stołem😀 do mnie przyjeżdża kolega 45km, fakt że kosi lexem i sprawnie to idzie ale jak pogoda nie podpisuje to jest tragedia. bliżej nie udało mi się znaleźć

Opublikowano

I to jest powód by mieć własny sprzęt. 45km to kup coś to 60k i jeździ na zarobek.

Opublikowano
2 minuty temu, Zigi94 napisał:

co wy wiecie o czekaniu na kombajn że stołem😀 do mnie przyjeżdża kolega 45km, fakt że kosi lexem i sprawnie to idzie ale jak pogoda nie podpisuje to jest tragedia. bliżej nie udało mi się znaleźć

na jaką powierzchnię przyjeżdża ?

Opublikowano
Przed chwilą, gustaww napisał:

I to jest powód by mieć własny sprzęt. 45km to kup coś za 60tyś.i ognia na zarobek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v